Pui cu gogoşari şi cu măsline
Ingrediente: patru gogoşari, 800 g de piept pui, 100 g de ciuperci proaspete, 250 g pastă de roşii,o mandarină, ulei, piper boabe, o ceapă, câteva măsline verzi, o lingură de muştar, patru căţei de usturoi, 150 ml vin alb, o frunză de dafin.
Preparare: Gogoşarii se taie felii. Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare. Pieptul de pui se pune la prăjit într-o tigaie încinsă cu puţin ulei, sare şi piper, până se rumeneşte, apoi se scoate într-o tavă. Ceapa şi usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt, apoi se călesc. Se adaugă ciupercile, gogoşarii şi pasta de roşii, măslinele şi câteva feliuţe de mandarină. Se stinge totul cu puţină apă şi se lasă să fiarbă. Se adaugă peste pui, împreună cu vinul, muştarul, boabele de piper şi frunza de dafin. Se lasă 15 minute în cuptorul încins.
Gogoşari copţi
Ingrediente: un kg de gogoşari roşii, curăţaţi, 150 ml de oţet alimentar, două linguri de zahăr, 10 boabe de piper negru, două linguriţe boabe de muştar, sare grunjoasă.
Preparare: Gogoşarii se taie în sferturi, apoi se pun într-o tavă şi se dau la cuptorul încins, pentru 5-10 minute, până ce se coc. Se scot, se presară cu puţină sare şi se lasă într-un vas acoperit cu un prosop de bucătărie umed, până se răcesc. Se curăţă de coajă şi se aşază într-un castron. Separat, într-un vas, se dau în clocot oţetul, zahărul, boabele de piper şi de muştar. Apoi se toarnă peste gogoşari.
Dacă ești topit după murături, avem și rețeta de gogoșari în bulion!
Legume trase la tigaie, cu orez
Ingrediente: Un gogoşar, un ardei gras galben, 3-4 bucheţele de broccoli, o ceapă, 10 păstăi de fasole, 500 g de muşchi de porc, un morcov, sos de soia, o cană de orez, un cubuleţ de unt, ulei, sare, piper.
Preparare: Orezul se spală şi se pune la fiert 10 minute, cu două căni de apă, cu puţină sare şi cu unt, apoi se acoperă. Gogoşarii şi ardeii se curăţă de seminţe şi se taie în pătrăţele de diferite dimensiuni, iar fasolea curăţată şi morcovul feliat se fierb 10 minute, apoi se scurg. Carnea se taie bucăţi şi se căleşte într-o tigaie, apoi se adaugă ceapa tăiată, fasolea verde, broccoli, ardeiul şi gogoşarul, cu sare şi piper. Se iau de pe foc înainte de a deveni prea moi, se stropesc cu sos de soia şi se aşază pe un pat din orez.
Gulaş unguresc
Ingrediente: 1,5 kg de ceafă de vită, 3 morcovi, o ţelină mare, 4 cepe, un kg de cartofi, 3-4 linguri de ulei, 4 linguri de bulion, 3 roşii mari, o lingură de boia dulce, 5 căţei de usturoi, 3 gogoşari, piper, 4 foi de dafin, sare, pătrunjel verde.
Preparare: Se taie carnea în bucăţele de 2-3 cm şi se pune la fiert circa o oră, în 4 litri de apă, cu sare. Între timp se curăţă morcovii, ţelina, ceapa şi roşiile şi se dau pe răzătoarea mare. Cartofii se curăţă şi se taie în cubuleţe, iar gogoşarii se coc şi se curăţă de coajă. Legumele rase se călesc în ulei, până scad, apoi se adaugă gogoşarii curăţaţi de seminţe şi tocaţi, usturoiul pisat, bulionul boiaua, piperul, foile de dafin şi pătrunjelul. Se pune totul în oala cu supă şi se continuă fierberea încă o jumătate de oră, apoi se adaugă cubuleţele de carofi şi se lasă să scadă, până capătă consistenţă.
Cu pastă de brânză
Ingrediente: 400 de g de brânză, patru gogoşari roşii, sare, 100 g de unt, mărar şi pătrunjel.
Preparare: Untul se freacă spumă, se adaugă brânza de vaci trecută prin sită şi se potriveşte gustul de sare. La sfârşit se adaugă mărarul tocat mărunt. Se umplu gogoşarii cu această compoziţie, se lasă câteva ore la rece. Se aşază pe un platou şi se decorează cu pătrunjelul şi mărarul tocate mărunt.
Mâncărică de cartofi cu gogoşari
Ingrediente: trei cartofi, doi gogoşari, trei cepe, trei roşii, 500 g de carne de porc, sare, piper, ulei, o legătură pătrunjel.
Preparare: Se curaţă ceapa, gogoşarii şi cartofii. Se decojesc roşiile, apoi se taie ceapa solzişori, gogoşarii fideluţă, cartofii cubuleţe şi roşiile mărunt. Se căleşte carnea tăiată bucăţele, apoi ceapa şi gogoşarii în ulei, adăugând din când în când câte puţină apă ca să se înăbuşe. Apoi se pun cartofii şi o cană cu apă. După ce cartofii s‑au fiert, se adaugă roşiile, sarea, piperul şi se mai fierb încă 10 minute. La sfârşit se presară pătrunjelul tocat.
Gogoşarii se pot servi cu smântână sau cu iaurt
Ingrediente: şase gogoşari, o jumătate de kg de carne tocată de porc, o ceaşcă de orez, două cepe, un ou, mărar, pătrunjel, piper, sare, patru roşii, o lingură de ulei.
Ora degătit
I-aţi încercat umpluţi cu carne?