Brioşe
Ingrediente: 250 g dovleac, 250 g făină, 150 g unt, 180 zahăr, 100 ml lapte, 3 ouă, o linguriţă de scorţişoară, o linguriţă de praf de copt, un plic de zahăr vanilat, coaja de la o lămâie.
Preparare: se curăţă dovleacul de coajă şi se dă pe răzătoarea fină. Se freacă untul (la temperatura camerei) cu zahărul şi zahărul vanilat, apoi se încorporează ouăle şi coaja de lămâie răzuită fin. Separat, se amestecă făina cu scorţişoara şi cu praful de copt şi se adaugă peste compoziţia cu ouă, puţin câte puţin, alternativ cu laptele. Se omogenizează bine. Se adaugă şi dovleacul ras fin şi stors puţin, dacă e prea suculent. Se amestecă, apoi se toarnă în formele de brioşe tapetate cu hârtie specială. Se presară puţin zahăr tos pe fiecare. Se ţin cam 25 de minute în cuptorul preîncălzit la 170 °C timp de 25 de minute. Se lasă la răcit pe un grătar.
Pâine
Ingrediente: 300 g miez de dovleac, 450-500 g făină, 100 ml apă, o linguriţă rasă de zahăr, 7 g drojdie uscată (un plic), 10 ml ulei de măsline, o linguriţă rasă de sare, un gălbenuş, 4 linguri de lapte, o lingură de seminţe de dovleac decojite, unt şi făină pentru tapetat tava.
Preparare: se pune miezul de dovleac curăţat şi tăiat în cubulete potrivite la bain-marie cam 30 de minute, până se înmoaie, şi se lasă să se răcească. Se pasează apoi cu un blender şi se pune piureul într-un bol. Se adaugă drojdia, zahărul, apa călduţă şi uleiul de măsline şi se amestecă bine cu o lingură, să se omogenizeze. Se adaugă treptat făina (cernută înainte) amestecată cu sarea şi apoi se frământă până când aluatul devine elastic şi nu se mai lipeşte de mâini. În funcţie de dovleacul folosit, se mai adaugă făină. Se pune aluatul într-un vas, se acoperă cu folie de plastic şi se lasă să dospească până când îşi dublează volumul. Se răstoarnă pe masa pudrată cu făină şi se împarte în două bile, care se lungesc prin rulare şi se împletesc. Forma obţinută se pune într-o tavă de cozonac unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se lasă să dospească alte 30 de minute. Se amestecă laptele şi gălbenuşul şi se unge aluatul, apoi se presară seminţele de dovleac. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 25-30 de minute. Se taie după ce s-a răcit.
Supă cremă
Ingrediente: un dovleac de două kg, 2 cartofi, o ceapă, două mere, sare, piper, zahăr, 1 l supă de legume, 200 ml smântână pentru gătit, două linguri de ulei de măsline.
Preparare: se taie dovleacul şi se curăţă de sâmburi. Merele se curăţă de coajă şi de sâmburi, iar cartofii, de coajă. Toate se taie cubuleţe. Într-o cratiţă se încinge uleiul şi se căleşte ceapa tăiată până devine translucidă. Se adaugă merele, dovleacul şi cartofii şi se călesc 3-4 minute. Se adaugă sare, piper şi un vârf de cuţit de zahăr amestecat cu un pic de supă şi se lasă să fiarbă până se înmoaie dovleacul (cam 30 de minute). Se strecoară legumele şi se pasează cu blenderul de mână. Se adaugă supa rămasă şi smântâna. Se serveşte cu pâine prăjită.
Umpluţi cu cuşcuş
Ingrediente: o lingură de ulei, o ceapă, o cană de suc de roşii, 200 g cuşcuş, un dovleac plăcintar mic, sare, piper.
Preparare: se pregăteşte cuşcuşul după indicaţiile de pe ambalaj. Se taie dovleacul pe verticală şi se goleşte de miez cu o lingură. Miezul se toacă mărunt şi se amestecă bine cu cuşcuşul pregătit. Se adaugă ceapa tăiată mărunt, uleiul, plus sare şi piper după gust. Se umplu jumătăţile de dovleac cu compoziţia obţinută, apoi se pun într-o tavă, se toarnă peste ele sucul de roşii şi se bagă la cuptor.
Cu pui
Ingrediente: o ceapă roşie, un piept de pui, o linguriţă de oregano, o lingură de ulei de măsline, o linguriţă de pătrunjel tocat, 200 ml apă, 2 căţei de usturoi, ½ linguriţă de oţet de mere, 1/2 dovleac, 6 cartofi, sare, piper.
Preparare: se încinge uleiul într-o tigaie care poate fi apoi pusă la cuptor şi se căleşte ceapa tăiată solzişori până se înmoaie. Se adaugă carnea de pui condimentată cu sare şi piper şi se mai adaugă puţin ulei, dacă e cazul. După ce carnea s-a prăjit puţin, se pun apa, oţetul, pătrunjelul, usturoiul pisat, oregano, sare şi piper după gust. Se lasă până scade apa. Se adaugă dovleacul tăiat cubuleţe şi cartofii tăiaţi sferturi. Se acoperă vasul cu un capac şi se dă la cuptor pentru 30 de minute. Apoi se scoate capacul şi se mai lasă 10 minute. Se serveşte cald.
Clătite americane
Ingrediente: 300 g dovleac, 3 linguri de ulei, două linguri de zahăr, 350 ml apă minerală, 1/2 linguriţă scorţişoară, 150 g făină, două linguriţe de praf de copt.
Preparare: dovleacul se curăţă de coajă, se taie în sferturi şi care se coace cam o oră în cuptor, la foc mediu. Se zdrobeşte apoi cu furculiţa şi se amestecă bine cu zahărul şi uleiul, până devine o pastă. Se adaugă apa minerală şi scorţişoara, apoi făina amestecată cu praful de copt. Pentru prăjit se foloseşte o tigaie antiaderentă şi foarte puţin ulei. Clătitele se servesc simple sau cu frişcă, după gust.
Budincă
Ingrediente: 300 g paste, 300 g dovleac copt, 200 g brânză de vaci, 50 g de parmezan, două ouă, sare, un sfert de linguriţă de nucşoară măcinată, un vârf de cuţit de cardamom măcinat, ulei pentru uns tava.
Preparare: se fierb pastele conform indicaţiilor de pe pachet. Între timp, într-un castron se amestecă brânza de vaci cu dovleacul copt şi se transformă în piure. Se adaugă ouăle bătute, parmezanul ras, sare după gust şi restul condimentelor. Se adaugă pastele scurse şi se amestecă. Se pune compoziţia într-o tavă unsă cu puţin ulei şi se dă la cuptor la foc mediu cam 30-35 de minute, până se rumeneşte.