De la bun început este bine să ţii seama de faptul că fiecare elev este diferit şi astfel există şi moduri diferite de a prelua informaţia şi de a o prelucra. Cu toate acestea, sunt câteva metode ce pot fi aplicate oricărei persoane.
Ajută-l să înveţe logic. Orice încercare de memorare a cunoştinţelor fără a le înţelege nu va avea un rezultat pozitiv. Dacă se stabileşte pentru fiecare informaţie importantă câte o asociere şi o atribuire, în acest fel uitarea intervine mai greu. Fiecare informaţie poate fi pusă în legătură cu alta, deci totul trebuie privit ca un ansamblu unitar.
Nu uita de pauze. Acestea sunt necesare pentru a fixa cât mai bine informaţia. Memoria are nevoie şi de perioade de relaxare şi deconectare. În acest fel, cunoştinţele acumulate se consolidează.
Învaţă-l să-şi organizeze timpul. În timpul studiului e bine ca nici o altă activitate să-i distragă atenţia – cum ar fi uitatul la televizor, jocul pe calculator sau pe telefonul mobil.
Arată-i metode de învăţat care să-l ajute să asimileze mai repede. Memoria vizuală este un element esenţial în asocierea lucrurilor, de exemplu, dacă vezi o poză cu personajul dintr- o operă studiată, conexiunile se fac mult mai repede. Sfătuieşte-l să facă scheme, tabele, desene. Acestea îl vor ajuta să memoreze mai uşor şi cunoştinţele se vor sedimenta mai bine.
Sfătuieşte-l să înceapă cu ce este mai uşor. Din punct de vedere fiziologic, atunci când este solicitat, creierul se vascularizează mai repede, aşadar îi este necesară o “acomodare” în prealabil cu noţiunile mai simple, pentru a trece mai târziu la un grad sporit de dificultate.
Atenţie!
Evident, toate aceste sfaturi constituie doar un mic ajutor. Baza rămâne studiul individual, făcut sistematic şi cu seriozitate. O minte antrenată va reţine mai bine informaţiile decât una neobişnuită cu efortul. “Porcul nu se îngraşă în ajun” spune o vorbă populară. Dar, cum examenele vor începe luna viitoare, mai e ceva timp pentru recapitularea materiei.
foto: Shutterstock