INDICAȚII NUMEROASE
Este recomandată asocierea unor rețete fitoterapeutice adecvate pacientului în funcție de problemele pe care le are și de tipul lui constituțional. Are rezultate excelente în:
► afecțiuni gastrice și biliare;
► colon iritabil;
► lombosciatică, torticolis și alte afecțiuni osteo-articulare;
► sinuzită;
► infecție urinară;
► diverse forme de aritmie cardiacă;
► insomnie;
► mastoză fibrochistică;
► tulburări asociate ciclului menstrual;
► infertilitate.
Dr. Cristina Răduță, medic specialist în medicină de familie, cu competențe în ayurveda, apifitoterapie și acupunctură, ne-a explicat mai multe despre această știință străveche, care aparține medicinei tradiționale chineze: „conceptul principal este acela de Qi – energia vitală. Aceasta circulă printr-un sistem complex de canale numite meridiane, pe traseul cărora există anumite puncte-cheie. Se poate acționa asupra lor pentru restabilirea echilibrului fizic, mental și emoțional prin metode care includ acupunctura. Astfel, se asigură curgerea corectă a Qi-ului/energiei prin organism, o eliberează din zonele unde este blocată, stagnată și o aduce în zonele în care este deficitară.”
► Ajută digestia
Există numeroase studii de eficiență a acupuncturii și demonstrează că reglează secreția gastrică și pancreatică. În plus, are o influență bună asupra digestiei. Crește capacitatea stomacului de a digera hrana, iar substanțele nutritive sunt asimilate mai bine de organism. Are și un efect antispastic și analgezic. De aceea, acupunctura este deosebit de utilă într-o gamă foarte largă de afecțiuni digestive: colon iritabil, gastrită, ulcer, constipație, afecțiuni ale vezicii biliare etc. Pentru aceste probleme, dr. Răduță recomandă minimum 10 ședințe repetate la un anumit interval de timp.
► Alungă durerile menstruale
Afecțiunile specifice femeilor (probleme menstruale: ciclu neregulat, dureros, prea abundent, sindrom premenstrual; mastoză, tulburările asociate menopauzei etc.) răspund foarte bine la acupunctură. „Ea reglează sistemul endocrin în general, scade durerea, îmbunătățește și reglează circulația la nivelul bazinului. Îmbunătățește și activitatea glandelor mamare. Chiar dacă simptomele dispar după primele ședințe de tratament, se recomandă continuarea lui pe o perioadă de două-trei luni. Indicațiile variază în funcție de vârsta, tabloul patologic general și gravitatea afecțiunii”, specifică medicul.
► CUM TE PREGĂTEȘTI
Este bine să nu mănânci cu două ore înainte de ședința de acupunctură și nici imediat după aceea. Altfel, energia care ar trebui să se concentreze în zonele cu probleme se va duce în stomac. În rest, nu îți face griji. Nu vei simți decât cel mult o mică înțepătură, iar în restul timpului – pentru că va trebui să rămâi așa circa 15-30 de minute – te vei putea relaxa. Este posibil ca terapeutul să vină să mai răsucească acele pentru ca tratamentul să fie mai eficient. Trebuie de asemenea să spui dacă nu te simți confortabil. Asigură-te că acele au fost sterilizate. Cel mai bine ar fi să îți cumperi un set pe care să îl folosești doar tu.
► COMBATE INFERTILITATEA
Folosită pentru cazurile de infertilitate, acupunctura îmbunătățește funcția ovariană şi restabilește echilibrul endocrin. În plus, reduce nivelul de stres și anxietate – se știe că aceştia sunt factori perturbatori. Prin acupunctură este îmbunătățit fluxul sangvin în regiunea pelvină și implicit nivelul mucoasei uterine, ceea ce crește șansele de implantare a embrionului. Este utilă și în cazurile problemelor de fertilitate ale bărbaților. Se recomandă o frecvență a ședințelor de două ori pe săptămână timp de trei-patru luni. Însă pot apărea rezultate și mai rapid.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei