Bila are rolul de a distruge bacteriile şi ajută totodată la absorbţia grăsimilor. În compoziţia bilei găsim: săruri biliare, lecitină, colesterol. Vezica biliară este localizată în partea dreaptă, chiar sub ficat, şi ajută la stocarea bilei produse de ficat în perioadele dintre mese. Infecţia colecistului este, de fapt, colecistita acută, când vezica biliară este inflamată.
Aceste probleme sunt de 4-5 ori mai frecvente la femei decât la bărbaţi. Vizate sunt în special femeile grăsuţe, care au în jur de 40 de ani şi care au un apetit alimentar crescut. Simptomele sunt dureri puternice în regiunea ficatului, febră, chiar frisoane, şi o stare psihică foarte proastă. În acest caz, se impune un regim alimentar. Trebuie înlăturate din meniuri prăjelile, tocăturile, sosurile grele, grăsimile de orice fel (smântână, unt, mezeluri) şi este indicat să se renunţe la cafea, la alcool şi la ciocolată.
E bine să consumi mâncăruri uşoare, fierte în aburi sau la cuptor, în vas acoperit, carne doar de 2-3 ori pe săptămână, fiartă numai în aburi şi doar maximum 300 g (în total). În crize puternice, repausul la pat este bine-venit, iar pentru a înlătura durerile pune pe abdomenul superior un PET cu apă caldă.

Leacuri la îndemâna oricui:

  • cura cu suc de aloe;
  • cura cu infuzie de gălbenele, sunătoare, anghinare, cicoare;
  • cura cu decoct de ovăz;
  • compresă caldă pe abdomenul superior cu infuzie de coada calului;
  • compresă cu frunză de varză strivită aplicată pe zona colecistului;
  • compresă cu Bitter Suedez.

 
 

Urmărește-ne pe Google News