Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au efectuat teste de evaluare asupra comportamentului a 300 de copii între 3 şi 9 ani. Câţiva dintre cei mici au primit cocktailuri de aditivi prezenţi în mod obişnuit în produsele alimentare, iar ceilalţi, sucuri proaspete de fructe. Cocktailul de aditivi alimentari a conţinut un conservant (benzoatul de sodiu sau E211) şi diferiţi coloranţi alimentari, precum galben auriu (E110), azorubină (E122), tartrazină (E102), ponceau 4R (E124), quinolină (E104) şi roşu alura (E129). “În general, copiii cărora li s-au administrat aditivi s-au apropiat cu circa 10% de definiţia copilului hiperactiv”, a precizat Stevenson. Hiperactivitatea, cunoscută şi ca ADHD, este o afecţiune comportamentală frecvent întâlnită la copii şi adolescenţi, caracterizată prin agitaţie excesivă şi impulsivitate, tulburări de concentrare şi atenţie şi dificultăţi în a acumula anumite cunoştinţe, precum scrisul, cititul sau socotitul.
Şi anumite medicamente pot declanşa ADHD
Hiperactivitatea este caracterizată prin agitaţie excesivă, tulburări de concentraţie şi de atenţie şi dificultăţi în a acumula cunoştinţe
Unele medicamente pentru copii existente pe piaţă conţin coloranţi care pot declanşa comportamentul hiperactiv, susţin oamenii de ştiinţă. Printre produsele riscante pentru cei mici s-ar număra paracetamolul Calpol, care are o culoare roz, obţinută cu ajutorul azorubinei, şi siropul de tuse Sudafed, care conţine ponceau 4R şi benzoat de sodiu, un conservant utilizat în mod curent la fabricarea băuturilor non-alcoolice. Conservantul benzoat de sodiu a fost deja asociat cu reacţii alergice şi a fost eliminat din compoziţia băuturilor de mai multe firme producătoare.