Irina Răchițeanu Șirianu s-a născut în orașul în care se nășteau cele mai frumoase femei, pe malul întunecat al Dunării: Brăila.
Au trecut 100 de ani de când marea actriță a văzut lumina în urbea cu salcâmi, dintr-o mamă moșiereasă și un tată medic, cu o bunică născută din flori.
Drumul ei a fost unul lin în prima parte a vieții – o tânără într-o poiană cu flori -, unul cu urcușuri până în vârful fermecat al muntelui în a doua parte a vieții și unul aspru la final.
A fost o regină a scenei românești, nu numai pentru că era talentată, talentul era acompaniat de noblețe, de căldură, de generozitate și de o frumusețe ieșită din comun – ochi verzi de smarald, gropițe în obraz și surâs candid de fecioară.
Și dacă în viață era o ființă nemaipomenit de bună, pe scenă putea fi nespus de dură, precum Therese Raquin, Goneril în “Regele Lear”, doamna Clara în “Apus de soare” sau Medeea.
Dar cei care au plâns în hohote și au avut parte de cele mai puternice momente în fotoliile celor două săli ale Teatrului Național au fost și cei care au avut imensul noroc să vibreze la sinuciderea Anei Karenina, la angoasa sugrumată a Ancăi din “Năpasta”, la strigătul disperat al lui Lady din “Orfeu în Infern”, la verticalitatea sentinței la moarte a Mariei Stuart, la tragedia Hecubei din “Troienele”, la distincția franțuzească a lui tante Leo din “Părinții teribili”.
Zeci de roluri pe scene, multiple piese televizate și radiofonice, recitaluri de poezie, de la folclor “De dragoste, de viață, de moarte”, la “Să ne facem daruri”, cu poeziile Ninei Casian și “Cu ochii deschiși” ale Anei Blandiana, poete cu care Irina Răchițeanu Șirianu legase prietenii trainice.
A fost îndrumată de cei mai mari regizori români care au traversat cu ea secolul XX: Victor Ion Popa, V. Maximilian, Aurel Maican, Marietta Sadova, L.S. Bulandra, N. Massim, Dinu Negreanu, Ion Sava, Al. Finti, Sică Alexandrescu, Miron Niculescu, A. Baranga, M. Ghelerter, M. Berechet, Horea Popescu, Ion Cojar, L. Azimioară până la C. Hadjuculea, Silviu Purcărete, Felix Alexa.
În 2013, cu ocazia comemorării a 20 de ani de la dispariția ei, TVR Internațional a produs un medalion al Irinei Răchițeanu Șirianu, ocazie cu care a fost redeschis imensul tezaur pe care Televiziunea Română îl are cu artista. Medalionul a dezvăluit tinerei generații din televiziune, care a scotocit arhivele, existența și talentul acestei mari actrițe a teatrului românesc de care nu știau nimic.
Și de asta este important ca în acest moment, în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea acestei valori a culturii românești, să fie citite aceste rânduri, pentru ca numele ei să fie reînviat în sufletele românilor, la un secol de la nașterea Irinei Răchițeanu Șirianu, pe 2 septembrie 1920.