Pentru aer liber
Sportul în aer liber este extrem de relaxant atâta vreme cât poți beneficia de natură, fie că este vorba de un parc sau o zonă verde de la marginea orașului.
Alergarea ușoară și marșul forțat eliberează tensiunile negative și echilibrează psihicul. Acest gen de activitate poate fi practicat de câteva ori pe săptămână sau, dacă timpul permite, chiar și în fiecare zi.
Sunt utile și activitățile de durată, practicate la finalul săptămânii. Drumețiile și mersul pe bicicletă pun în mișcare sângele, oxigenează creierul și îmbunătățesc starea de spirit.
Orice concurs sportiv este binevenit. Competiția energizează, mobilizează, produce satisfacție și are beneficii pentru starea de spirit. Aici trebuie menționat pescuitul sau o partidă de pescuit sportiv cu undite de pescuit profesionale. Pescuitul, în mod special, te menține în formă, crește capacitatea de concentrare și atenția și este una dintre activitățile care pot trata stresul cronic și stresul posttraumatic.
În spații închise, dar nu acasă
Înotul este de departe una dintre cele mai relaxante activități și, dacă ai posibilitatea, câteva ore pe săptămână petrecute la bazin sunt veritabile medicamente cu efect antistres.
Fitnessul în grup este o altă variantă utilă pentru detensionare. Dacă la aceasta se adaugă o muzică ritmată, vei termina sesiunea de antrenament relaxat și optimist.
Pentru cei foarte stresați și care au nevoie de un plus de încredere în forțele proprii, antrenamentele de box la sacul de box și la sacul de box viteză sunt o reală terapie. Acest tip de antrenament necesită concentrare, forță și control. Este o activitate care solicită fizic, iar intensitatea ridicată ajută la detașarea de problemele cotidiene.
Acasă
Practicarea unor sporturi acasă este comodă, dar deseori eficiența antrenamentelor scade, tocmai pentru că nu există motivație. Cu toate acestea, sunt activități cu puternic efect antistres care pot fi făcute acasă. Avantajul de necontestat al exercițiilor făcute acasă este faptul că nu te vede nimeni și le poți face atunci când ai timp liber și dispoziția necesară.
Yoga, pentru cei care au o minimă experiență, poate fi o alternativă utilă. Combinate cu o ședință de meditație, unele poziții de yoga calmează și aduc echilibrul necesar după o zi plină și aglomerată.
Pilates este un alt gen de activitate fizică ce poate fi făcută acasă. Un antrenor virtual poate fi de ajutor, dar, dacă ești experimentată, îți poți alcătui propriul program de antrenament.
Bicicleta statică este o soluție pentru cei care au nevoie de mișcare intensă, dar preferă să o facă în intimitatea casei. În plus, este genul de activitate care poate fi combinată cu alte activități (poți asculta muzică sau urmări o emisiune TV, un meci sau un film).
Include mișcarea în programul zilnic
Cei care fac constant mișcare pot gestiona mai bine stările de stres, au mai puțin probleme din cauza anxietății și sunt mai rar deprimați. Mecanismele neurochimice produc endorfine (hormonul fericirii) atunci când faci mișcare, acesta fiind și procesul prin care sportul combate stresul și efectele lui. Pentru a ajunge la aceste rezultate este necesară efectuarea unor activități fizice în mod constant. Ideal este undeva în jurul a 150-180 de minute de activitate fizică săptămânal, ceea ce înseamnă cel puțin 30 de minute de mișcare, timp de cinci zile pe săptămână.
Recomandarea este să combini aceste intervale, dar și timpul activităților fizice pe care le desfășori, astfel încât să oferi tuturor grupelor de mușchi un antrenament bun. Totodată este utilă participarea la competițiile de amatori de fiecare dacă când ai ocazia, pentru că acestea pot combate anxietatea și depresia, fie că urci sau nu pe podiumul de premiere.
Nicio altă activitate nu reușește să combată mai eficient efectele negative ale stresului așa cum o face activitatea fizică. A face din orice formă de sport practicat o constantă, în programul de zi cu zi, crește substanțial calitatea vieții și te transformă într-un campion.
Sursa foto: pexels.com