Ce sunt alergiile sezoniere

Multe persoane cred că alergiile se declanșează doar primăvara și vara, însă există tot tipul de alergii care apar și toamna și chiar și iarna.

Rinita alergică este adesea cunoscută și sub numele de febra fânului. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la un alergen exterior, cum ar fi polenul. Un alergen este ceva care declanșează un răspuns alergic. Cei mai des întâlniți alergeni sunt polenul de la plantele polenizate de vânt.Polenul de la plantele polenizate de insecte este prea greu pentru a rămâne în aer mult timp și este mai puțin probabil să declanșeze o reacție alergică.

Febra fânului are această denumire tocmai pentru că apărea adesea în sezonul tăierii fânului. Din punct de vedere istoric, această activitate a avut loc în lunile de vară și, cam în aceeași perioadă, mulți oameni au experimentat simptome.

Alergiile sezoniere sunt mai puțin frecvente în timpul iernii, dar este posibil să aveți rinită alergică pe tot parcursul anului. Diferitele plante își emit polenul în diferite perioade ale anului. În funcție de declanșatorii alergiei și de locul în care locuiți, este posibil să aveți aceste alergii și în alte anotimpuri. De asemenea, puteți reacționa la alergenii din interior, cum ar fi mucegaiul, praful sau părul de animale de companie.

Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
Recomandări
Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”

Alergii de toamnă

Așadar, când ai de-a face cu alergii sezoniere, sistemul tău imunitar încearcă să lupte împotriva unei substanțe la care ești sensibil prin eliberarea de histamină, ceea ce duce la simptome neplăcute. Acești iritanti pot include anumite tipuri de mucegai, polen de la diferite plante, care se adună toate spre sfârșitul verii și așa pot apărea aceste alergii de toamnă.

În plus, temperaturile anuale tot mai ridicate pot contribui la o creștere a alergiilor de toamnă.

Temperaturile mai calde prelungesc sezonul de vegetație. Acest lucru poate provoca o creștere a polenului din aer. Valurile de căldură și seceta pot afecta, de asemenea, alergenii. Atunci când apar, aerul poate rămâne stagnant, provocând înrăutățirea calității aerului, ceea ce poate avea un impact negativ asupra alergiilor.

Care sunt simptomele alergiilor de toamnă

Este important de reținut că simptomele alergiei de toamnă sunt adesea trecute cu vederea, deoarece se suprapun cu răceala obișnuită sau gripa. Majoritatea oamenilor asociază alergiile cu primăvara și adesea alergiile de toamnă sunt confundate cu viruși și alte infecții din cauza răcirii vremii.

Un factor distinctiv pentru alergii este că acestea nu provoacă febră. Simptomele alergiei tind să fie asociate mai degrabă cu mâncărimi și strănuturi, în timp ce răceala și gripa sunt adesea indicate de dureri corporale, probleme de stomac și, mai ales, de temperatură ridicată. Dacă nu sunteți sigur, cel mai bine este să vă consultați cu medicul dumneavoastră.

Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România
Recomandări
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România

Simptomele alergiilor sezoniere pot fi ușoare, dar, în anumite cazuri, pot ajunge chiar severe. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • strănut
  • nas care curge sau nas înfundat
  • ochi înlăcrimați și mâncărimi
  • mâncărimi ale sinusurilor, gâtului sau canalelor urechii
  • congestia urechii
  • producție excesivă de mucus și mucus postnazal

Simptomele mai puțin frecvente sunt:

  • durere de cap
  • dificultăți de respirație
  • respiraţie şuierătoare
  • tuse

În cazuri severe se poate declanșa și o criză de astm.

Astmul provocat de polen

Astmul este o boală respiratorie cronică și este caracterizată prin inflamația și obstrucția reversibilă a căilor respiratorii și prin dificultăți de respirație. Această afecțiune se poate ameliora spontan sau cu tratament. Ea apare intermitent sub forma unor crize de astm.

Cele mai comune simptome sunt:

  • Senzație de sufocare
  • Oboseală
  • Durere sau senzație de apăsare în piept
  • Dificultăți de respirație sau senzație de sufocare
  • Sunete de fluierat sau fluierături în timpul respirației
  • Scurgere sau mucus

Ce provoacă alergii de toamnă

Ambrozia este cel mai mare declanșator de alergii de toamnă. Deși de obicei începe să elibereze polen în august, acest lucru poate dura și în lunile septembrie și octombrie. Aproximativ 75% dintre persoanele alergice la plantele de primăvară au și reacții la ambrozie.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

O singură plantă de ambrozie poate elibera în atmosferă până la câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, ce îți pot păstra calitățile germinative până la 40 de ani.

Pentru că se adaptează ușor la condițiile pedoclimatice, în România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele, cu excepția zonei montane și a delaurilor înalte, deoarece ambrozia preferă solurile nisipoase și ușor alcaline. Ambrozia crește spontan, pe terenurile lăsate în paragină, în special de-a lungul căilor ferate, pe marginea apelor curgătoare, la marginea pădurilor, dar și pe terenurile lipsite de vegetație sau în grădini, parcuri sau terenuri neîngrijite.

Chiar dacă ambrozia nu crește acolo unde locuiești, polenul de ambrozie poate călători sute de kilometri atunci când bate vântul. Pentru unele persoane care sunt alergice la ambrozie, anumite fructe și legume, inclusiv bananele, pepenele galben și dovlecelul, pot provoca, de asemenea, simptome.

Alte plante care își eliberează polenul toamna includ urzicile, măcrișurile și pătlagina.

