Încearcă să discuţi cu el prieteneşte
Pe un ton cât se poate de calm şi amical încearcă să obţii cât mai multe detalii de la el în legătură cu circumstanţele în care s-a apucat de fumat. Întreabă-l dacă acesta a devenit o obişnuinţă pentru el sau este doar ocazional, atunci când se află în grupul său de prieteni. Aceste informaţii te vor ajuta să-ţi dai seama ce anume l-a determinat să facă acest pas, pentru a şti apoi cum anume să procedezi să îl corectezi. Este foarte important să nu ţipi la el şi să nu-l cerţi pentru că fumează, în caz contrar nu vei ajunge la niciun rezultat. Dacă îţi va spune că s-a apucat de fumat doar din curiozitate, atunci ai toate şansele să-l baţi cu propriile lui arme. Întreabă-l, tot din curiozitate dacă ştie ce efecte negative are tutunul asupra organismului uman şi explică-i în ce anume constau acestea. Cel mai bine ar fi să-i dai exemple de cazuri concrete, cunoştinţe care s-au îmbolnăvit de cancer pulmonar sau alte boli cauzate de acest viciu. În cazul în care cei din anturaj sunt vinovaţi pentru faptul că el s-a apucat de fumat, atunci va trebui să iei măsuri pentru a-l îndepărta de acele persoane. Totodată încearcă să-i explici că fumatul din teribilism nu-i face nici un bine, iar dacă prietenii lui nu-l pot accepta decât dacă fumează, atunci aceştia nu îi sunt cu adevărat prieteni.
Micşorează-i suma „banilor de buzunar”
Încearcă să-i dai pachet de acasă pentru la şcoală şi astfel să-i reduci zilnic suma care îi asigura „banii de buzunar”. Astfel, el nu va avea din ce să-şi mai cumpere ţigări şi să-şi încurajeze acest viciu. În cazul în care observi că nu are de gând să renunţe la fumat atunci va trebui să-l responsabilizezi şi să-i sugerezi că va trebui să-şi ia o slujbă dacă vrea neapărat să-şi păstreze acest viciu în continuare, deoarece tu nu eşti dispusă să-i dai bani pentru aşa ceva.
Încurajează-l să şi facă un plan de renunţare la tutun
Ajută-l să-şi organizeze un program prin care să încerce să renunţe la fumat, oferindu-i sprijin moral şi material. Sfătuieşte-l să consume mai multe dulciuri sau diverse alimente între mese pentru a scăpa de năravul fumatului. Nu trebuie să se îngrijoreze dacă la început se va îngrăşa puţin, după ce va renunţa definitiv la tutun va scăpa uşor de kilogramele în plus.
Cum îţi dai seama că s-a apucat de fumat
– a început să tuşească prea des
– are mai tot timpul gâtul iritat
– este răguşit
– gura începe să-i miroasă urât
– dinţii i se îngălbenesc, iar hainele îi miros a tutun
– prezintă o sensibilitate crescută la răceli
– respiră greu atunci când face efort fizic.
Tutunul creează dependenţă
Studii recente au demonstrat că aproximativ 10% dintre adolescenţi fumează până la 15 ţigări pe zi, timp de 20 de zile pe lună, procentul fiind într-o continuă creştere. Un tânăr care fumează mai mult de 1 an, are şanse de 80% să devină dependent de tutun.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei