Cuprins:
Toamna este perioada de vârf pentru multe boli virale, deoarece vremea rece poate afecta un sistem imunitar deja slăbit și poate crește vulnerabilitatea la infecții. Infecțiile virale se transmit cu ușurință și pot fi periculoase pentru bătrâni, copii mici și cei cu un sistem imunitar slab. Prevenirea este cea mai bună modalitate de a vă proteja de orice boli sau infecții transmisibile în timpul sezonului de toamnă.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Afecțiuni medicale care pot apărea toamna
Deficitul de vitamina D
Vitamina D este esențială atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru sănătatea mintală și asigură creșterea și rezistența corespunzătoare a oaselor. Cu toate acestea, deoarece toamna avem parte de cantități mai mici de lumină solară, suntem expuși riscului de a dezvolta deficiență de vitamina D.
Simptome
- îmbolnăviri frecvente
- Oboseală
- Dureri de oase și spate
- Căderea părului
- Depresie
- Vindecarea prea lentă a rănilor
Sfaturi de prevenție
- Creșteți expunerea la soare, faceți din asta o prioritate și ieșiți în soare ori de câte ori este posibil
- Mănâncă alimente bogate în nutrienți (ciuperci, pește gras, fructe de mare etc.) – descoperă care sunt alimentele bogate în vitamina D
- Luați suplimente de vitamina D
- Încercați lămpile UV de interior
Alergiile de toamnă
Simptomele alergiei de toamnă sunt adesea trecute cu vederea, deoarece se suprapun cu răceala obișnuită sau gripa. Majoritatea oamenilor asociază alergiile cu primăvara și adesea alergiile de toamnă sunt confundate cu viruși și alte infecții din cauza răcirii vremii. Un factor distinctiv pentru alergii este că acestea nu provoacă febră.
Simptomele alergiei tind să fie asociate mai degrabă cu mâncărimi și strănuturi, în timp ce răceala și gripa sunt adesea indicate de dureri corporale, probleme de stomac și, mai ales, de temperatură ridicată. Dacă nu sunteți sigur, cel mai bine este să vă consultați cu medicul dumneavoastră.
Simptome:
- strănut nas care curge sau nas înfundat
- ochi înlăcrimați și mâncărimi
- mâncărimi ale sinusurilor, gâtului sau canalelor urechii
- congestia urechii
- producție excesivă de mucus și mucus postnazal
Simptomele mai puțin frecvente sunt: durere de cap dificultăți de respirație respiraţie şuierătoare tuse.
Cum poți evita alergiile de toamnă
Cel mai bun tratament pentru rinita alergică pe tot parcursul anului este evitarea alergenilor care declanșează simptomele pentru tine. Sunt disponibile și medicamente pentru a trata simptomele alergiei, iar unii oameni încearcă și tratamente alternative.
- Stați în casă în zilele uscate și cu vânt. Cel mai bun moment pentru a ieși afară este după o ploaie bună, care ajută la curățarea polenului din aer.
- Evitați tunsul gazonului, smulgerea buruienilor și alte treburi de grădinărit care provoacă alergeni.
- Scoateți hainele pe care le-ați purtat afară și faceți un duș pentru a clăti polenul de pe piele și păr.
- Nu agățați rufele afară – polenul se poate lipi de cearșafuri și prosoape. Purtați o mască de față dacă faceți treburi în aer liber.
- Folosiți aer condiționat în casă și mașină în perioadele în care eliberararea polenului este la apogeu.
- Dacă ai încălzire cu aer condiționat în casa ta, folosește filtre de înaltă eficiență și respectă programele regulate de întreținere.
- Păstrați aerul din interior uscat cu un dezumidificator. Utilizați un filtru portabil de particule de aer (HEPA) de înaltă eficiență în dormitorul dvs. Curățați des podelele cu un aspirator care are un filtru HEPA.
Află mai multe despre alergiile de toamnă, ce le provoacă și cum pot fi tratate.
Astm alergic
Astmul alergic, după cum sugerează și numele, este o afecțiune în care o persoană suferă de o afecțiune astmatică ca urmare a unei reacții alergice. Persoanele cu astm alergic prezintă simptome de obicei imediat ce inhalează un alergen. Mulți medici susțin că astmul alergic este o boală severă, care trebuie tratată de îndată ce o persoană experimentează simptomele sale, scrie FamilyCareCenters. Mijloacele comune pentru a evita astmul alergic sunt următoarele:
- Păstrați locul în care locuiți sau în care vă desfășurați activitatea curat
- Nu fumați în interior și nu stați în spații care se fumează
- Spălați-vă mâinile în mod regulat
- Nu stați prea mult în preajma șemineului sau în alte zone unde este posibil să fie fum
- Evitați să mâncați alimente la care sunteți alergic
Artrita
Artrita este inflamația articulațiilor care se agravează odată cu vârsta. Artrita este o afecțiune ce se resimte pe tot parcursul anului, dar persoanele cu artrită raportează că vremea rece și umedă le intensifică simptomele.
Simptome
- Dureri articulare
- Oboseală
- Umflarea articulațiilor
- Rigiditatea articulațiilor
- Sensibilitate la mișcările bruște
Sfaturi de prevenție
- Mâncați o dietă sănătoasă care include fructe, legume, pește și nuci.
- Controlează-ți greutatea corporală.
- Faceți exerciții regulate pentru a vă menține articulațiile flexibile.
