Boala se manifestă printr-o erupţie de mici vezicule cu lichid – iniţial, acesta e transparent, însă cu timpul devine tulbure. În locul micilor bubiţe apar apoi escoriaţii, iar acestea sunt acoperite ulterior de cruste. Această ultimă fază a bolii coincide cu momentul în care copilul poate fi dus din nou într-un colectiv – grădiniţă, şcoală -, pentru că imediat după instalare trebuie izolat, ca să nu îmbolnăvească şi alţi copii.
Erupţia apare între 10 şi 21 de zile de la primul contact cu virusul şi este adesea însoţită de prurit (mâncărime), febră şi lipsa poftei de mâncare. De regulă, boala trece fără vreun tratament specific, dar dacă cel mic are febră de peste 39ºC mai multe zile la rând, acuză dureri de cap sau îşi simte ceafa rigidă, este indicată o consultaţie medicală de urgenţă.
Cum tratăm naturist vărsatul de vânt:
1) Copilul bolnav de varicelă trebuie îmbrăcat lejer, nu înfofolit, pentru că acest lucru poate duce la creşterea temperaturii corporale şi accentuarea mâncărimii date de bubiţele apărute pe piele.
2) Daţi-i cât mai multe lichide, pentru a-l hidrata. Mizaţi pe supe de legume şi de pui, ceaiuri şi sucuri naturale, preparate în casă din fructe proaspete.
3) Apa folosită la baie ori la duş trebuie să fie călduţă sau la temperatura camerei (nu fierbinte!), pentru că astfel scade febra şi se calmează mâncărimea.
4) În apa de baie se poate adauga bicarbonat de sodiu alimentar, tot pentru calmarea mâncărimii. Doza recomandată este de circa o linguriţă rasă la 2-3 litri de apă.
5) Când copilul începe să acuze mâncărimi, aplicaţi pe bubiţe loţiune cu calamină, care conţine oxid de zinc şi e un bun calmant. Nu are efecte secundare, cel mult usucă temporar pielea. Sub nici o formă nu îl lăsaţi să se scarpine, pentru că va rămâne cu cicatrici inestetice!
6) Şi plantele medicinale sunt utile în caz de varicelă. Muşeţelul poate fi adăugat în apa de baie, în combinaţie cu bicarbonatul de sodiu. Fulgii fini de ovăz se dizolvă în apă, iar pasta obţinută se aplică pe corp. Are efect calmant şi usucă repede bubiţele. Ceaiurile de levănţică, de pasiflora şi de tei sunt şi ele calmante.
7) Dacă optaţi pentru remedii homeopate, iată-le pe cele utile: Apis mellifica, Rhus toxicodendron, Hypericum şi Ledum.