Factorii care o favorizează
De la apa cu care ne spălam pe față sau aerul cu care intrăm în contact și până la alegerile gastronomice, multe elemente ce țin de mediul în care trăim și de stilului nostru de viață influențe sănătatea tenului. Dr. Anca Doboș enumeră printre acești factori:
• celule de piele moartă, sebumul în exces, înmulțirea bacteriilor, precum și componența hormonală care diferă de la o persoană la alta; nici expunerea la soare sau băile în piscinele cu apa murdară nu sunt lucuri care trebuiesc trecute cu vederea când vine vorba de o piele sănătoasă
• o vizită anuală la medicul dermatolog este foarte importantă pentru a depista în timp util posibilele erupții sau anomalii
• după expunerea îndelungată la soare sau după ce pielea intră în contact cu un aer poluat și plin de impurități, coșurile nu întârzie să apară.
Acneea rozacee ”atacă” între 30 și 60 de ani
Rozaceea este o afecțiune des întâlnită la persoanele de mult trecute de vârstă adolecenței, care se manifestă după expunerea la căldură, la lumina soarelui sau la stres.
Alimentele care o „hrănesc”
Pe lângă cei trei factori principali, Dr. Anca Doboș afirmă că și consumul unor alimente în cantități mari poate întreține această afecțiunie dermatologica. Pe acesta lista se află alimente precum: ciocolata, roșiile, băuturile calde, carnea picantă, spanacul, bananele, carnea marinată, usturoiul, ardeiul, berea, brânză, iaurtul, smântâna și dozele mari de vitamină B6 și B12.
Acneea rozacee poate fi determinată și de anumite modificări ale reactivității vasculare, ale compoziției și structurii țesutului conjunctiv de la nivelul dermei.