Alergie la frig – ce înseamnă
Alergie la frig sau urticarie este afecțiunea ce se instalează în special la persoanele tinere, dar și la copii ori vârstnici, din cauza unei reacții alergice dezvoltate în urma temperaturilor scăzute. Acest tip de alergie la frig apare la scurt timp după expunerea la temperaturi scăzute, iar simptomele pot persista chiar și până la 2 ore. În unele cazuri, rare ce-i drept, simptomele se pot înrăutăți ducând la leșin, șoc anafilactic ori deces.
Însă, temperaturile scăzute de afară nu sunt cauza principală a alergiei. Acțiuni precum înotul în apă rece, expunerea la aerul rece al aerului condiționat sau chiar băuturile cu gheață pot duce la instalarea urticariei, alergiei la frig.
Conștientizarea factorilor de risc are o importanță majoră, deoarece poți lua măsuri de precauție, în timp util, a simptomelor deranjante.
Cum știi dacă ai alergie la frig? Diagnostic
Diagnosticul de urticarie ori alergie la frig îl poți afla singur printr-un test simplu. Poți plasa un cub de gheață pe antebraț și să îl lași aproximativ 10 minute. Dacă zona se umflă după aproximativ 5 minute după ce ai îndepărtat cubul, atunci înseamnă că testul este pozitiv. Însă, timpul de expunere al obiectului rece poate determina și gradul de severitate. Dacă simptomele apar imediat după expunerea la frig, atunci forma alergiei este mai severă.
Alergie la frig – simptome
Această formă de alergie poate avea următoarele simptome:
- Înroșirea pielii și formarea unor bășici ori eczeme pe porțiunea ce a fost expusă la frig;
- Umflarea mâinilor, mai ales când intră în contact cu un obiect rece;
- Umflarea buzelor, atunci când consumi alimente sau băuturi reci;
- Umflarea limbii ori a gâtului;
- Palpitații;
- Tensiune arterială scăzută;
- Oboseală;
- Dificultăți în respirație;
- Dureri de cap;
- Amețeală;
- Anxietate.
Reacții severe ale alergiei la frig
- Leșin;
- Frisoane;
- Ritm cardiac accelerat.
Cauzele alergiei la frig
Primele simptome ale alergiei la frig pot fi declanșate de expunerea la temperaturi scăzute, însă până acum nu se cunoaște o cauză exactă pentru acest tip de alergie. Nu este o afecțiune ereditară, dar există alte afecțiuni care pot produce aceleași simptome precum alergia la frig. Acestea sunt:
- Infecțiile respiratorii;
- Hepatita virală;
- Varicela;
- Leucemia cronică limfocitară;
- Hemoglobinuria;
- Crioglobulinemia;
- Sifilisul;
- Mononuculeoză.
Factori de risc pentru alergia la frig
Sunt predispuși la alergie la frig din cauza temperaturilor scăzute:
- Copiii și adulții tineri – tip de urticarie denumit urticarie primară ce apare la copiii și adulțiii tineri. Este un tip frecvent de alergie și dispare de la sine în maxim 2,3 ani.
- Persoanele care au suferit de o infecție virală;
- Persoanele care suferă de boli precum: artrită reumatoidă, hepatită sau cancer.
Cum se tratează alergia la frig?
Nu există un tratament sigur pentru alergia la frig, însă există remedii care pot ameliora simptomele. În lista medicamentelor recomandate pentru prevenirea, dar și diminuarea simptomelor sunt următoarele:
- Antihistaminice – blochează eliberarea de histamină și împiedică apariția simptomelor specifice;
- Ciproheptadina – medicament antihistaminic care acționează asupra impulsurilor nervoase ce determină apariția simptomelor;
- Doxepina – medicament ce este folosit pentru tratarea anxietății și depresiei, dar poate ameliora și simptomele alergiei de frig.
Alergie la frig – cum previi semnele alergiei
Pentru a preveni ori ameliora simptomele alergiei la frig sunt recomandate următoarele:
- Protejarea pielii cu haine potrivite, adecvate temperaturilor scăzute;
- Administrarea de antihistaminice înainte de a te expune la frig;
- Protejarea ochilor cu picături de ochi cu apă de mare;
- Consumul de vitamine;
- Evitarea alimentelor și băuturilor reci;
- Soluții nazale saline.
Așadar, alergia la frig este afecțiunea caracterizată prin mâncărime, usturime și inflamație la nivelul pielii. Persoanele cu alergie la frig trebuie să acorde o importanță deosebită simptomelor, dar și să cunoască metodele de prevenție pentru a evita situațiile neplăcute.