Unele dintre cele mai populare contraceptive din lume ar putea fi interzise la vânzare din cauza pericolului la care se expun femeile care le folosesc.
La sfârşitul săptămânii trecute, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a numit câteva din tipurile de pilule care ar produce cheaguri de sânge, tromboze, ce pun pun în pericol vieţile femeilor.
Culmea, este vorba despre contraceptive de ultimă generaţie: Evra Patch, Femoden, Gedarel, Katya, Marvelon, Mercilon, Millinette, Sunya, Triadene, Yasmin şi Yaz, care conţin următorii hormoni: gestoden, desogestrel, drospirenon, etonogestrel şi norelgestromin.
Risc de atac cerebral sau infarct
Conform medicilor din Anglia şi Franţa, aceştia sporesc considerabil riscul de atac cerebral sau infarct provocate de tromboză.
Numai în Franţa, în ultimul an, 25 de femei cu vârste între 17 şi 45 de ani au murit, autopsiile evidenţiind trombozele provocate de anticoncepţionale.
Şi în Anglia, în ultimele luni, 17 femei au pierit în aceleaşi condiţii. Reprezentanţii companiilor producătoare susţin însă că toate contraceptivele au efecte secundare menţionate pe prospect, de care femeile ştiu, şi că nu se pune problema interzicerii lor.
În România nu sunt interzise. Ce ne recomandă autorităţile: «Să nu mai fie luate după ureche!»
În România, mare parte din anticoncepţionalele aflate pe lista celor periculoase se găsesc în farmacii. Medicii spun că încă nici un sortiment nu a fost interzis, dar acest lucru se poate întâmpla în orice moment, la cererea autorităţilor europene de reglementare a medicamentelor.
“Interzise nu au fost, deocamdată au fost reiterate atenţionările cum că să nu fie luate decât la prescripţia specialiştilor, având în vedere reacţiile periculoase ce pot apărea. Adică să nu mai fie luate după ureche!”, ne-a declarat Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului. (Mihaela Barbu)