1. Mit: Alcoolul nu se combină cu antibioticele.
    Fapt: Este indicat să evitaţi alcoolul în timpul tratamentului medicamentos, pentru că vă poate provoca o stare de rău. Totuşi, alcoolul consumat cu antibiotice nu are acest efect. Singura excepţie o constituie Metronidazol, care, în combinaţie cu băuturi alcoolice, provoacă vomă, potrivit profesorului Sean Woodard, de la Royal Pharmaceutical Society, Marea Britanie.
  2. Mit: Consumul excesiv de zahăr provoacă diabetul.
    Fapt: Diabetul nu este determinat de consumul excesiv de zahăr, ci de insuficienţa pancreatică, organul nefiind capabil să producă suficientă insulină pentru a controla nivelul de glucoză din sânge, a explicat Caroline Butler, specialist la Diabetes UK.
  3. Mit: Spălarea dinţilor după consumul dulciurilor previne apariţia cariilor.
    Fapt: Din contră, acest lucru trebuie evitat, pentru că, după ce mâncaţi dulciuri, smalţul dinţilor se înmoaie şi se întăreşte într-o oră după consumarea acestora, susţine doctorul Phil Stemmer, de la Clinica Teeth For Life din Londra.
  4. Mit: Durerile constante de cap pot fi semnul unei tumori cerebrale.
    Fapt: Rareori durerile de cap pot fi simptom al unei tumori cerebrale, afirmă John Wadley, neurochirurg la Spitalul Barts and The London. Tumorile cerebrale pot provoca dureri de cap, dar apar şi alte semne, precum pierderi de memorie, schimbări de personalitate sau tulburări de echilibru.
  5. Mit: Excesul de greutate e semnul unui metabolism lent.
    Fapt: Doctorul David Ashton, de la Healthier Weight Centres, spune că există unele persoane obeze care au, de fapt, un metabolism mai rapid. Metabolismul devine mai lent pe măsură ce greutatea corporală scade.
  6. Mit: Actul sexual poate provoca infarct la bărbaţi.
    Fapt: Posibilităţile ca un bărbat matur, nefumător să sufere un infarct sunt de una la un milion. Un act sexual creşte aceste riscuri la două la un milion. Sexul, ca şi alte exerciţii fizice, prezintă un pericol doar pentru bărbaţii diagnosticaţi cu maladii cardiace sau cu hipertensiune arterială.
  7. Mit: Cancerul pulmonar este o maladie a fumătorilor.
    Fapt: Unul din opt cazuri de cancer pulmonar nu este asociat fumatului. Fumatul pasiv şi expunerea la substanţe poluante, precum azbestul, pot creşte riscurile, însă maladia poate apărea şi la persoanele care nu au trăit în astfel de condiţii, a explicat doctorul generalist Dawn Harper. 8% dintre bărbaţii şi 20% dintre femeile cu cancer pulmonar nu au fumat niciodată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News