Primeşte anotimpul rece aşa cum se cuvine! “Înarmează-te” cu o cană aburindă cu ceai care să te păzească de temperaturile scăzute. Atunci când ai câteva clipe libere, rezervă-ţi cinci minute pentru a savura o infuzie de plante. Ea îţi va asigura hidratarea de care ai nevoie şi te va întări în lupta cu frigul de afară.
1. Ceaiul de afine
2. Ceaiul de cătină
Recunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante, ceaiul negru e recomandat de specialişti îndeosebi pe perioada iernii. Acesta îmbunătăţeşte rezistenţa la frig şi ajută corpul să îşi păstreze resursele de energie. De asemenea, e recomandat şi în afecţiuni digestive. Atenţie însă, e indicat să consumi o cană pe zi, la amiază, după masa de prânz.
4. Ceaiul de iasomnie
Infuzia de iasomie stimulează metabolismul, reglează tensiunea arterială, creşte aciditatea gastrică şi provoacă tran- spiraţie datorită conţinutului ridicat de acid salicilic. Nu se recomandă administrarea ceaiului de iasomie pe stomacul gol. Infuzia de iasomie se prepară din două linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită. Se beau două astfel de preparate pe zi.
Ceaiul de busuioc este un foarte bun energizant. Ajută la combaterea bronşitei, gripei, durerilor articulare, insuficienţei circulatorii, a reumatismului şi la desfundarea mucoasei nazale. Bea câte trei căni de ceai de busuioc pe zi. Vei vedea rezultatele mai repede decât te-ai fi aşteptat.
6. Ceaiul de coji de portocală
7. Ceaiul de muguri de pin
Pinul este bogat în răşină, dar are şi o putere terapeutică intensă. Mugurii săi au efecte dezinfectante, detoxifiante, stimulente ale rinichilor, de reîntinerire generală. Pentru a evita afecţiunile anotimpului rece, bea zilnic o cană cu ceai de muguri de pin.
8. Ceaiul de scorţişoară
Pe lângă utilizarea ei în reţetele culinare, scorţişoarea are şi efecte terapeutice. Ceaiul de scortisoara este eficient în cazul răcelilor şi în unele afecţiuni digestive, precum diareea. Are, de asemenea, şi un puternic efect antioxidant.
9. Ceaiul de măceşe
Fructele de măceş sunt apreciate pentru conţinutul lor bogat în vitamina C şi în cantităţi mai mici de vitaminele A, B1, B2, PP şi K. Ceaiul de măceşe poate fi pregătit din una-două linguriţe de fructe uscate fără seminţe la o cană cu apă clocotită (250 ml) pentru a întări imunitatea organismului, ajutându-l să reziste la boli.
Materialul a fost preluat din revista “Libertatea pentru femei”