Concret, cei care dețin autorizații de introducere pe piață vor folosi platforma pentru a semnala lipsa medicamentelor.
Lipsa de medicamente este una din problemele importante cu care se confruntă statele europene. Astfel, EMA vrea să rezolve problema înainte ca pacienții să fie afectați.
Din februarie 2025 această platformă devine obligatorie.
„ESMP este o platformă IT (online) armonizată, transparentă și colaborativă, pentru a se asigura că medicamentele sunt disponibile când și unde este mai mare nevoie de ele”, a explicat Sofia Zastavnik, proprietara platformei.
Platforma ESMP va centraliza și automatiza colectarea datelor privind penuria de medicamente, oferind autorităților acces la informații complete, în timp real, se precizează într-un comunicat EMA.
„Este etapă majoră în efortul de combatere a penuriei de medicamente și pentru asigurarea faptului că medicamentele sunt disponibile pentru pacienți atunci când și unde au cea mai mare nevoie de ele.”, a mai spus agenția.
Pentru a rezolva problema lipsei de medicamente, cum ar fi antibioticele, deținătorii autorizațiilor de introducere pe piață pot raporta sistematic penuria de medicamente. Între timp, autorizațiilor și autoritățile naționale vor furniza date despre oferta, cererea și disponibilitatea medicamentelor, a precizat EMA.
„Datele complete în timp real împuternicesc acțiunea; o mai bună cunoaștere permite luarea mai rapidă a deciziilor, iar în cazul penuriei este o componentă esențială”, mai spus Sofia Zastavnik.