Așa s-ar putea rezuma o vacanță asiatică dacă ar trebui ca descrierea să se facă în câteva rânduri. Experiența e însă mult mai profundă decât bucuria de a scurta lunile de iarnă pe niște plaje thailandeze cu cel mai fin nisip.
1. Oamenii
Poți să descoperi o cultură și un mod de viață total diferite. În Thailanda, zâmbetul însoțit de salutul cu capul aplecat și palmele unite în dreptul pieptului ar putea fi mărci înregistrate. Ai șansa să întânești oameni care, deși sunt foarte săraci, sunt prietenoși și par cu adevărat fericiți să te ajute cu orice ai avea nevoie ca să ai o vacanță perfectă.
2. Insulele
Găsești atât zone dezvoltate turistic intensiv, cum sunt Phuket, Koh Samui și mai nou și Krabi, cu avantaje legate de varietatea cazărilor, organizarea excursiilor locale, diversitatea restaurantelor, infrastructură, dar și numeroase insule, cum ar fi Ko Lipe, Ko Kut, mai greu accesibile, dar care oferă mai multă intimitate și autenticitate.
Zona Krabi face de câțiva ani parte din prima categorie, dar golful Phang Nga la care are acces e plin de insule și insulițe și unele încă e posibil să nu le împarți cu nimeni. Poți sta în zona orașului Krabi sau a stațiunii AoNang și zilnic să mergi într-o excursie pe o altă insulă. Hong Islands, Chicken Island, Bamboo Island, Poda Island sunt toate incluse în tururile din zonă, care se fac fie cu bărci gen șalupe moderne, fie cu bărci tradiționale de lemn care par gata să se dezmembreze în orice moment.
3. Cazările de toate categoriile
Fiind o țară care atrage foarte mulți turiști, aici găsești toate genurile de cazări, de la hoteluri și resorturi luxoase, cu camere de sute de euro pe noapte, la hosteluri de 10 euro pe noapte. Cel mai important este însă că sunt multe cazări cu un raport foarte bun calitate-preț.
O familie cu doi copii poate găsi în Thailanda camere decente sau bungalowuri pe plajă cu 80-90 de euro pe noapte cu mic dejun inclus, cum ar fi Bambie Boutique Home&Resort at Lanta sau Aonang Cliff Mountain New Resort. Un cuplu în luna de miere poate să se bucure de o vilă cu piscină privată la 150-200 de euro pe noapte, la Tha Lane Bay Villas. Această proprietate e foarte potrivită și pentru grupuri de prieteni.
4. Bangkok
Capitala e o metropolă asiatică tipică. Are zone de o sărăcie lucie, dar și zgârie-nori și hoteluri ultraluxoase. Merită să îi dedicați măcar două zile. Puneți pe listă Templul Wat Arun, Grand Palace și Piața Chatuchak. Dacă sunteți un grup de două-trei cupluri, rezervați un șofer cu microbuz care vă duce peste tot.
Pentru Wat Arun sau Templul Apusului, puteți lua o barcă tradițională cu care traversați râul Chao Phraya și vă lasă exact la intrarea în templul cu turnurile decorate cu bucăți mici de sticlă colorată și statuete din porțelan. Cel mai înalt are 70 de metri și spre vârful acestuia se poate și urca dacă nu te sperie scările foarte abrupte. Credincioșii budiști vin încărcați cu flori, iar călugării fac poze cu turiștii, foarte important fiind, dacă ești femeie, să nu îi atingi.
Pe malul opus e Grande Palace. Accesul aici e mai dificil decât la templu. Coada este destul de mare și atât femeile, cât și bărbații trebuie să împrumute haine cu care să-și acopere trupurile. Poți lua de la intrare un fel de pantaloni de salopetă și cămăși bleu, gen elevi anii 80, și abia apoi poți pătrunde în minunăția construită în jurul anului 1792 și unde locuiesc regii Thailandei de peste 150 de ani.
În interiorul complexului se află cel mai important templu al țării, care adăpostește statuia de smarald a lui Buddha, sculptată dintr-un singur bloc și veche de aproape 700 de ani. Auriul țâșnește din toate detaliile construcțiilor.
5. Piețele
Reprezintă o experiență aparte. Chatuchak e o piață de weekend imensă. Am citit undeva că “dacă visezi la un lucru, sigur îl poți cumpăra din piața Chatuchak”. Și probabil așa e, de vreme ce găsești aici 8.000 de standuri cu haine, mâncare, antichități, mobilă și decorațiuni, animale de companie, cărți și multe altele. Aici, dacă nu ești pretențios, te poți așeza la o masă comună, unde cu echivalentul a 4 lei manânci foarte bine, o porție de orez cu pui stropit cu mirodenii.
