Consumul energetic al muşchilor în timpul unei activităţi sportive implică o creştere a cantităţii de energie şi nutrienţi, mai ales vitam i n e . Sportivul transpiră, deci pierde o mare cantitate de săruri minerale. În principiu, produsele care trebuie consumate nu diferă foarte mult faţă de cele pentru cei care nu fac sport, dar planificarea meselor este importantă.
Alimentaţia zilnică a sportivului trebuie să conţină:
- produse lactate pentru aportul de calciu necesar contracţiei musculare
- carne sau echivalenţi, în cantităţi importante, pentru a asigura reînnoirea şi creşterea musculară şi aportul în fier
- fructe şi legume, crude şi gătite, la fiecare masă, pentru aportul de vitamine şi minerale, dar şi pentru rehidratare, fiind bogate în apă
- amidonoasele (cartofi, orez, paste) asigură carburantul special pentru efort: glucidele
- grăsimi, care sunt vectori de vitamine şi acizi graşi pentru buna funcţionare a organismului
- totodată bea multă apă, de preferat bogată în minerale, cum ar fi magneziu, necesar contracţiei musculare şi metabolismului glucidelor.
Atenţie!
- nu trebuie dublată cantitatea de carne, ci doar consumată în mod regulat
- nu e nevoie să mănânci foarte mult zahăr când faci sport fiindcă acest lucru poate produce hiperglicemie
- cafeaua nu îmbunătăţeşte performanţa sportivă, chiar dacă amelioreză reflexele; dozele mari pot avea efecte neplăcute
- aportul de proteine sub formă de pudră pentru mărirea forţei musculare nu e necesar dacă alimentaţia este echilibrată
- suplimentele nutritive nu sunt necesare.