Cuprins:
9 obiecte din cămară pe care le poți folosi pentru curățenie
Oțet
Locul oțetului pe această listă nu va fi o surpriză pentru nimeni; acesta te poate ajuta să faci curățenie în aproape toate camerele din casă. (Nu îți face griji, mirosul se disipează.)
Oțetul este acid, ceea ce ajută la dizolvarea murdăriei, în timp ce ucide mucegaiul, bacteriile și virușii. Poate că ști deja că o soluție cu părți egale de oțet alb (numit și distilat) și apă te poate ajuta să cureți suprafețele din bucătărie și baie – amintește-ți doar să îl ții departe de marmură și alte suprafețe din piatră poroasă.
Poți îndepărta cu această soluție etichete de pe caserole, sticle și alte obiecte.
Bicarbonat de sodiu
Partenerul oțetului, bicarbonatul de sodiu taie mirosurile și poate fi folosit ca un detergent ușor abraziv.
Combinația dintre oțet și bicarbonat de sodiu poate ajuta la menținerea canalizării limpezi și la curățarea diferitelor suprafețe.
Curăță cuptorul umezind suprafețele interioare cu apă cu un burete sau o sticlă cu pulverizator, apoi presară bicarbonat de sodiu peste tot – sau fă o pastă groasă din cele două și acoperă suprafețele. Lasă bicarbonatul de sodiu să își facă treaba timp de câteva ore (sau peste noapte) și apoi șterge.
Îndepărtează urmele de pe pereții vopsiți cu bicarbonat de sodiu pe un burete umed. Apa și bicarbonatul de sodiu pot fi folosite și pentru a îndepărta petele de pe țesături sau pentru a curăța ușor suprafețele.
Sare
Sarea poate fi folosită pentru a curăța pe alocuri un fund de lemn pătat; fă o pastă groasă cu sare, apă și bicarbonat de sodiu și freacă petele.
Atunci când o mâncare dă pe afară în cuptor, acoperă petele cu sare cât timp sunt încă umede, va fi mai ușor de curățat mai târziu – după ce cuptorul se răcește, bineînțeles.
Sarea ajuta, de asemenea, la curățarea tigăilor din fontă, frecând ușor bucățile încăpățânate de mâncare sau condimente.
Ceai
Ceaiul negru diluat în apă funcționează bine pentru a curăța oglinzile. Ceaiul preparat poate fi folosit și pentru a lustrui lemnul – lustruiește-ți mobila, dulapurile și podelele din lemn masiv. Îndepărtează rugina înmuind-o în ceai negru și apoi ștergând-o. Poți curăța capacele ruginite ale borcanelor de conserve, dar ai putea, de asemenea, să te ocupi de acele unelte de grădină pe care le-ai neglijat toată vara.
Lămâie
Natura ușor acidă a lămâii te va ajuta să scoți rapid grăsimea și murdăria, cu un miros proaspăt și natural. Nu trebuie decât să adaugi apă la sucul de lămâie pentru a îndepărta grăsimea de pe aragaz și de pe electrocasnice.
Sucul de lămâie poate curăța alama – doar verifică de două ori dacă obiectul este din alamă, și nu placat cu alamă! Adaugă puțin suc de lămâie în detergentul de vase atunci când umpli chiuveta cu apă fierbinte și săpun. Combinarea sucului de lămâie cu sare și ulei mineral te oate ajuta să cureți în profunzime un fund din lemn.
Ulei de măsline
Amestecă două părți de ulei de măsline cu o parte de suc proaspăt de lămâie pentru o simplă lustruire a mobilei din lemn. Poți păstra soluția lucru în frigider timp de câteva săptămâni, doar las-o să ajungă la temperatura camerei înainte de a o folosi.
Dacă nu mai ai cremă de pantofi sau pur și simplu îți displace mirosul, lustruiește-ți pantofii cu ulei de măsline nerafinat – adăugarea de puțin suc de lămâie este opțională.
Orez
Orezul alb nefiert te poate ajuta să cureți vazele sau sticlele cu gât subțire. Umple-le parțial cu apă caldă și un pumn de orez și agită energic
Dacă vaza are o peliculă albă încăpățânată în ea, umple vaza cu oțet alb (suficient cât să acopere reziduurile), las-o să stea puțin, apoi adaugă orezul și agită.
Pune o mână de orez nefiert în râșnița de cafea și macină pentru a îndepărta reziduurile uleioase.
Ketchup
Curăță cuprul pătat (fie că este vorba de o tigaie de conservă de epocă sau de o cratiță cu fundul de cupru) cu o picătură de ketchup pe o cârpă. Freacă pentru a readuce strălucirea originală, clătește cu apă și usucă – acest lucru funcționează și pentru obiectele de argint pătate.
Și alte articole din cămară funcționează pentru a curăța cuprul – cum ar fi oțetul, bicarbonatul de sodiu sau sarea și lămâia.
Apă minerală
Apa minerală funcționează pentru a îndepărta petele de pe țesături și covoare dacă acționezi rapid. Toarnă sau tamponeaz abundent, apoi freacă ușor pata. Dungile de pe oțelul inoxidabil vor dispărea după ce vor fi lustruite cu o cârpă îmbibată cu apă minerală, iar chiuvetele și corpurile de iluminat din porțelan pot fi curățate și ele cu sifon. Șterge bine interiorul frigiderului cu un amestec de sare și apă minerală și apoi reorganizează-l.
Sursa foto: 123rf.com
Cum previi aburirea oglinzii de la baie