Digestie

Gutuia favorizează digestia şi reduce aciditatea gastrică. De asemenea, datorită proprietăţilor astringente şi a taninurilor pe care le conţine, o poţi folosi pentru tratarea diareei şi a enterocolitei (indicat e sucul de gutuie).

Vezi cum poti folosi acest fruct intr-o delicioasa mancare de gutui.

Anemie

În caz de anemie e recomandată tinctura de gutui: 50 g gutuie se pun în 50 ml alcool alimentar, se acoperă vasul şi se ţine într-un loc întunecos o săptămână. Se iau câte 15 picături de 3 ori/zi. Tot pentru anemie este excelentă consumarea zilnic a unei gutui, crude sau fierte. Mai mult, pentru combaterea lipsei de poftă de mâncare se poate consuma jumătate de gutuie amestecată cu miere.

Pancreas

Sucul de gutui ajută în tratarea insuficienţei pancreatice. Se poate consuma câte o jumătate de pahar de suc, de 3 ori/zi.

Plămâni

Pentru bolile de plămâni e foarte bună infuzia din seminţe de gutuie, o linguriţă la o cană cu apă. Se beau două căni/zi.

Ficat

Datorită antioxidanţilor conţinuţi, o cură cu gutui regenerează celulele hepatice şi tonifică organismul, de aceea e recomandată persoanelor care suferă de hepatită şi celor aflate în convalescenţă după această boală.

Inimă

Coaja gutuilor are un conţinut bogat de pectine, substanţe ce ţin sub control nivelul colesterolului, prevenind astfel riscul de boli de inimă. Se iau câte 20-30 de picături de tinctură sau macerat de două ori/zi. Maceratul se obţine din 100 g de frunze şi o gutuie tăiată mărunt, puse în 30 ml de alcool. Se lasă la macerat câteva zile, apoi se poate folosi.

Vărsături şi greaţă

În caz de vărsături şi greaţă se recomandă o infuzie din: o linguriţă de frunze şi 250 ml de apă clocotită se infuzează cinci minute. Se consumă trei căni pe zi.

Te scapă şi de kilogramele în plus

Dacă vrei să dai jos kilogramele în plus, atunci e indicat să consumi gutui. Pentru că au conţinut caloric scăzut (63 de calorii/100 g), sunt recomandate în curele de slăbire. E indicat să mănânci două-trei gutui zilnic. Sunt foarte bogate în fibre alimentare, iar acestea împiedică asimilarea grăsimilor.

Urmărește-ne pe Google News