Agrișele sunt bogate în substanțe nutritive, minerale și oligoelemente precum potasiu, fosfor, fier, calciu, zinc, fluor. Pot fi consumate în stare crudă sau sub formă de suc ori diferite rețete culinare. Citește ce proprietăți au fructele și de ce este recomandat să introduci în alimentație consumul de agrișe.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre agrișe
Sunt fructele agrișului, Ribes uva-crispa, o specie de arbust originar din Europa, nord-vestul Africii, vestul, sudul și sud-estul Asiei. Fructele agrișului sunt comestibile și pot fi consumate crude sau în rețete de deserturi.
Agrișele sunt fructe mici, care cântăresc în jur de 3-6 grame, iar culoarea lor poate varia de la verde, galben-alb, roz, roșu sau violet închis. Au un conținut scăzut de calorii și grăsimi și sunt bogate în substanțe nutritive.
În unele zone ale țării, agrișele se mai numesc și cozmete, rișiță, strugur spinos, smârdar, bobiță sau agruț, iar arbustul poate crește în zonele alpine, subalpine, în tufișuri sau păduri.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de agrișe
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_8434853bc6521612993959c14f712fc4.webp)
- Calorii: 44 kcal;
- Carbohidrați: 10,2;
- Omega 3: 46 mg;
- Omega 6: 271 mg;
- Proteine: 0,9 g;
- Vitamina A: 290 IU;
- Vitamina C: 27,7 mg;
- Vitamina E (Alpha Tocopherol): 0,4 mg;
- Vitamina B3: Niacina 0,3 mg;
- Vitamina B6: 0,1 mg;
- Folat: 6 mcg;
- Calciu: 25 mg;
- Fier: 0,3 mg;
- Magneziu: 10 mg;
- Fosfor: 27 mg;
- Potasiu: 198 mg;
- Sodiu: 1 mg;
- Zinc: 0,1 mg;
- Cupru: 0,1 mg
- Mangan: 0,1 mg;
- Seleniu: 0,1 mg.
Agrișe – proprietăți
- Antireumatice;
- Antigutoase;
- Diuretice;
- Dezintoxicante;
- Digestive;
- Depurative;
- Laxative;
- Stomahice;
- Vitaminizante;
- Remineralizante.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2021/03/retete-cu-agrise.jpg)
Beneficiile consumului de agrișe
Ajută în controlul glicemiei
Datorită proprietăților lor, agrișele pot ajuta la controlul glicemiei. Sunt fructe bogate în fibre, iar asta ajută la încetinirea absorbției zahărului în sânge și previn creșterea bruscă a nivelului de zahăr în sânge. De asemenea, agrișele conțin acid clorogenic, ce poate încetini absorbția carbohidraților și ajută la reducerea zahărului din sânge după mesele cu un conținut ridicat de amidon.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_e76e258623c47401784bdd1e25e96c61.webp)
Protejează creierul
Anumite boli degenerative ale creierului au legătură cu o supraîncărcare de fier în celule. Atunci când nivelurile de fier sunt prea mari, pot stimula crearea radicalilor liberi, molecule care afectează celulele. Agrișele sunt o sursă bogată de acizi organici, iar 100 ml de fructe furnizează organismului între 11 și 14 mg de acid citric. Astfel, consumul regulat de fructe poate reduce riscul de boli precum Alzheimer și accident vascular cerebral.
Agrișele sunt benefice pentru inimă
Pentru că sunt bogate în antioxidanți, nutrienți și potasiu, agrișele îmbunătățesc sănătatea inimii și previn oxidarea colesterolului rău (LDL), un proces ce poate crește riscul de boli de inimă, potrivit studiului.
Protejează oasele
Fructele încetinesc activitatea osteoclastelor, celule ce sunt responsabile cu distrugerea țesutului osos și au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea durerii și a inflamației articulațiilor la pacienții cu artrită.
Agrișele reduc stresul
Fructele au un efect calmant, reduc semnificativ stresul, durerile de cap și favorizează un somn liniștitor.
