Budincă de varză acră cu orez

Ingrediente: o varză acră, patru ceşcuţe de orez, două linguri de untură, 50 g unt, 150 g smântână, un vârf de cuţit de piper, două linguri de pesmet, două ouă.

Preparare: Se taie varza fâşii subţiri, se spală, se stoarce bine şi se căleşte puţin în grăsime. Se fierbe orezul separat şi se scurge de apă. Se unge o formă cu unt, se presară cu pesmet, se aşază un rând de varză, un rând de orez şi se pune puţin piper. Între straturi se presară pesmet. Se toarnă smântâna, pesmetul şi restul de unt şi se coace. Când e aproape gata, se bat două ouă, se pun deasupra şi se reintroduce vasul la cuptor până se rumeneşte.

Şniţel de varză cu şuncă

Ingrediente: o varză mică, 3 linguri de grăsime, 3 linguri făină, 3 linguri de pesmet, 3 ouă, sare, piper, 200 g şuncă, 200 g caşcaval.

Preparare: Varza întreagă sau tăiată în jumătate se opăreşte în apă clocotită. După ce se răceşte şi se scurge de apă, se curăţă de cotoare. Se suprapun trei-patru frunze de varză opărită, punându-se între ele felii de şuncă şi de caşcaval. Se ţin foile de părţile laterale şi se trec prin făină, ou şi pesmet. Se prăjesc în ulei încins.

Cartofi cu varză albă şi carne

Ingrediente: o varză, 4-5 cartofi, sare, ulei, o lingură de făină, supă de zarzavat sau apă, 500 g carne de porc.

Preparare: Varza se opăreşte cu apă clocotită, se scurge, se taie fâşii şi se înăbuşă în ulei. După o jumătate de oră se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe şi se sărează după gust. Se fierb împreună înăbuşit, adăugând puţină supă de zarzavat sau apă. Se rumeneşte făina în ulei încins, se stinge cu supă de zarzavat şi se adaugă la legume. Se lasă să mai fiarbă un sfert de oră. Carnea se prepară la cuptor şi se serveşte tăiată felii, lângă varză.

Chifteluţe de varză şi mărar

Ingrediente: o varză mică, un ou, 2-3 linguri de făină, sare, piper, o linguriţă de mărar şi de pătrunjel tocat, miezul de la o jumătate de pâine, 3 linguri de untură sau de ulei.

Preparare: Se toacă varza şi se opăreşte. Se lasă să se scurgă bine de apă şi se dă prin maşina de tocat. Apoi se amestecă cu oul, făina, verdeaţa, miezul de pâine înmuiat în apă şi stors, sarea şi piperul. Din compoziţia obţinută se fac chifteluţe ovale, se dau prin făină sau pesmet şi se prăjesc în untura încinsă.

Varză acră cu măsline

Ingrediente: o varză murată, două cepe, ulei, o linguriţă de boia de ardei iute, 200 g măsline, sare.

Preparare: Dacă varza murată e prea acră, se lasă în apă rece câteva ore. Se scurge bine şi se taie fideluţă. Se rumenesc în ulei două cepe tăiate mărunt şi se adaugă varza. Când începe să se rumenească, se pune o linguriţă de boia de ardei, înmuiată într-o ceaşcă de apă, şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Când e aproape gata se adaugă măslinele, spălate cu apă călduţă. Dacă e nevoie, în timpul fierberii se mai adaugă din când în când puţină apă. Când este gata, varza trebuie să fie scăzută.

PONT Ardeiul iute merge perfect cu toate mâncărurile pe bază de varză.

Tuburi de varză cu peşte

Ingrediente: un pachet de aluat de plăcintă, o ceşcuţă de orez, 200 grame de varză murată fiartă, 100 grame file de peşte, două gălbenuşuri, 4 cozi de ceapă verde, sare, piper.

Preparare: Se fierbe orezul în apă cu sare şi se scurge, dacă e cazul. Varza se toacă mărunt şi se scurge, de asemenea, foarte bine. Se căleşte în unt sau în ulei, după preferinţă, până se frăgezeşte. Apoi se adaugă orezul, peştele tăiat în bucăţele mici şi cele două gălbenuşuri. Taie foile de aluat în fâşii de circa 8 cm şi desprinde-le una de alta, apoi împarte compoziţia în cantităţi egale, în funcţie de numărul fâşiilor de aluat obţinute. Aşază compoziţia pe mijlocul fâşiilor, pe toată lungimea lor şi apoi rulează-le, astfel încât coca să se suprapună cam un centimetru, astfel încât rulourile să rămână lipite. Se aşază într-o tavă tapetată cu făină, cu lipitura dedesubt şi se pun la cuptor. Când s-a rumenit coca, se ung rulourile pe toată suprafaţa cu ou, ca să capete luciu. Se pot servi atât calde, cât şi reci.

Bulete de varză cu caşcaval

Ingrediente: o varză, o jumătate de kilogram de caşcaval sau brânză, 4 ouă, 4 roşii, o legătură de mărar, o ceaşcă de făină, smântână.

Preparare: Se desface varza în foi şi se fierbe o jumătate de oră. Se trece prin maşina de tocat şi se amestecă într-un castron, cu brânza sau caşcavalul ras, cu o lingură de făină, două ouă, mărarul tocat mărunt şi cu sare, dacă mai este nevoie. Din compoziţia omogenizată se fac mingiuţe de mărimea nucilor şi se trec prin făină şi ou. Se rumenesc în ulei bine încins. Se servesc cu roşii proaspete sau cu smântână.


Rulouri cu varză şi cârnăciori

Ingrediente: un pachet de aluat pentru plăcintă, 300 g varză, 500 g cabanos, 20 g de unt, un gălbenuş, o lingură de ulei, pătrunjel verde.

Preparare: Se crestează cârnăciorii şi se prăjesc în ulei amestecat cu unt. Se adaugă varza desărată şi tăiată fideluţă, pătrunjelul verde tocat şi se mai ţin 5 minute pe foc. Se pun sare şi piper şi se lasă să se răcorească. Se taie în patru, pe lat, şi se pune umplutură în fiecare fâşie. Se rulează şi se lipesc marginile aluatului cu mâna umedă. Se aşază rulourile în tava de copt, se ung cu gălbenuş diluat cu puţină apă, se crestează şi se coc circa 30 de minute. Se servesc calde.

Varză cu tăiţei

Ingrediente: o varză de mărime potrivită, 300 grame tăiţei, patru linguri de unt, două sau patru ouă.

Preparare: Se spală foarte bine varza şi se toacă. Se pune într-o cratiţă, se adaugă o lingură de unt şi se fierbe înăbuşit până ce devine moale. Se adaugă piper pisat şi sare, dacă e nevoie. În acelaşi timp se fierb tăiţeii, se strecoară şi se amestecă cu o lingură de unt. Când varza şi tăiţeii sunt gata, se aşază într-o cratiţă, alternativ. Se pun deasupra bucăţele de unt şi se dă la cuptor să se rumenească. După ce e gata, se mai pot bate ouăle şi se pot pune deasupra, pentru a-i da un aspect frumos.

Urmărește-ne pe Google News