In timp ce exista mai multe optiuni pentru a trata dintii lipsa sau pe cei cu probleme, implantul dentar a devenit una dintre cele mai populare alternative pentru o dantura perfecta. Spre deosebire de protezele dentare, un implant dentar la o clinica din Bucuresti este o solutie cu caracter permanent pentru inlocuirea dintilor. Desi este un proces mai laborios fata de protezele standard, acesta ofera mai multe beneficii pacientilor.
Ce sunt implanturile dentare?
Dupa cum sugereaza si numele, un implant dentar este un dispozitiv medical care se fixeaza in osul maxilarului, sub linia gingiilor. Dispozitivul actioneaza ca suport pentru dintii artificiali. Profesionistii dentari ataseaza acest dispozitv cu rolul de radacina pentru un dinte artificial sau pentru o punte de dinti artificiali. „Radacina” artificiala este realizata din materiale metalice, sigure pentru pacienti, si cu o durabilitate infinita. Aceasta solutie a devenit o alternativa obisnuita la protezele standard.
Material realizat impreuna echipa Cris Smile – Clinica Stomatologica #cabinetultuturor.
De ce optezi pentru implanturi in locul protezelor obisnuite?
Oamenii opteaza pentru implanturi atat din motive cosmetice, cat si din motive de functionalitate. Multi oameni prefera aspectul implanturilor si apreciaza posibilitatea de a-si petrece ziua, fara a fi nevoiti sa isi faca griji cu privire la introducerea, inlaturarea sau curatarea protezelor.
Un alt motiv pentru care multi pacienti aleg implanturi este pentru ca isi doresc sa se poata bucura de o gama larga de alimente. Protezele traditionale pot face dificila consumarea anumitor alimente, in special cele care sunt dure sau lipicioase. Implanturile se comporta la fel ca si dintii naturali, transformand din nou mancatul intr-o experienta confortabila si placuta.
Exista, de asemenea, confortul de ingrijire al implantului sau a implanturilor. Spre deosebire de protezele care necesita curatare si ingrijire speciala, periajul normal si folosirea atei dentare sunt tot ceea ce este necesar pentru a curata implanturile. Nu numai ca acest lucru ajuta la economisirea timpului, dar este si un mod placut de a ingriji dintii.
Un alt motiv pentru a opta pentru implanturi este acela ca pacientii uita de griji, uita de protezele care aluneca in timp ce vorbesc. Implanturile mai au si rol de protectie pentru maxilar.
Care sunt diferitele tipuri de materiale pentru implanturi dentare?
Implantul dentar in sine, este fabricat de obicei din titan. Titanul este materialul standard pentru implanturi si a fost folosit timp de mai multe decenii, cu rezultate bune. Bontul care fixeaza noul dinte, o alta componenta a implantului, este realizat de regula tot din titan. Cu toate acestea, unii medici stomatologi folosesc bonturii ceramice ca alternativa.
Noul dinte (coroana) poate fi facuta din unul sau mai multe materiale diferite. Coroanele din fata sunt adesea fabricate din ceramica sau din portelan, deoarece acestea sunt cele mai naturale si pot fi colorate pentru a se potrivi cu restul dintilor. In unele cazuri, medicul dentist va poate recomanda utilizarea coroanelor metalice pentru molarii din spate care nu sunt ușor de văzut. Metalele sunt de obicei mai dure decat ceramica sau portelanul si pot fi o alegere buna pentru cei care sunt expusi riscului de deteriorare a implanturilor.
Cat dureaza procedura de implant dentar?
Obtinerea implantului dentar sau a implanturilor este un proces in mai multe etape, care poate dura cateva luni. Odata ce dumneavoastra si profesionistul dentar ati stabilit ca sunteti un bun candidat pentru procedura, veti fi programat sa aveti un implant inserat. Acest lucru poate implica, de asemenea, o extragere a unui dinte deteriorat care va fi inlocuit.
Odata ce implantul este fixat, maxilarul si tesuturile inconjuratoare vor avea nevoie de ceva timp pentru a se vindeca. Acest lucru poate dura intre 6 si 12 saptamani. Dupa ce zona se vindeca, medicul dentist va atasa noul dinte.
Ce trebuie sa stiti despre recuperarea chirurgicala a implantului dentar?
Procedura se face, in general, sub anestezie locala. După aceasta procedura, este posibil sa trebuiasca sa luati un analgezic pentru a ajuta la eliminarea oricarui disconfort. Profesionistul dvs. dentar va va oferi instructiuni pentru ingrijirea la domiciliu, inclusiv atunci cand ar trebui sa solicitati sfatul in cazul unei eventuale sangerari, durere necontrolata sau semne de infectie.
Ce fel de ingrijire este obligatorie?
Dupa montarea implanturilor, va trebui sa le ingrijiti asa cum ati face in mod obisnuit cu dintii naturali. Acest proces include periajul de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si excursii regulate la medicul dentist pentru curatare si examinare. Studiile recente au aratat ca fumatul poate provoca probleme persoanelor cu implanturi dentare, asa ca daca sunteti fumatori, renuntati inainte de implant.
Implanturile pot fi albite?
Nu, nu pot. In timpul procesului de implantare dentara, medicul dentist va comanda dinti artificiali care au aceeasi culoare ca si dintii naturali ai pacientului, pentru a asigura uniformitatea. Daca sunteti nemultumiti de culoarea dintilor dvs., discutati cu medicul dentist despre posibilitatea de a face o albire a dintilor inainte de implant. Totul pentru ca zambetul vostru sa arate asa cum doriti dupa implant.
Ce speranta de viata au implanturile dentare?
Cu ingrijire adecvata si verificari dentare regulate, un implant dentar poate dura pana la sfarsitul vietii: nu va trebui sa-l inlocuiti vreodată. Coroanele dvs. pot dura de la 10-15 ani, in functie de calitatea regimului de igiena orala.