Mențin sănătatea sistemului nervos
Un consum regulat de agrișe contribuie la îmbunătățirea funcției cognitive și implicit la stimularea concentrării și a memoriei.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3972d52f8d8f58a7ebdec0ba432d5460.webp)
Alte beneficii ale consumului de agrișe
- Mențin sănătatea cardiovasculară;
- Bune în caz de diabet;
- Îmbunătățesc digestia;
- Tratează acneea;
- Redau strălucirea pielii;
- Previn căderea părului;
- Ajută la refacerea pielii;
- Adjuvant în cazul durerilor de stomac;
- Bun în caz de anemie.
Rețete cu agrișe
Sirop de agrișe
Ingrediente
- un kg agrișe;
- 1 ½ kg de zahăr;
- 500 ml apă;
- o linguriță sare de lămâie.
Mod de preparare
Fructele se spală bine și se dau prin mașina de tocat ori se pasează cu un blender. Se pune pasta obținută într-un vas mare, se adaugă apa și se pune totul la fiert, la foc mediu, pentru aproximativ 30 de minute.
Se dă vasul de pe foc, se lasă să se răcească agrișele, după care se strecoară totul și se îndepărtează semințele, coaja și codițele, apoi particulele mai mici. Sucul obținut se pune din nou într-un vas, se adaugă zahărul și se fierbe siropul.
Când siropul capătă densitatea dorită, se adaugă sarea de lămâie și se toarnă în sticle curate, uscate și sterilizate. Siropul de agrișe se păstrează în frigider sau într-un loc răcoros pentru o perioadă de câteva luni.
Gem de agrișe
Ingrediente
- un kg agrișe;
- 80 g stafide;
- 20 ml zeamă de lămâie;
- 300 g miere.
Mod de preparare
Agrișele se spală, se îndepărtează pistilul și codița, apoi se dau prin mașina de tocat. Amestecul obținut se pune într-un vas mare și se pune la fiert pentru 10 minute din momentul fierberii. Se adaugă și stafidele spălate peste agrișe și se amestecă, timp în care totul rămâne la foc mic.
După aproximativ 20 de minute, se adaugă și zeama de lămâie împreună cu mierea, se amestecă totul și se mai lasă să mai dea un clocot. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească, după care se pune în borcane curate și sterilizate și se păstrează dulceața într-un loc răcoros.
Prăjitură cu agrișe
Ingrediente
- Un borcan de compot de agrișe (aprox: 720 ml);
- 150 g unt;
- 4 ouă;
- 100 ml lapte;
- 300 g făină;
- o linguriță esență de vanilie;
- o linguriță praf de copt;
- 70 g migdale;
- 50 g îndulcitor;
- un plic zahăr pudră;
- frișcă pentru ornat.
Mod de preparare
Untul se freacă cu îndulcitorul și esența de vanilie. Se adaugă treptat ouăle și laptele. Se amestecă făina cu praful de copt și se adaugă în compoziția lichidă. Se amestecă totul bine până se obține un aluat omogen.
Într-o tavă pentru cuptor, pe care ai tapetat-o înainte cu unt, se toarnă aluatul. Se așază agrișele peste aluat și se introduce tava la cuptor pentru aproximativ 35 de minute. La aproximativ 15 minute din timpul de coacere, se presară și feliile de migdale peste prăjitură. Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească, după care se presară zahărul pudră deasupra.
Sursă foto: Shutterstock.com

Costica2023 • 17.12.2023, 14:47
Aceste fructe sunt adesea utilizate în alimentație datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți

Costica2023 • 17.12.2023, 14:45
sunt recunoscute pentru gustul lor acrișor și dulce în același timp
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_9c23ad4c52f8793e305c577f100bb7c3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_2394750972d65fcdb08151eed7d5964e.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d14a138df761ff7b57dd3718a56ad73d.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_7d1648705fdd5b8d71e95f4e70e4f26c.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_cd4fb65845db52b5c25632d832701b44.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_94b27e8b9c28c89c9547601e558e9df5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_e5ca77c654ab2eacf3552dfc3903dd51.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_26144982ade88c8b10be5fe5c6cf17d4.jpg)