Explică-i de ce ai spus „nu”
Nu-i refuza copilului ceva printr-un simplu „nu”, ci explică-i pe înţelesul lui care sunt motivele pentru care nu are voie să facă acel lucru. Nu te enerva dacă el începe să se roage de tine sau să ţipe, păstrează-ţi calmul şi vorbeşte-i pe un ton potolit. Nu încerca nici să-l păcăleşti cu obişnuitul răspuns „nu acum, altă dată”. îşi va da seama, mai devreme sau mai târziu, că este doar o amăgire şi crizele lui vor fi şi mai mari.
Şantajul în scopuri benefice
Dacă cel mic a căpătat obiceiul să urle când îi refuzi ceva, nu ceda. Spune-i că nu te impresionează dacă urlă şi că, dacă nu se potoleşte, nu veţi mai merge într-un loc în care îi face plăcere să meargă sau nu îi vei mai cumpăra jucăria pe care i-ai promis-o. Chiar dacă sună ca un şantaj, această metodă funcţionează mai ales la copiii mai mici.
Nu trece cu vederea greşelile lui
Dacă îi atragi atenţia că îl pedepseşti în caz că nu te ascultă, ţine-te de cuvânt. Altfel, va observa că i se permite orice şi că „ameninţările” tale sunt doar vorbe. în schimb, dacă îi aplici o mică pedeapsă (nu vorbeşti cu el, nu mai mergeţi în parc sau nu îi mai dai voie să se uite la desene animate în ziua aceea) se va feri să mai facă aceeaşi greşeală pe viitor.
Nu ridica tonul!
Violenţa fizică sau tonul agresiv sunt metode greşite de a pedepsi copilul. Dacă începi şi tu să ţipi la el sau să-l loveşti nu vei reuşi decât să-i amplifici criza şi să te enervezi şi tu. Dacă sunteţi într-un magazin sau în alt loc public şi cel mic îţi face o scenă, scoate-l afară şi spune-i că veţi rămâne acolo până se linişteşte. Dacă sunteţi acasă, trimite-l în camera lui sau refuză să mai vorbeşti cu el.
Recompensele
I-ai impus reguli, dar le trece cu vederea. Nu le înţelege sau crede că poate scăpa nepedepsit, aşa că face tot ca el. Promite-i diverse mici recompense dacă te ascultă şi nu uita să te ţii de cuvânt. în felul acesta, copilul tău va şti sigur că are numai de câştigat dacă este cuminte. Nu exagera însă cu această metodă şi nu te folosi de ea decât dacă nu mai ai altă scăpare. Este important să îl înveţi pe copilul tău să se comporte bine fără să se aştepte mereu la o răsplată.
De la trei ani, copiii încep să spună „nu”
Specialiştii în psihologia copiilor susţin că pe la vârsta de trei ani începe perioada de „nu” a copilului. Atunci, majoritatea copiilor refuză să-şi mai asculte părinţii şi reacţionează prin crize de furie dacă nu le sunt satisfăcute poftele. Acesta este momentul în care părinţii trebuie să îşi schimbe comportamentul faţă de copiii lor şi să le impună clar anumite reguli.
Dacă înainte i-au satisfăcut copilului toate capriciile, după această vârstă trebuie să înveţe să îi refuze, atunci când este cazul, fără să uite să le explice motivul pentru care fac acest lucru.
Vârste şi probleme
Specialiştii în psihologia copilului spun că între 1 şi 3 ani, cele mai frecvente tulburări sunt cele de somn, alimentaţie, plâns excesiv, întârzierea vorbirii, agitaţie şi nervozitate. Între 3 şi 7 ani,
copiii pot avea comportament alimentar perturbat, tulburări de relaţionare şi sociale, ba chiar insomnii şi coşmaruri.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei