Varianta românească
Iată câteva plante, numai medicinale, din care poţi obţine bitter “românesc”:
◊ anghinare: ajută ficatul, favorizează secreţia de bilă
◊ salcâm: expectorant, calmează colicile intestinale
◊ angelică: antispastic, ajută digestia, previne gazele intestinale
◊ pelin: antiinflamator, creşte pofta de mâncare
◊ frasin: diuretic, ajută la eliminarea toxinelor
◊ troscot: antiinflamator, antidiareic
◊ ienupăr: acţiune diuretică, antiseptică în cazul căilor urinare, antitusivă, antispastică.
Cum îl prepari acasă
Într-un borcan de 2 litri se pun câte două linguriţe din următoarele plante (pulbere): pelin, anghinare, flori de salcâm, foi de dafin, iarbă de troscot, frunze de frasin, rădăcină de angelică, boabe de ienupăr.
Se adaugă câte o linguriţă de răşină de brad, seminţe de fenicul, rădăcină de urzică, o jumătate de linguriţă de pulbere de şofran.
Se toarnă 1,5 l de alcool alimentar de 50-60º. Se acoperă şi se lasă la macerat două săptămâni, la loc luminos, răcoros. Se filtrează prin tifon şi se pune într- o sticlă închisă la culoare, închisă ermetic.
Cum se administrează
Se iau 30-40 de picături de 3-4 ori pe zi (pentru adulţi). Pentru copii (numai de la 2 ani în sus), dozajul variază în funcţie de vârstă şi de problema de sănătate şi se administrează în câteva picături de miere.