“Memoria se poate înrăutăţi pe parcursul vieţii din cauza mai multor factori, cum ar fi stresul, reducerea orelor de odihnă, nutriţie necorespunzătoare, consumul exagerat de alcool sau scleroza vasculară cerebrală. Pentru a preveni sau a remedia astfel de probleme, pe lângă un tratament cu minerale şi vitamine, este necesar să te hrăneşti sănătos, incluzând în meniul zilnic alimente precum ouăle, peştele, carnea rece, legumele şi fructele verzi”, ne-a explicat doctorul Luca. Iată câteva alimente care constituie un element important în menţinerea sănătăţii creierului şi în încetinirea procesului de îmbătrânire:
Afinele (foto dreapta) stimulează memoria şi sunt surse importante de antioxidanţi, care “anihilează” acţiunea radicalilor liberi.
Somon, sardine şi hering – conţin acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru buna funcţionare a creierului. Au un efect major în tulburările maniaco-depresive, în depresie majoră şi în schizofrenie.
Spanacul are un puternic efect antioxidant, prevenind îmbătrânirea celulelor şi încetinind deficienţele de memorie şi problemele sistemului nervos central care apar odată cu înaintarea în vârstă.
Vinul roşu stimulează activitatea cerebrală. Însă trebuie să reţii că alcoolul în exces încetineşte funcţionarea creierului. Un studiu recent a arătat că şi sucul de struguri stimulează producţia dopaminei şi îmbunătăţeşte semnificativ memoria.
Grâul integral şi orezul brun sunt foarte bogate în vitamine şi în magneziu, acestea aducând un beneficiu important sănătăţii cognitive.
Pudra de cacao conţine substanţe antioxidante care protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ, ce poate cauza Alzheimer.
Usturoiul are proprietăţi antioxidante, care împiedică îmbătrânirea prematură.
Şi lecitina e benefică
Lecitina are efect benefic asupra memoriei şi a altor funcţii cerebrale. De aceea, persoanelor care desfăşoară intensiv activităţi intelectuale, celor expuse stresului şi care prezintă probleme de memorie sau cărora le-a scăzut capacitatea de concentrare le este recomandat să ia lecitină, deoarece le stimulează metabolismul neuronului şi accelerează transmiterea impulsului nervos.
Ai nevoie de vitaminele B1, B2, B6 şi B12
Deficienţele de memorie pot fi tratate cu minerale şi cu vitamine din complexul B, dar numai în urma unui consult medical, în care doctorul stabileşte cantităţile exacte ce vor fi administrate pacientului. În cazul în care o persoană depune un efort intelectual mai mare într-o anumită perioadă, aceasta poate lua: vitamina B1 -1,5 mg /zi (asigură sănătatea sistemului nervos), vitamina B6 – 20 mg/zi (ameliorează memoria), fier – 18 mg /zi, mangan – 2-6 mg/zi, zinc – 15 mg/zi.
Vitamina B1, numită şi tiamină, se găseşte în compoziţia următoarelor produse: drojdie de bere, legume, carne de porc, peşte, gălbenuş de ou, lapte şi paste făinoase. Rolul acesteia e de a interveni în metabolismul celulelor şi de a participa la producerea energiei necesare funcţionării organismului.
Vitamina B2 sau riboflavina este solubilă în apă şi trebuie consumată zilnic, între 1,5 şi 1,8 mg, chiar 2 mg pentru mamele care alăptează. Surse de vitamina B2 sunt carnea de vită, peştele, ficatul şi inima de porc, lactatele, grâul, porumbul, legumele verzi – broccoli, spanac, sparanghel şi lăptuci.
Vitamina B6 – această vitamină solubilă în apă înlesneşte metabolizarea aminoacizilor, a proteinelor, a grăsimilor, a steroizilor şi contribuie la sinteza neurotransmiţătorilor – molecule ce permit trecerea influxului nervos, esenţial în procesul gândirii. Se găseşte în drojdia de bere, lapte, ouă, organe de vită, peşte, nuci, arahide, banane, avocado, varză
Vitamina B12 sporeşte capacitatea de învăţare, împiedică pierderile de memorie. Se poate asimila consumând carne, ficat de vită şi de porc, produse lactate, fructe de mare – crabi, stridii, scoici
Citeşte în suplimentul de vineri, 12 februarie, cum să-ţi antrenezi memoria
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!