Studiul, condus de experți de la Universitatea din Regensburg, Germania, a evaluat pest 86.000 de oameni cu vârste între 42 și 79 de ani. Aceștia și-au monitorizat activitatea fizică purtând un dispozitiv la încheietura mâinii cunoscut sub numele de accelerometru.

În urma unei perioade de urmărire de peste cinci ani, au fost înregistrate 529 de cazuri de cancer de colon. Cercetătorii au evidențiat patru tipare de activitate: activitate continuă pe parcursul zilei, activitate târziu în zi, activitate dimineața și seara, și activitate la prânz și noaptea.

Au descoperit că două vârfuri zilnice de activitate, în jurul orei 8 dimineața și 6 seara, ,,erau asociate cu un risc redus de cancer colorectal, dincolo de beneficiile activității fizice”.

Persoanele active atât în primele, cât și în ultimele părți ale zilei au avut un risc cu 11% mai mic de cancer colorectal, comparativ cu 6% pentru activitatea pe parcursul întregii zile și nicio schimbare pentru activitatea din mijlocul zilei și noaptea. Datele pentru cei care erau activi doar mai târziu în zi au fost neconcludente.

Descoperirile au rămas valabile chiar și atunci când au fost luate în considerare factori precum fumatul, munca în schimburi și alte variabile care ar putea afecta riscul de cancer al unei persoane, a constatat studiul.

Ce au declarat cercetătorii implicați în studiu

Prof. Dr. Michael Leitzmann, șeful departamentului de epidemiologie și medicină preventivă de la Regensburg, a fost investigatorul principal al studiului.

„Studiul nostru evidențiază că nu doar activitatea fizică este importantă pentru reducerea riscului de cancer colorectal, ci și momentul de vârf al activității pe parcursul zilei ar putea juca un rol crucial. Prin identificarea momentelor specifice – dimineața devreme și seara târziu – când activitatea fizică este cea mai benefică, descoperirile noastre deschid noi căi pentru strategii de prevenire țintite.

Dacă vor fi confirmate de cercetări viitoare, acestea ar putea oferi o modalitate simplă dar de impact pentru indivizi de a-și reduce și mai mult riscul de cancer prin momentul exercițiilor fizice.”, a declarat Prof. Dr. Michael Leitzmann.

Cancerul de colon, cunoscut și sub numele de cancer colorectal, se poate dezvolta oriunde în intestinul gros, care include colonul și rectul. Este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer la nivel mondial.

Dr. Helen Croker, director adjunct de cercetare și politică la World Cancer Research Fund, care a finanțat studiul, a spus: ,,A fi activ fizic este una dintre recomandările noastre pentru prevenirea cancerului, și știm că aceasta reduce riscul de cancer. Aceste descoperiri noi și intrigante oferă potențial pentru dezvoltarea unor recomandări mai specifice, inclusiv tipare și momente de activitate fizică, pentru reducerea riscului de cancer”.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News