Faci cumpărături pe fugă? Nu e bine, mai ales când e vorba de mâncare. Alimentele trebuie verificate, mai ales pe timp de vară, când, dacă nu sunt ţinute la temperatura potrivită, rişti să le cumperi gata stricate. Termenul de valabilitate, lista ingredientelor şi aspectul alimentelor sunt şi ele foarte importante, pentru că e în joc sănătatea ta. Specialiştii ANANPC te învaţă, prin intermediul ziarului nostru, la ce să fii atent(ă) când mergi la cumpărături.
- La cumpărarea alimentelor, verifică dacă acestea sunt păstrate la temperaturile indicate de producător. Nu lua produse care au fost expuse spre comercializare în condiţii improprii;
- Nu cumpăra produse preambalate neetichetate. Pentru cele care se vând vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a perioadei de valabilitate şi a ingredientelor alergene;
- Solicită vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să îţi arate eticheta produsului, pentru a-i analiza compoziţia şi valabilitatea;
- Evită produsele care prezintă semne de alterare, urme de mucegai, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului, mirosului.
- Acordă mare atenţie modului în care sunt prezentate produsele alimentare şi ocoleşte-le pe cele al căror ambalaj este deteriorat (este rupt, nu este etanş);
- Nu cumpăra carne, peşte şi produse din carne a căror suprafaţă are mâzgă, este lipicioasă sau are pete de mucegai;
- Când cumperi lapte, ai grijă ca ambalajul să nu fie bombat, deoarece asta înseamnă că produsul este fermentat;
- Nu lua alimente din locuri neautorizate. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţii optime de transport, depozitare şi prezentare şi rişti ca produsele să-ţi afecteze sănătatea.