O situaţie des întâlnită
Se pare că foarte mulți copii suferă de această problemă care este până la un punct normală. Nu trebuie să fii nici excesiv de protectoare, dar nici să îl impingi prea mult de la spate. Dacă îți vei face un scop în a-l feri de orice experiență care nu îi place nu se va schimba niciodată, iar problema se va adânci pe măsură ce anii trec. Dacă pentru un copil de grădiniță este până la urmă normal să nu răspundă la o întrebare, ce faci cu un adolescent prea speriat ca să își susțină un punct de vedere sau să intereacționeze cu colegii?
Strategii ca să devină îndrăzneț
Există câteva strategii ca să îl faci să devină mai îndrăzneț. Poți să încerci mai multe metode și să vezi care funcționează în cazul tău. Nu este bine să exagerezi și să îi spui copilului că are o problemă sau să insiști să se schimbe. S-ar putea să reacționeze mai rău. În schimb, vorbește despre situațiile în care el se simte nesigur și încercați împreună să vedeți cum le poate depăși. Pune-te în locul lui și nu îi da imediat soluția găsită de tine. Pune-i întrebări astfel încât să o descopere el singur. Dacă îi este teamă de anumite persoane sau situații, ați putea pune în scenă și să vă jucați de-a școala, de exemplu, sau de-a vorbitul cu colegii ori cu profesorii de care se teme. Astfel încât apoi să știe cum să facă față în diverse împrejurări.
Posibile cauze
Timiditatea la copil poate avea mai multe cauze posibile:
► ereditatea;
► traume emoționale ale mamei în timpul sarcinii;
► părinți foarte protectori sau dimpotrivă, foarte autoritari și care ceartă copilul în public;
► cei mari cer prea mult de la copil;
► exemplul părinților;
► anumite comentarii sau critici pe care le primește de la voi, de la profesori sau colegi;
► etichetarea copilului ca „timid”, dacă a arătat acest comportament o dată – el va prelua caracterizarea și o va menține chiar dacă, în mod normal, ar fi dispărut în timp.
DĂ-I PRILEJURI DE SOCIALIZARE
Dă-i impulsul să socializeze și să aibă curajul să interacționeze cu oamenii. Nu îl presa, dar provoacă-l în mod constant. Roagă-l să invite acasă colegi pe care îi simpatizează, organizează petreceri, excursii sau înscrie-l la un sport de echipă. Cu timpul va căpăta mai multă încredere în el însuși. Discută cu el, vezi ce dificultăți întâmpină și găsiți împreună soluții să treacă peste ele. Dacă va avea experiențe pozitive, cu timpul încrederea în sine va crește, la fel și măsura în care socializează.
NU-L DĂDĂCI!
„Încearcă să vezi care este cauza timidității și momentele în care este așa, unde, cum relaționează, ce evită. După ce cunoști aceste aspecte, îți va fi mai ușor să deduci de ce tip de abilități are nevoie ca să învețe să-și stăpânească emoțiile, să dobândească abilități sociale încă de mic. Evită să-l dădăcești în public. Nu-i pune etichete de genul: „Ei, așa e el, mai timid”. Dacă și tu ești așa, încearcă să ieși din găoace și copilul va învăța de la tine prin imitație”.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei