Flori în crustă
Ingrediente (trei-patru porţii): 12 flori de dovlecei, trei ouă, un vârf de cuţit de sare şi unul de piper alb, trei linguri de lapte, trei linguri de făină, o cană de ulei.
Mod de preparare: se trec florile printr-un jet de apă şi se lasă să se scurgă. Într-o farfurie adâncă se bat bine ouăle cu lapte, făină, sare şi piper, apoi se trec prin ele florile. Se prăjesc în uleiul bine încins, până când pane-ul devine crocant. Se pot servi simple sau cu mujdei.
Boboci cu legume
Ingrediente (patru porţii): 12 flori de dovlecei, un morcov, un ardei gras galben, patru ciuperci, o ceapă, 100 ml ulei, două ouă, o lingură de făină, 100 g maioneză, şase căţei de usturoi, câteva frunze de busuioc proaspăt.
Mod de preparare: se trec florile de dovlecei printr-un jet de apă şi se lasă la scurs pe prosoape din hârtie. Morcovul, ardeiul gras, ciupercile şi ceapa se taie cubuleţe şi se călesc 10 minute în trei linguri de ulei, apoi se umplu cu ele florile de dovlecei, cu ajutorul unei linguriţe. Ouăle se bat bine cu făina într-o farfurie adâncă, apoi se trec prin acest amestec florile de dovlecei umplute, având grijă să nu se desfacă şi se rumenesc în ulei încins. Se aşază pe un platou, se decorează cu frunze de busuioc şi se servesc cu sosul de maioneză amestecat cu usturoi pisat.
Bărcuţe cu caşcaval
Ingrediente (două porţii): doi dovlecei, şase flori de dovlecei, o ceapă, două roşii, două ciuperci, un ardei gras, 100 g şuncă de Praga, 100 g de caşcaval, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: se spală dovleceii, se taie în două, apoi se scobesc uşor cu o linguriţă. Miezul se toacă şi se amestecă într-un castron cu celelalte legume, cu florile de dovlecei şi cu şunca de Praga, toate mărunţite. Compoziţia se potriveşte de sare şi piper şi se împarte apoi egal în “bărcuţele” făcute din dovlecei şi aşezate în tava de la aragaz. Se presară deasupra caşcavalul ras şi se introduc la cuptor 30 de minute, la foc potrivit.
Şi celebrul Jamie le recomandă
Flori crocante de dovlecel umplute cu ricotta şi mentă
Ingrediente: 200 g brânză ricotta sfărâmicioasă, un vârf de cuţit de nucşoară, o mână de parmezan proaspăt ras, coaja rasă de la o lămâie, frunzele de la o legătură mică de mentă proaspătă tocate fin, 1-2 ardei iuţi proaspeţi, curăţaţi de seminţe şi tocaţi fin, sare de mare şi piper negru proaspăr râşnit, 200 g făină, 350 ml vin alb sau apă carbogazoasă, 8 flori de dovlecei, ulei.
Pentru aluat, se pun într-un castron făina şi un vârf de cuţit de sare, se toarnă vinul sau apa şi se bate cu telul până se obţine un amestec gros şi omogen, ca o smântână. Florile de dovlecei spălate se deschid uşor şi se umplu cu amestecul de ricotta, cu o linguriţă, apoi se trag petalele în jurul umpluturii, sigilând-o complet.
Se pune uleiul în- tr-un vas mare şi adânc, se încinge la 180 de grade, apoi se pun la prăjit una câte una ca să nu se lipească între ele, florile umplute cu ricotta şi trecute prin aluat. Când devin aurii şi crocante se scot din tigaie pe un prosop din hârtie, apoi se aşază pe un platou şi se presară pe ele sare, ardeiul iute şi menta rămase.
Pontul bucătarului
“Aveţi grijă să fie mâncate imediat, cât sunt încă fierbinţi şi crocante. Dacă nu puteţi face rost de flori, încercaţi reţeta folosind dovlecei”, ne învaţă Jamie.