Pe 31 decembrie, Google marchează Ajunului Anului Nou cu un doodle special, o animație grafică în care logoul motorului de căutare este „îmbrăcat” în luminițe de sărbători.
Noaptea dintre ani este pentru români plină de tradiţii şi superstiţii. Bani în buzunar, un obiect vestimentar roşu, paharul plin sunt doar câteva dintre superstiţiile de care trebuie să ţineţi cont de Revelion.
Cuprins:
Autoritățile au eliminat interdicția de circulație pe timpul nopții de Anul Nou, în timp ce restaurantele vor rămâne deschise toată noaptea. Barurile și cluburile, în schimb, vor rămâne închise.
Ajunul Anului Nou 2022. Tradiții și superstiții în noaptea dintre ani
Se spune că obiectul pe care îl ai în mână de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mâna imediat după ora 12 va fi cel mai important plan al vieţii tale în anul care vine. Dacă ai bani în mână, vei merge bine cu banii tot anul, dacă îţi ţii iubita de mână, îţi va merge bine cu dragostea tot anul, dacă ţii paharul în mână, va fi un an în care vei petrece mult.
Dorinţa pe care ţi-o vei pune la miezul nopţii de Revelion are toate şansele să se împlinească.
E bine să ai pe masă crenguţe de vâsc. Aduc noroc! De asemenea, de pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească nici strugurii şi smochinele, simbolul belşugului şi al vieţii împlinite.
Aduce ghinion dacă agăţi calendarul înainte ca noul an să înceapă sau dacă întorci fila de calendar înainte ca ziua sau luna să se încheie.
E bine să îţi plăteşti toate datoriile până în noaptea de Anul Nou, altfel vei avea datorii tot anul.
Pentru îmbunătăţirea situaţiei materiale din anul următor, este recomandat ca noaptea de Anul Nou să te găsească cu bani în buzunar, obicei care prevesteşte un an mai îmbelşugat.
Aduce noroc să mănânci carne de porc sau linte de Anul Nou. Mai mult, potrivit vorbelor din bătrâni este bine să mănânci peşte pentru că aşa vei aluneca printre probleme la fel ca peştele prin apă.
E semn rău dacă strănuţi sau plângi în noaptea de Anul Nou. Se spune că vei fi trist şi vulnerabil tot anul.
Anul Nou va fi luminos şi bun dacă se lasă o lampă sau o lumânare aprinsă până la ziuă.
Este bine să laşi uşile şi geamurile deschise în noaptea de Anul Nou.
Este bine să porţi haine noi pe 1 ianuarie şi ceva de culoare roşie, de Revelion.
Este bine să faci mult zgomot la miezul nopţii pentru a alunga spiritele rele.
În dimineaţa de 1 ianuarie se pun bani de argint în apă cu care se spală membrii familiei.
Prima persoană care va bate la uşă în prima zi din noul an trebuie primită.
Nu e bine să arunci nimic din casă în prima zi a anului, nici măcar gunoiul!
Nu este bine să speli în prima zi a anului.
Nu este bine să mături pe 31 decembrie şi pe 1 ianuarie, deoarece, odată cu praful şi gunoiul, vei arunca şi norocul din casă. În schimb, este de dorit că în prima zi din an să primeşti un cadou.
Se spune că este bine să întorci ceasul şi să îl potriveşti imediat după ce a bătut ora 12 noaptea.
- La miezul nopții și în prima zi a anului nou, nu uita să trimiți mesaje de Anul Nou 2022.
Pe 1 ianuarie este prăznuit Sfantul Vasile cel Mare, unul din cei mai importanți sfinții ai Bisericii Ortodoxe.
Tradiții și superstiții de Revelion în lume
Spaniolii obișnuiesc să mănânce câte o boabă de strugure la fiecare dintre cele 12 bătăi ale ceasului de la miezul nopții, fiecare boabă reprezentând câte o dorințe pentru anul ce vine. Se crede că, în funcție de cât de dulce este boaba respectivă așa va fi și luna respectivă – mai bună sau mai dificilă.
În Grecia, tradiția spune că este bine să fie pe masă o prăjiută numită „vassilopitta”, în care se pune câte o monedă de aur sau de argint. Cel care o găsește va avea noroc tot anul.
În Scoția, tradiția spune că prima persoană care trebuie să intre în casă de Revelion este bine să fie un bărbat cu părul închis la culoare și care să aducă un dar. Astfel se consideră că familia respectivă va avea noroc tot anul. În caz contrar, există superstiția că anul ce vine va fi unul cu ghinion.
În unele țări din America Latină, la 12 noaptea se poartă o anumită culoare pentru a avea parte de noroc. Despre culoarea galbenă se spune că este semn de bani, în timp ce despre culoarea roșie se crede că aduce noroc în dragoste.
În unele regiuni din Italia, se aruncă obiecte vechi pe fereastră, simbol al anului care tocmai se încheie. Acest obicei însă, este din ce în ce mai rar, din cauza pericolului care îi pândește pe cei aflați în stradă când se aruncă obiecte pe fereastră.
În Danemarca se sparg farfurii în ușa vecinilor. Familia cu cele mai multe cioburi adunate în fața ușii va avea parte de cel mai mult noroc.
În Vietnam, Anul Nou este numit ‘Tet Nguyen Dan sau mai simplu ‘Tet. Vietnamezii cred că un zeu stă în fiecare casă, iar în ziua de Anul Nou se duce la cer. Acolo, el spune cât de bun sau rău a fost fiecare membru al familiei în anul care a trecut. Zeul călătoreşte pe spatele unui crap, de aceea vietnamezii obişnuiesc ca de Anul Nou să cumpere un crap viu, căruia îi dau drumul în râu. În Japonia, oamenii îşi petrec o săptămână întreagă pregătindu-se pentru venirea noului an. Casa trebuie curăţată foarte bine pentru a preveni apariţia oricăror spirite rele. Toate datoriile trebuie plătite şi, mai ales, toate certurile rezolvate şi greşelile iertate.
Foto: 123rf