Răceli
Răceala obișnuită poare să afecteze pe oricine în orice moment al anului, dar este una dintre cele mai comune afecțiuni medicale care pot apărea toamna. În fiecare an, peste un miliard de oameni resimt o stare de răceală comună destul de severă și unii suferă de forme grave. O boală contagioasă, răceala poate fi cauzată de multe tipuri diferite de viruși. Odată cu scăderea temperaturilor și cu apariția răcelilor nasul curge sau este înfundat, putem resimții oboseală generală, dureri în tot corpul si reprize constante de strănut.
Simptome
- Febră nu foarte ridicată
- Secreții nazale
- Dureri de corp sau cefalee
- Tuse
- Strănut
- Durere de gât
Ce puteți face pentru a preveni și trata răceala comună
- acoperiți-vă nasul și gura când strănutați sau tușiți.
evitați să petreceți timpul în locuri aglomerate. - hidratare corespunzătoare
odihnă corespunzătoare
gargară cu apă sărată
miere, lămâie, ghimbir, cătină.
utilizați un umidificator de cameră pentru a vă calma tusea și pentru a slăbi secrețiile din căile nazale
Gripa
Virușii gripei sunt foarte răspândiți în sezoanele reci și gripa este și ea printre cele mai comune afecțiuni medicale care pot să apară toamna. Dacă este lăsată netratată, boala poate deveni severă și se poate transforma în bronșită sau pneumonie.
Simptome
- Diaree
- Oboseală bruscă, excesivă
- Greață și vărsături
- Dureri de corp
- Congestie nazală
- Frisoane
- Durere de cap
- Febră
- Tuse persistentă
- Durere de gât
- Presiune pe piept
Sfaturi de prevenție
- Spălați-vă mâinile bine și frecvent.
- Nu petreceți timp în locuri aglomerate.
- Acoperiți-vă nasul și gura când strănutați sau tușiți.
- Adoptați o dietă sănătoasă.
- Odihnește-te corespunzător
- Reduceți nivelul de stres, e un factor important care slăbește sistemul imunitar.
Infecții ale urechii
Infecțiile urechii sunt cauzate de o inflamație sau de un virus în urechea medie și de asemenea una dintre cele mai comune afecțiuni medicale care pot să apară toamna. De asemenea, infecțiile urechii pot fi rezultatul secundar al altor boli, cum ar fi alergiile, răceala și gripa. Infecțiile urechii sunt mai frecvente la copii.
Simptome
- Dureri de urechi
- Pierderea parțială a auzului în urechea afectată
- Senzația de ureche plină
- Durere la atingere
- Ameţeală
- mai rar – Vărsături și diaree
Sfaturi de prevenție
- Evitați mediile în care se fumează
- Evitați să puneți tampoane de vată în ureche.
- Învață-ți copilul cum să se spele bine pe mâini și alte practici de igienă care previn bolile.
Bronșita
Bronșita acută este inflamația tuburilor bronșice care transportă aer în plămâni. Este de obicei cauzată de un virus și apare adesea după o răceală comună, dureri de gât sau gripă. Virușii sau bacteriile care provoacă bronșita acută circulă mai degrabă când vremea este mai rece.
Simptome
- respiraţie şuierătoare
- Dificultăți de respirație
- Dureri în corp
- Tuse care dezvoltă mucus verde sau galben
- Frisoane
- Durere de gât
Sfaturi de prevenție
- renunță la fumat și evită spațiile în care se fumează
- Stai departe de lucrurile care provoacă iritații la nivelul gâtului și plămânilor, cum ar fi fumul, vaporii toxici sau praful.
- Dezinfectați în mod regulat clanțele ușilor, blaturile mesei și alte suprafețe atinse frecvent.
Cum să-ți crești imunitatea
Indiferent care sunt cele mai frecvente afecțiuni medicale care pot să apară toamna, principalul motiv pentru care ne îmbolnăvim este un sistem imunitar slăbit. Așadar, iată câteva sfaturi pentru a-ți întări sistemul imunitare.
Reducerea stresului
Stresul cronic, adică pe termen lung, este cel mai mare inamic al sistemului imunitar, așadar este bine să știm ce putem face pentru a-l reduce. Hormonul stresului, cortizolul, poate fi reglat în mare măsură prin activitate fizică. Exercitiile eliberează hormonii buni care te pot ajuta să dormi mai bine si să combați anumite dureri.
Hidratare corespunzătoare
Apa joacă atât de multe roluri importante în corpul nostru, mai ales când vine vorba de funcția imunitară. Hidratarea permite organismului să oxigeneze corect celulele imunitare care luptă împotriva infecțiilor. Așadar, este important să rămâneți hidratat pentru ca sistemul vostru imunitar să poată rămâne la cel mai înalt nivel.
Dormi suficient
Odihna dă timp sistemului imunitar să se recupereze și să se regenereze. Pentru a vă îmbunătăți somnul e bine să lăsați dispozitivele electronice în afara camerei de dormit, să aveți o rutină de relaxare și să păstrați un program regulat de odihnă
O dietă sănătoasă
O dietă echilibrată vă va oferi vitaminele de care aveți nevoie pentru a vă asigura că celulele dumneavoastră imunitare au instrumentele necesare pentru a lupta împotriva infecțiilor. Experții spun că cele mai bune vitamine pentru întărirea sistemului imunitar sunt vitamina B6, vitamina C, vitamina E Și D și zinc. De asemenea, s-a dovedit că zincul ajută la ameliorarea simptomelor unei răceli.
Află mai multe despre Cum să-ți crești imunitatea pe timp de iarnă