Cuprins:
Cum a luat naștere alfabetul grec?
Potrivit istoricilor, grecii au fost primii din istorie care au învățat să scrie folosind literele din alfabet și nu hieroglife asemenea egiptenilor. De altfel, grecii au fost primii europeni care au citit și au scris folosind un alfabet.
Termenul de „alfabet” provine tocmai din limba greacă și reprezintă alăturarea primelor două litere din alfabetul elen: Alfa și Beta.
Istoria alfabetului grecesc începe odată cu adoptarea literelor alfabetului fenician și a continuat până în zilele noastre. De-a lungul timpului, a suferit numeroase modificări până să ajungă la forma sa din prezent.
Cele mai vechi inscripții grecești care au fost scrise folosindu-se literele alfabetului grecesc datează din anii 750 î.Hr. Cele mai cunoscute inscripții sunt cele de pe Cupa lui Nestor și de pe vasul Dipylo. Cele mai multe dintre caracterele utilizate la aceste inscripții se potrivesc cu cele din scrierea feniciană.
Se crede că grecii au adoptat o versiune a alfabetului semitic vestic, folosit într-o regiune în care trăiau grupuri feniciene și evreiești undeva între anii 1.100 și 800 î.Hr. Alți istorici „mută” momentul un secol mai târziu.
- Află unde a apărut primul alfabet
Cum au apărut vocalele în alfabetul grec?
În alfabetul fenician existau așa-anumitele matres lectionis, care erau consoane folosite pentru a indica o vocală, în special în scrierea limbilor semitice precum araba, ebraica și siriana.
Există o teorie care spune că alfabetul împrumutat avea 22 de litere consonantice, însă grecii aveau nevoie și de vocale pentru a transcrie poezia hexametrică, tipul de poezie din epopeile homerice Iliada și Odiseea. Numărul consoanelor din alfabetul împrumutat a fost aproximativ adecvat nevoilor grecilor, însă setul de litere semitice a inclus reprezentări pentru sunetele pe care ei nu le aveau.
Astfel, au transformat patru consoane semitice – Aleph, He, Yod și Ayin – în simboluri pentru sunetele vocalelor grecești a, e, i și o.
Care sunt literele din alfabetul grec?
Expresia „de la Alfa la Omega”, care se traduce prin „de la început până la sfârșit”. Această expresie face trimitere la alfabetul grec, Alfa însemnând începutul, adică prima literă, iar Omega sfârșitul, respectiv ultima literă.
În prezent, alfabetul grec conține 24 de litere și este același ca acela care era folosit în secolul al VIII-lea î.Hr.
Iată care sunt literele din alfabetul grec (în ordine, sunt trecute litera mare, litera mică, transliterarea modernă și, respectiv, denumirea literei):
- Α – α – a – Alfa
- Β – β – v – Beta
- Γ – γ – g- Gama (sau Gamma)
- Δ – δ – d – Delta
- Ε – ε – e – Epsilon
- Ζ – ζ – z – Zeta
- Η – η – i – Eta
- Θ – θ – th – Teta
- Ι – ι – i – Iota
- Κ – κ – k – Kappa
- Λ – λ – l – Lambda
- Μ – μ – m – Miu
- Ν – ν – n – Niu
- Ξ – ξ – x – Csi
- Ο – ο – o – Omicron
- Π – π – p – Pi
- Ρ -ρ – r – Ro
- Σ – σ, ς – s – Sigma
- Τ – τ – t – Tau
- Υ – υ – y – Ypsilon
- Φ – φ – f – Fi
- Χ – χ – kh – Hi
- Ψ – ψ – ps – Psi
- Ω – ω – o – Omega
Alte curiozități despre limba greacă și alfabetul grec
- Circa 12% din cuvintele englezești provin din limba greacă, și anume termenii tehnici și științifici (de exemplu: matematică, astronomie, geografie, biologie, politică, democrație, atletism, maraton, tehnologie, electricitate, antibiotice, telefon, etc.).
- Aproape fiecare cuvânt englezesc care începe cu PH este de origine greacă (de exemplu: filosofie, fizică, fotografie, frază, fobie, fenomen, filantropie).
- Până în anul 1976 greaca avea două variante. Demotic a fost folosit în majoritatea contextelor ocazionale, dar și în literatură. Katharevousa a fost folosită în mediul academic, drept, medicină, ziare și forțele armate.
- Semnele de punctuație sunt diferite în limba greacă. Spre exemplu, semnul de întrebare grecesc este sub formă de punct și virgulă (;) și este pune la sfârșitul întrebărilor.
- În greaca veche se scria de la dreapta la stânga, la fel ca în limbile ebraică și arabă de astăzi. A traversat, însă, printr-o perioadă de boustrophedon, adică liniile alternau între scrisul de la dreapta la stânga și de la stânga la dreapta. În zilele noastre, se scrie doar de la stânga la dreapta.