Modificările observate sunt asemănătoare cu cele constatate în cazul unor boli grave, printre care cancer şi maladia Alzheimer. Deşi cercetările au fost realizate pe animale de laborator (şobolani), cercetătorii australieni de la Universitatea Macquarie din Sydney spun că rezultatele sunt aplicabile şi la om şi demonstrează că o alimentaţie bogată în zahăr are consecinţe ce se extind dincolo de sănătatea fizică.
„În majoritatea societăţilor de tip occidental, există o creştere alarmantă a consumului de băuturi îndulcite cu zahăr. În cazul multor adulţi, aceste băuturi reprezintă o proporţie substanţială din aportul lor zilnic de calorii. Cercetările noastre sugerează că un consum pe termen lung de băuturi îndulcite cu zahăr, în loc de apă, poate determina schimbări durabile ale comportamentului şi modificări chimice profunde în creier”, spune Jane Franklin, unul dintre autorii studiului.
Ea recomandă ca, în caz de sete, oamenii să bea apă, nu astfel de sucuri, iar acestea să fie consumate doar ocazional şi cu moderaţie. Atac de inimă, diabet, exces de greutate, fragilitate a oaselor, cancer de prostată şi pancreas, slăbiciune musculară şi paralizie sunt câteva dintre posibilele consecinţe ale unui aport mare de sucuri cu conţinut ridicat de zahăr. Însă acest studiu australian s-a concentrat asupra creierului, un organ care are şi el de suferit de pe urma consumului excesiv de zahăr.
 
 
 
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News