Însă, literatura de specialitate propune utilizarea unor termeni mai exacți precum: ischemie, hemoragie cerebrală sau infarct cerebral.
AVC ischemic și AVC hemoragic – Cum le deosebim?
Cunoscut sub denumirea generală de infarct cerebral, accidentul vascular cerebral ischemic – AVC ischemic survine în momentul în care apare ateroscleroza, altfel spus, atunci când se depune colesterolul pe vasele de sânge, ducând la îngroșarea lor. O altă situație ce semnalează apariția unui AVC ischemic apare atunci când un vas de sânge este astupat, ducând astfel la formarea unui cheag de sânge.
Fiind declanșat de un puseu de tensiune, accidentul vascular cerebral hemoragic – AVC hemoragic este rezultatul fisurii unui vas de sânge. De regulă, acesta poate fi cauzat de existența unor malformații vasculare (anevrismul, angiomul), a unor tulburări de coagulare sau a unui tratament medicamentos. De multe ori, accidentul vascular cerebral hemoragic poate fi precedat de dureri intense de cap.
Cum poți preveni AVC
AVC este o afecțiune severă care poate duce la deces, fiind la fel de gravă precum bolile cardiovasculare.
Iată câteva sfaturi de la specialiști care te ajută să previi AVC:
- Pe cât posibil, fă mișcare în fiecare zi!
Un studiu realizat pe un eșantion de 40.000 de persoane arată că riscul de atac cerebral poate fi redus cu aproape 40% dacă faci mișcare zilnic timp de 20 minute.
- Acordă o atenție sporită activității cardiovasculare!
Ascultă-ți inima cu atenție, iar dacă vei observa că ai un ritm cardiac neregulat, bătăi rapide sau mult prea lente este posibil să ai fibrilație atrială, o afecțiune care poate crește de 5 ori riscul de AVC.
- Nu ignora migrenele!
Cu toții avem la un moment dat dureri de cap supărătoare, însă dacă acestea sunt însoțite și de alte tipuri de afecțiuni – precum apariția unor pete oarbe în câmpul vizual și de lumina încețoșată – semne care pot indica un risc ridicat de accident vascular, ceea ce denotă o circulație a sângelui defectuoasă. Așadar, dacă ai observat acești indicator, ar trebui să mergi din timp la medic pentru a depista ce tipuri de probleme ai.
- Adoptă un regim alimentar echilibrat!
Atenție la alimentele pe care le consumi! Poți include în dieta zilnică uleiul de măsline și alimente bogate în potasiu (cartofi dulci, stafide, banane, sucul de roșii, carne de curcan, pui, pește). De asemenea, fructele și legumele asigură o funcționare optimă a organismului și te ajută să previi AVC.
- Dormi 7-8 ore pe noapte!
Calitatea somnului este deosebit de importantă. Este important să dormi suficient – cel puțin 7-8 ore pe noapte. Specialiștii susțin, de altfel, că nu e bine să dormi nici prea mult. Cei care dorm mai mult de 10 ore pe noapte au cu 63% mai multe șanse de AVC.
Ce simptome prezintă AVC
Persoanele care suferă în urma unui accident vascular cerebral AVC pot avea următoarele simptome:
- Amorțirea bruscă a feței, a brațelor sau a picioarelor – în special, pe o parte, a corpului;
- Dificultăți în vorbire și înțelegere;
- Tulburări de vedere;
- Amețeală;
- Pierderea echilibrului;
- Dificultăți motorii;
- Dureri de cap severe.
Recuperarea după AVC la Polaris Medical
Cei care suferă un accident vascular cerebral prezintă anumite deficiențe minore sau majore, având nevoie de recuperare după AVC.
Așadar, dacă te afli în căutarea unor servicii medicale premium la cele mai înalte standarde, poți apela la Polaris Medical, cel mare spital privat de recuperare. Cu o abordare multidisciplinară, planul de reabilitare post-AVC este unul complet care asigurând o recuperare cu efecte pe termen lung.
Fiecare pacient beneficiază de un plan de tratament personalizat în funcție de tipul de accident vascular cerebral suferit și de alte particularități individuale. De asemenea, pacienții care apelează la Polaris Medical beneficiază de cele mai bune condiții de spitalizare.
Ce specialiști se ocupă de recuperarea AVC
Fiind vorba despre un proces de recuperare medicală de lungă durată, este nevoie de o echipă întreagă de medici specializați în:
- Neurologie;
- Recuperare medicală;
- Psihiatrie;
- Cardiologie;
- Imagistică medicală;
- Kinetoterapie;
- Psihologie;
- Logopedie;
- Nutriție;
- Medicină de familie;
- Terapie ocupațională.
Așadar, la Polaris Medical, fiecare pacient are parte de un plan de tratament personalizat în funcție de necesități, iar fiecare dintre acești specialiști îndeplinind, astfel, un rol semnificativ în cadrul procesului de recuperare după un AVC.