Mucegaiul este un alt declanșator al alergiilor de toamnă. S-ar putea să vă gândiți mai degrabă la dezvoltarea mucegaiului în subsol sau în baie – zonele umede din casă – dar sporii de mucegai iubesc și locurile umede de afară. Mormanele de frunze umede sunt zonele ideale de reproducere pentru mucegai.

Acarienii. Deși sunt mai obișnuiți în lunile umede de vară, pot fi eliberați în aer prima dată când porniți căldura toamna târziu. Ei pot declanșa strănut și secreții nazale.

Întoarcerea la școală poate aduce, de asemenea, alergii la copii, deoarece mucegaiul și acarienii sunt, din păcate, destul de obișnuiți și în școli.

Fumul este un iritant de mediu cunoscut pentru mulți oameni. În unele localități, oamenii ard frunzele și alte buruieni pentru a-și curăța curțile de resturi naturale. Creșterea nivelului de fum în aer poate declanșa simptome asemănătoare alergiei pentru unii oameni.

Cum poți evita alergiile de toamnă

Cel mai bun tratament pentru rinita alergică pe tot parcursul anului este evitarea alergenilor care declanșează simptomele pentru tine. Sunt disponibile și medicamente pentru a trata simptomele febrei fânului, iar unii oameni încearcă și tratamente alternative.

  • Stați în casă în zilele uscate și cu vânt. Cel mai bun moment pentru a ieși afară este după o ploaie bună, care ajută la curățarea polenului din aer.
  • Evitați tunsul gazonului, smulgerea buruienilor și alte treburi de grădinărit care provoacă alergeni.
  • Scoateți hainele pe care le-ați purtat afară și faceți un duș pentru a clăti polenul de pe piele și păr.
  • Nu agățați rufele afară – polenul se poate lipi de cearșafuri și prosoape.
  • Purtați o mască de față dacă faceți treburi în aer liber.
  • Folosiți aer condiționat în casă și mașină în perioadele în care eliberararea polenului este la apogeu.
  • Dacă ai încălzire cu aer condiționat în casa ta, folosește filtre de înaltă eficiență și respectă programele regulate de întreținere.
  • Păstrați aerul din interior uscat cu un dezumidificator.
  • Utilizați un filtru portabil de particule de aer (HEPA) de înaltă eficiență în dormitorul dvs.
  • Curățați des podelele cu un aspirator care are un filtru HEPA.

Tratamente pentru alergiile de toamnă

Înainte de a folosi orice tip de medicament, chiar și cele fără prescripție medicală, este important să consultați un medic. Chiar dacă unele medicamente sunt recomandate pentru simptomele pe care le aveți, asta nu înseamnă neapărat că sunt și potrivite pentru dumneavoastră. Unele medicamente pentru alergii pot avea efecte secundare nedorite, cum ar fi somnolență, amețeli și confuzie.

  • Antihistaminice orale. Antihistaminicele pot ajuta la ameliorarea strănutului, a mâncărimii, a nasului înfundat și a ochilor lăcrimați.
  • Spray-uri nazale cu corticosteroizi. Aceste medicamente ameliorează simptomele nazale. Discutați cu medicul dumneavoastră despre utilizarea pe termen lung a spray-urilor nazale cu corticosteroizi, acestea pot avea efecte adverse importante.
  • Decongestionante orale. Decongestionantele orale pot oferi o ușurare temporară a înfundării nazale. Unele medicamente pentru alergii combină un antihistaminic cu un decongestionant. Acestea însă nu pot fi folosite mai mult de trei zile consecutiv, arată webmd.com
  • În cazuri severe, medicul dumneavoastră vă poate recomanda injecții pentru alergii. Sunt un tip de imunoterapie care poate ajuta la desensibilizarea sistemului imunitar la alergeni.

Tratamente alternative pentru alergiile de toamnă

O serie de remedii naturale au fost folosite pentru a trata simptomele alergiilor. Pe baza numărului limitat de studii clinice bine concepute, nu există suficiente dovezi pentru a demonstra siguranța și eficacitatea acestor remedii. Câteva dintre aceste remedii sunt:

  • quercetina, un flavonoid care dă culoarea fructelor și legumelor
  • Lactobacillus acidophilus, bacteria „prietenoasă” găsită în iaurt
  • spirulina, un tip de alge albastre-verzi
  • vitamina C, care are unele proprietăți antihistaminice, arată healthline.com.

Igiena căilor nazale

Clătirea căilor nazale cu soluție salină (irigare nazală) este o modalitate rapidă, ieftină și eficientă de a ameliora congestia nazală. Clătirea elimină direct mucusul și alergenii din nas.

Soluțiile saline pot fi achiziționate gata făcute sau le puteți prepara acasă.

Soluțiile de casă ar trebui să conțină 1 litru de apă, 1,5 lingurițe de sare grunjoasă și 1 linguriță de bicarbonat de sodiu, potrivit Mayoclinic.

Clătiți dispozitivul de irigare după fiecare utilizare cu apă curată și lăsați deschis să se usuce la aer.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

Gore24   •   18.10.2023, 21:08

Un articol foarte interesant!

emy69emy   •   02.09.2023, 06:06

Trăim zi de zi cu ele...

Mada21   •   31.08.2023, 20:55

Mă confrunt mereu la copil cu alergia sezonieră , iar cel mai bun tratament este cel luat din timp pentru prevenirea alergiei .

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
FANATIK.RO
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Unica.ro
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Observatornews.ro
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei
HOROSCOP
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI