Iata 7 plante medicinale periculoase.
Aloe vera
Poate provoca, în unele cazuri, inflamaţia intestinului gros. De aceea, persoanele cu afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi vezicii biliare vor folosi cu prudenţă această plantă (prudenţă = numai cu acordul medicului curant).
Echinacea
Este interzisă ăn cazuri de îmbolnăviri progresive (evolutive) sistematice ca: tuberculoză, scleroză multiplă, colagenoză.
Teiul
Supradozate, folosite sub formă de in ceai băut pe o durată mai mare de o lună de zile, de două ori pe an, florile de tei antrenează complicaţii cardiace.
Armurariul
Trebuie evitat categorice în cazuri de tromboflebită, hipertensiune şi coagulabilitatea sângelui crescută.
Barba – ursului
În caz de supradozare apar dureri de rinichi (în partea de jos a spatelui). Trebuie folosită cu moderaţie de către persoanele cu hipertensiune, cu boli de inimă şi de rinichi..
Cimbrişorul
În cantităţi foarte mari, stimulează hiperfuncţia glandei tiroide. Este contraindicat femeilor însărcinate, dar şi în cazuri de ulcer stomacal şi duodenal, pielonefrită, hepatită, aterioscleroză coronariană şi cerebrală, fibrilaţie atrială.
Cătina albă
Este contraindicată în cazuri de colecistită acută, pancreatită, diaree cronică. La bărbaţi, cătina albă poate provoaca prostatită adenomatoasă, iar la femei mastopatie, din cauza conţinutului de fitohormoni. În caz de astm bronşic si in alte cazuri rare, beta-carotenul, conţinut în cantităţi mari în cătina albă, poate declanşa reacţii alergice.