Albastrul de Voroneț face din locul de poveste una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România și este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava încă din anul 2004. Se află în topul celor mai frumoase obiective turistice din România.
Cuprins:
Legenda Mănăstirii Voroneț
Mănăstirea Voroneț a fost ridicată în anul 1488 în doar 3 luni și 3 săptămâni, iar asta a fost un record la vremea respectivă. Este considerată una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare, deoarece pictura interioară datează în cea mai mare parte din vremea lui.
Picturile din interior sunt deosebite, dar în special atrag atenția picturi precum: Cina cea de Taină, Spălarea picioarelor, Ciclul patimilor, Împărtășirea Apostolilor și tabloul votiv al domnitorului Ștefan cel Mare.
Pictura exterioară este din timpul domniei lui Petru Rareș. Aceasta a fost realizată la nivel artistic și este considerată și astăzi drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești.
Frescele din exterior sunt apropiate de viață și se disting datorită coloritului viu ce este apropiat de cel al naturii înconjurătoare. Predomină nuanțele de verde și albastru.
Mănăstirea Voroneț este formată din patru obiective
- Biserica Sfântul Gheorge – datează din 1488, cu pridvor din 1547;
- Ruine chilii – datează din secolele XV-XVIII;
- Clopotniță – datează din 1488;
- Zid de incintă – datează din secolele XV-XVIII.
Albastrul de Voroneț
Mănăstirea este recunoscută deja datorită nuanței denumită Albastrul de Voroneț. Despre aceasta, istoricii spun că au rămas plăcut surprinși de rezistența culorii chiar și în condiții climatice dure, iar meritele se datorează originalității tehnicii de lucru aplicate de către pictorii care au lucrat la mănăstire.
Cât despre culoarea deosebită, cu excepția pigmentului negru ce este obținut din cărbune de lemn, ceilalți pigmenți folosiți atât pentru interior, cât și pentru exterior sunt substanțe minerale naturale ori de sinteză precum:
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3- Argile colorate cu oxid de fier hidratat (ocru);
- Oxid de fier anhidru (ocru roșu);
- Hidrosilicat de Fe, Al, Mg, K (verde de pământ);
- Oxid roșu de plumb (miniu);
- Minerale de cupru (azurit și malachit);
- Sulfură de mercur (roșu cinabru);
- Silicați (Albastru smalț);
- Carbonat de calciu (alb de var).
Tehnica picturilor în Albastrul de Voroneț
Rețeta de culori nu este cunoscută de nimeni, însă tehnica folosită pentru pictarea Mănăstirii Voroneț este foarte bine știută. Meșterii moldoveni au început lucrul la pictură atunci când pereții mănăstirii nu erau uscați bine, exact momentul potrivit când vopselurile se contopesc cel mai bine cu tencuiala.
Nuanța de albastru viu este întâlnită doar la Voroneț, chiar dacă și alte mănăstiri din nordul Moldovei conțin albastru.
Lucruri mai puțin cunoscute despre Mănăstirea Voroneț
- Mănăstirea Voroneț a fost declarată monument istoric încă din 1918.
- A fost desființată în 1785 de către ocupanții austrieci și și-a reînceput activitatea din 1991.
- În imediata apropiere a Mântuitorului, pictura include și cele 12 semne zodiacale.
- Este denumită și “Capela Sixtină a Estului” datorită frescei de pe fațada de vest a mănăstirii. Ea ilustrează “Judecata de Apoi”.
- Aici și-a petrecut ultimii 26 de ani din viață Daniil Sihastrul. Pustnicul a fost îngropat în biserica Mănăstirii Voroneț. El a fost canonizat în anul 1992 și a devenit Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.
Cei ce sunt pasionați de astfel de locașuri, pot găsi informații utile despre mănăstirea Frăsinei, mănăstirea Radu Vodă sau mănăstirea Bârsana.
Sursă foto: Shutterstock.com