6. Masajul
Tot la piață, după ce obosești să mergi prin tunele de mărfuri , te poți opri direct la un salon de masaj în serie. Cinci fotolii pe o parte, cinci pe alta. Pe fiecare stă un client și în fața lui, maseuza. Toți papucii rămân la ușă. Te descalți și te așezi pe un fotoliu, iar surpriza e când îți dai seama ce alegere inspirată ai făcut!
Maseuza te spală pe picioare și apoi o jumătate de oră îți masează tălpile și gambele cu o tehnică desăvârșită. Intri abia mai stând în picioare după o zi obositoare și foarte caldă, iar când ieși, parcă te-ai ridicat din pat după un somn bun.
Masajul thailandez mai poate fi experiementat la hoteluri, în saloane speciale, dar și la marginea străzii. Și, atenție, nu are nici o legătură cu șablonul pe care îl avem în cap când asociem cele două cuvinte – masaj și Thailanda!
7. Elefanții și maimuțele
Sunt peste tot. În ceea ce privește elefanții, ar fi bine să nu participați la activități care presupun exploatarea lor pentru distracția turiștilor.
În schimb, puteți vizita locuri care sunt protejați și salvați, mai ales în zona Chiang Mai, unde găsiți Sanctuarul Elefanților sau tribul Karen, care se ocupă cu îngrijirea acestor minunate animale. Cu maimuțele, veți avea numeroase întâlniri, unele la marginea drumului.
Pe scurt
- Celebra plajă Maya Bay din filmul “The Beach” va rămâne închisă până în 2021. Nu merită să mergeți în excursie din Krabi până la Ko Phi Phi, aproximativ 4 ore, ca să vedeți doar intrarea în celebrul și spectaculosul golf Maya.
- La 10 minute cu barca de Aonang e și Railay Beach, considerată una dintre cele mai bune plaje din lume. Nu evitați aici restaurantele mobile din bărci. Creveții pregătiți pe barcă sunt excelenți și puteți descoperi ce gust are cu adevărat fructul de mango.
- Pentru a experimenta o noapte în Bangkok, trebuie să căutați zona Sukhumvit, Soi 11.
“Răpirea” cu tuk-tuk-ul
Ce se poate întâmpla dacă auzi prea multe povești înainte de a vizita o țară exotică sau citești cu (prea mare) atenție sfaturile de călătorie de pe mae.ro, de genul “între infracțiunile cele mai frecvente se numără escrocheriile cu tuk-tuk-ul”…
La întoarcerea dintr-o excursie, nici urmă de microbuzul care ne transporta la cazare. În schimb, două tuk-tuk-uri. Șoferii, doi thailandezi piperniciți cu pletele în vânt, ne invită să urcăm. Refuzăm categoric! Ei zâmbesc, gesticulează, încearcă să ne convingă cu puținele cuvinte pe care le știu în engleză. Noi, fermi. Așteptăm microbuzul.
Unul pleacă, altul insistă. Ne tot arată ceva la câteva sute de metri. E puțin după prânz, soarele e foarte puternic și nici urmă de umbră. Ne înconjoară un grup mare de maimuțe curioase. Cum microbuzul nu se arată, două prietene mai îndrăznețe urcă în tuk-tuk. Ne înțelegem să sune când ajung și le urmărim cu privirea cum dispar după colț.
După nici cinci minute sună. “E super aici. Umbră. Canapele. Suc rece. WiFi”. Tot ce doreau de la noi micuții thailandezi era să ne ducă 200 de metri, unde puteam aștepta microbuzul într-un loc mult mai plăcut…
Curentul Regelui
În Thailanda nu ai voie să vorbești urât de Buddha sau de familia regală. Pe străzi, sunt portrete cu regele și regina. La un moment dat, la cafeneaua de la intrarea în Grand Palace, unul dintre prieteni căuta o priză pentru a-și încărca telefonul. Neobservând nici una, îl abordează pe un chelner, care îi răspunde sec: “Nu puteți folosi priza de aici. Ar însemna să consumați curentul Regelui!”.
Cum ajungeți
În Thailanda, puteți ajunge cu un zbor București – Bangkok, București – Chiang Mai sau București – Krabi, cu o escală ce diferă în funcție de companie. Turkish, Qatar, KLM, Air France au cele mai bune variante. Un bilet dus – întors e în jur de 700 de euro, dar pot fi găsite oferte speciale la 400-500 de euro.
De obicei, multe companii au oferte speciale la final de septembrie început de octombrie pentru călătorii în ianuarie și februarie. Dacă găsiți un preț bun, puteți zbura și în Singapore, de unde aveți numeroase curse low-cost spre destinațiile thailandeze.
Pentru Thailanda, românii au nevoie de viză, dar dacă sejurul nu depășește 15 zile puteți apela la visa-on-arrival, direct la aeroport.
Completați un formular, plătiți aproximativ 50 de dolari, aveți pașaportul valabil pe încă șase luni, două fotografii 4×6 cm, biletul de plecare din Thailanda și în 5-10 minute primiți viza. Nu e nici un vaccin obligatoriu pentru a vizita Thailanda.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 18