Chiar şi o jumătate de pahar de vin – dacă este băut zilnic, creşte riscul de cancer la sân cu 5 până la 9 procente, mai mult în cazul femeilor aflate la menopauză, spun specialiştii Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului, citați de stiri.tvr.ro.
„Riscul cancerului la sân creşte odată cu cantitatea de alcool; două pahare dublează riscul, trei îl triplează, aşa că e foarte important să limităm consumul” – dr. Annde Mctiernan, co-autor al studiului, centrul Fred Hutchinson Cancer Research.
Însă, există și vești bune referitoare la prevenirea cancerului de sân. O britanică diagnosticată cu cancer la sân susține că bebelușul ei i-a salvat viața. Alăptarea și mișcarea scad și ele riscul de cancer la sân, desi efectele unui viciu nu dispărea instantaneu.
„Exerciţiul fizic şi alcoolul s-ar putea să acţioneze în direcţii contrare, în ce priveşte riscul. Dar nu vă imaginaţi că beţi trei pahare, mergeţi la o alergare şi gata, riscul dat de alcool a dispărut. E nevoie de atenţie şi la masa corporală şi la obiceiurile alimentare”, precizează specialiștii.
În România, cancerul la sân cauzează mortalitatea a peste o treime dintre femeile diagnosticate. În mediul rural, 83 la sută dintre femei nici măcar nu au făcut vreodată un control preventiv, potrivit Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Iată ce spune un raport OMS: Românii sunt printre primii din Europa la consumul de alcool.