Se spune că în decembrie eşti mult mai expus pericolului de a face intoxicaţii alimentare decât în orice altă lună a anului. “Dacă totuşi ţii neapărat să sărbătoreşti, atunci evită excesul de sare, de zahăr şi de grăsimi. Nu exagera nici în privinţa mâncărurilor din carne de porc, a celor cu maioneză sau a alcoolului. Cei care ştiu că preparatele de Crăciun sau dulciurile le fac rău ar trebui doar să guste din acestea”, a subliniat dr. Laurenţiu Luca.
Eşti cardiac?
Dacă iau tratament şi ţin regim, cardiacii trebuie să fie foarte atenţi la mesele tradiţionale, pentru că au multă sare, iar regimul hipertensivilor exclude acest condiment. În plus, astfel de preparate, care se consumă de obicei la masa de Crăciun sau de Anul Nou, sunt destul de grase şi pot determina creşterea trigliceridelor şi a colesterolului.
Suferi de diabet?
Diabetul presupune respectarea constantă a unui regim, aşa că pentru aceşti bolnavi nu există momente în care să poată face rabat de la regulile alimentare. Pot mânca însă cozonac sau prăjituri preparate cu îndulcitori, dar şi preparate din carne combinate cu cartofi, paste sau pâine, dacă se calculează numărul de carbohidraţi permişi în dietă.
Ai toxiinfecţie?
Bea multă apă, consumă supe, evită mâncărurile grele şi alege-le pe cele uşor de digerat, cum sunt bananele, orezul, piureul de mere sau pâinea prăjită. Când nu funcţionează metoda clasică de rehidratare a organismului, apelează la produsele farmaceutice care refac mucoasa gastrică: Fermental, Biotics sau iaurturi cu probiotice.
Eşti constipat?
Consumă fructe, legume şi cereale integrale. Acestea te pot ajuta să te simţi mai bine. Nu lua medicamente nerecomandate de doctor, pentru a nu-ţi înrăutăţi situaţia.
Ai reumatism?
În cazul reumatismului, pacientul trebuie să facă o cură cu citrice, să evite mişcarea, să facă băi sărate şi să aplice căldură local.
Ai băut prea mult?
Ia o aspirină şi bea o jumătate de litru de apă înainte să te duci la culcare, ca să combaţi deshidratarea şi să elimini toxinele. A doua zi, aportul de apă trebuie să fie de cel puţin doi litri. Reechilibrează- ţi nivelul de zaharuri din sânge, servind un mic dejun bogat în carbohidraţi precum fulgii de grâu. Medicamentele care îţi liniştesc stomacul sunt mai mult decât recomandate. Alege variantele dizolvabile, mai uşor de asimilat de către organism, cum ar fi Digestfort sau Smecta.
Îţi curge nasul?
Mănâncă supă de curcan, e bogată în proteine, vitamine şi minerale. Te ajută să-ţi “încălzeşti“ nasul şi gâtul şi are un aport mare în îndepărtarea viruşilor. Bea multă apă, pentru că deshidratarea îţi poate compromite sistemul imunitar. Portocalele şi kiwi sunt fructe bogate în vitamina C. Nu pleca de acasă fără pastilele aromate cu eucalipt, care te vor ajuta să respiri mai bine. Dacă ai febră, poţi lua medicamente antitermice: Paracetamol, Coldrex şi Fervex.
Ai gripă?
Evită mesele foarte bogate în grăsimi şi consumă multe citrice şi miere. Nu îţi autoadministra medicamente, mai ales antibiotice, decât la recomandarea medicului, în cazul în care acesta constată că există şi o infecţie.
Ți-au îngheţat degetele?
Pe lângă stimularea circulaţiei sangvine la nivel local, poţi apela la unguente cum ar fi glicerină, tincturi din buruiană de venin, decocturi de ţelină, morcov sau băi cu infuzii din suc de ceapă, varză sau muguri de brad.
Te doare capul?
Pentru a scăpa de durerile de cap, mănâncă un aliment ce conţine curry. În cazul în care nu trec, apelează la analgezice: Algocalmin, Paracetamol, Antinevralgic. În combinaţie cu cafeaua, înlătură durerea mai rapid.
Cum îţi protejezi stomacul?
Ai indigestie? Bea o linguriţă de bicarbonat de sodiu dizolvat într-un pahar cu apă sau ia medicamente antiacide. Şi ceaiul de mentă ajută la liniştirea tractului digestiv. Mănâncă ceva crud, cum ar fi salată sau fructe, ca să accelerezi procesul digestiv. Evită caltaboşul, friptura de porc, toba sau piftia. Pentru gaze ia Gas-X, Mylicon, Motilium şi Debridat.
Ai arsuri? De obicei, medicii ne sfătuiesc să luăm diverse tratamente, dar şi preparate minerale sau naturale. În plus, este recomandat să renunţi la mâncăruri dulci şi grase, la alcool şi cafea. Poţi lua şi Dicarbocalm.
Eşti balonat? Împotriva balonării, tratamentele pe bază de plante sunt cele mai recomandate: foloseşte ceai de fructe de coriandru, dar şi produse farmaceutice, precum Triferment sau Colebil.
Ai gastrită? Bacteria Helicobacter Pylori, care e responsabilă de gastrită, poate fi combătută cu antibiotice recomandate de medic, în combinaţie cu o substanţă ce stopează acizii.