Alergiile alimentare pot debuta în copilărie. Sunt mult mai frecvente la copiii ai căror părinţi au la rândul lor alergii alimentare, rinită alergică sau astm alergic. Conform site-ului prokid.ro, copiii cu alergii alimentare sunt alergici la alergenii întâlniţi cel mai frecvent, cum ar fi cei din ouă, lapte, alune şi soia.
Intolerenţa la alimente nu este alergie
Uneori, alergiile alimentare sunt considerate a fi cauza anumitor afecţiuni, cum ar fi hiperactivitatea la copii, oboseala cronică, artrită, scăderea performanţelor sportive şi depresia. Însă aceste asocieri nu au fost confirmate. Unele reacţii la alimente nu sunt reacţii alergice. De exemplu, intoleranţa pentru anumite alimente este diferită de alergii prin faptul că nu implică sistemul imunitar. La unele persoane, aditivii alimentari pot produce o reacţie care seamană (fără a fi) cu o reacţie alergică, pot produce simptome precum astm şi erupţii cutanate. în mod similar, consumul anumitor alimente, cum sunt brânza, vinul şi ciocolata, declanşează la anumite persoane dureri de cap cu caracter de migrenă.
Care sunt Simptomele şi Semnele alergiilor alimentare?
La sugari, primul simptom al unei alergii alimentare poate fi o erupţie cutanată, de exemplu eczema (dermatita atopica) sau urticarie. Erupţia poate fi însoţită de greaţă, vomă şi diaree.
La adulţi, alergiile alimentare produc prurit la nivelul cavităţii bucale, urticarie, eczemă şi ocazional rinită şi astm. La unele persoane, reacţiile alergice la alimente apar numai dacă fac efort fizic imediat după consumul alimentului respectiv.