Răceală şi gripă
Cu un conţinut ridicat de glucide, de vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi fier, gutuile întăresc sistemul imunitar şi îl ajută să lupte contra răcelii şi a gripei.
Infuzia de coji şi frunze de gutui, în combinaţie cu miere, calmează tusea, înlătură răguşeala şi eliberează căile respiratorii.
Maceratul din sâmburi de gutuie se administrează în bronşite. Se prepară astfel: se pun 15- 20 de seminţe în 50 ml de apă, se lasă la macerat opt ore, se strecoară şi se consumă câte o linguriţă de 3-4 ori/zi pe perioada tusei.
Pulpa rasă de la o gutuie, lăsată la infuzat în apă fierbinte, e un excelent remediu în caz de angină (se bea sau se foloseşte pentru gargară).
Pentru uzul extern se folosesc cataplasme din pulpa fructului, care se rade, se pune pe o pânză de bumbac şi se leagă în jurul gâtului (laringite, faringite şi ami g da lite).
Digestie
Gutuia favorizează digestia şi reduce aciditatea gastrică. De asemenea, datorită proprietăţilor astringente şi a taninurilor pe care le conţine, o poţi folosi pentru tratarea diareei şi a enterocolitei (indicat e sucul de gutuie).
Vezi cum poti folosi acest fruct intr-o delicioasa mancare de gutui.
Anemie
În caz de anemie e recomandată tinctura de gutui: 50 g gutuie se pun în 50 ml alcool alimentar, se acoperă vasul şi se ţine într-un loc întunecos o săptămână. Se iau câte 15 picături de 3 ori/zi. Tot pentru anemie este excelentă consumarea zilnic a unei gutui, crude sau fierte. Mai mult, pentru combaterea lipsei de poftă de mâncare se poate consuma jumătate de gutuie amestecată cu miere.
Pancreas
Sucul de gutui ajută în tratarea insuficienţei pancreatice. Se poate consuma câte o jumătate de pahar de suc, de 3 ori/zi.
Plămâni
Pentru bolile de plămâni e foarte bună infuzia din seminţe de gutuie, o linguriţă la o cană cu apă. Se beau două căni/zi.
Ficat
Datorită antioxidanţilor conţinuţi, o cură cu gutui regenerează celulele hepatice şi tonifică organismul, de aceea e recomandată persoanelor care suferă de hepatită şi celor aflate în convalescenţă după această boală.
Inimă
Coaja gutuilor are un conţinut bogat de pectine, substanţe ce ţin sub control nivelul colesterolului, prevenind astfel riscul de boli de inimă. Se iau câte 20-30 de picături de tinctură sau macerat de două ori/zi. Maceratul se obţine din 100 g de frunze şi o gutuie tăiată mărunt, puse în 30 ml de alcool. Se lasă la macerat câteva zile, apoi se poate folosi.
Vărsături şi greaţă
În caz de vărsături şi greaţă se recomandă o infuzie din: o linguriţă de frunze şi 250 ml de apă clocotită se infuzează cinci minute. Se consumă trei căni pe zi.
Te scapă şi de kilogramele în plus
Dacă vrei să dai jos kilogramele în plus, atunci e indicat să consumi gutui. Pentru că au conţinut caloric scăzut (63 de calorii/100 g), sunt recomandate în curele de slăbire. E indicat să mănânci două-trei gutui zilnic. Sunt foarte bogate în fibre alimentare, iar acestea împiedică asimilarea grăsimilor.