Cuprins:
Alegele sunt folosite atât în alimentație, cât și în scop terapeutic sau drept îngrășământ în diferite industrii. Află mai multe informații importante despre algele de mare comestibile și cum se consumă.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Ce sunt algele marine
Alegele marine se împart în specii comestibile și non-comestibile. Pot fi în culoarea roșu și brun, iar în compoziția lor micro moleculară are similitudini cu compoziția sângelui uman. Algele nu au rădăcini, iar toate substanțele de care au nevoie pentru a putea crește sunt absorbite prin frunze, direct din apă. Se înmulțesc în mod deliberat în compartimentele navelor spațiale pentru a crea un mediu biologic activ.
Tipuri de alge de mare
Agar – algă brună din care se obține un produs organic ce are o putere de gelifiere mare și se folosește adesea în prepararea cremelor, gemurilor, jeleurilor sau înghețatei. Are un conținut ridicat de fibre și este considerată o algă bună pentru sistemul intestinal. După ingerare, alga absoarbe apa și își triplează volumil, generând astfel și o stare de sațietate.
Aka tsunomata, sau aka-roz, denumire japoneză, este simbolul vieții și iubirii pure și este adesea asociată cu florile roz de cireș. Are un conținut bogat de fibre, macro-nutrienți și aminoacizi și este considerat un ingredient nutritiv.
Algele tip Arame – alge marine brune mari, care cresc pe stânci la o adâncime de 1-2 m sub apa oceanului. Au frunze late care, după ce sunt recoltate, se taie în fire subțiri pentru a putea fi folosite în diferite feluri.
Kelp – alge brune din speciile genului Laminaria, peste 30 de specii de alge cu dezvoltare abundentă ce conțin acid glutamic în mod natural.
Cum recunoști algele marine comestibile
Algele comestibile pot fi administrate atât în forma lor naturală, cât și sub formă de comprimate, pudră sau uleiuri pe bază de alge. Dozajul poate varia în funcție de mai multe criterii, printre care vârsta și starea de sănătate a organismului. Medicul specialist poate recomanda consumul de alge marine în regimul alimentar, după stabilirea anumitor criterii.
Tipuri de alge de mare comestibile
Chlorella – alga unicelulară de apă dulce, care conține pigmenți fotosintetici în cloroplastul său. Este o algă cu un conținut bogat în zinc, fier, magneziu, grăsimi, calorii și omega-3, dar și aminoacizi esențiali pe care organismul uman nu îi poate produce singur.
Spirulina – este o algă albastră-verde, care are un conținut ridicat de nutrienți, dar și cu 10% mai multe proteine decât Chlorella, pe lângă vitamina B1 și cupru. Și spirulina conține aminoacizii de care corpul are nevoie pentru a funcționa în mod optim.
Irish moss – este alga roșie, ramificată, care crește din abundență pe coasta Oceanului Atlantic din Europa, Marea Britanie și America de Nord. Acest tip de algă este compusă dintr-o substanță asemănătoare cu cea a jeleului, care poartă denumirea de caragenan și este un înlocuitor avegan pentru gelatină. Alga marină Irish moss este bogată în iod, element esențial pentru tiroidă.
Kombu – este alga marină maro cu un conținut mare de vitamine, minerale, antioxidanți și grăsimi sănătoase. Se găsește atât în formă proaspătă, cât și uscată și poate fi consumată într-o varietate de rețete de salate sau chiar în rețete de supă.
Nori – este alga marină cea mai cunoscută datorită folosirii ei în rețetele de sushi. Are un conținut bogat de micronutrienți și vitamine, dar și minerale precum zinc, fier sau calciu.
Wakame – este un tip de alge marine comestibile originar din Japonia și Coreea. Are o valoare nutrițională mare, un conținut scăzut de calorii și mulți nutrienți esențiali pentru sănătatea organismului.
Dulse – este alga marină de culoare roșie, care se poate consuma în stare crudă, ca aliment sau în scop medicinal. Este bogată în proteine, fibre, calciu și potasiu.
Kelp – algă marină care se găsește la plajă și care este un ingredient de bază în bucătăriile asiatice. Are un conținut ridicat de antioxidanți, vitamine și minerale.
Arame – alga ce are un conținut semnificativ de calciu, fibre, fier, magneziu și vitamina A.
Ce nutrienți esențiali pot conține algele de mare
- Proteine si aminoacizi;
- Vitaminele A, C, E si K si complexul B – B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B6 (pirodoxina);
- Minerale – iod, calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, crom, zinc;
- Acizi grasi Omega-3, inclusiv EPA, DHA, APA si GLA;
- Enzime active fotochimie – clorofila, fucoxantina;
Beneficiile algelor marine
Cu un conținut ridicat de minerale, vitamine, proteine și antioxidanți, alegele sunt considerate superalimente și aduc organismului beneficii multiple.
Algele brune ajută în reducerea stresului, artritei, bolilor de inimă, dar și la tratarea fibromialgiei și a altor afecțiuni ale organismului.
Alegele albastre-verzi conțin substanțe nutritive și pot reprezenta un stimulent energetic pentru organism, dar și un remediu natural pentru stări de oboseală, anxietate, depresie, sindrom premenstrual sau rinită alergică. Alege albastre-verzi sunt un adjuvant natural pentru îmbunătățirea memoriei și sistemului digestiv.
Alegele marine au beneficii și în tratamentele cosmetice. Acestea sprijină regenerarea celulelor și sunt de ajutor în procesul de vindecare și refacere a pielii după erupții cutanate ori acnee.
Alga Chlorella este bogată în substanțe nutritive și ajută la sintetizarea colagenului, proces care ajută pielea să fie mai elastică.
Alege ajută și la detoxifierea și hidratarea pielii în profunzime, ba chiar au și calități antiinflamatorii și combat efectele radicalilor liberi.
Alegele marine au efect antioxidant și protejează pielea de stresul oxidativ oferindu-i elasticitate și fermitate.
Beneficiile spirulinei
Spirulina este un tip de algă verde-albăstrui, consumată adesea sub formă de pudră datorită beneficiilor sale pentru corp și minte. Are un conținut ridicat de aminoacizi, minerale, vitamine și carotenoizi, și este adesea comparată cu oul, deoarece este singurul aliment care poate să-i furnizeze organismului aportul tuturor aminoacizilor esențiali.
Spirulina are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante și poate combate acțiunea radicalilor liberi, poate proteja în procesele inflamatorii și poate îmbunăți rezistența în forța musculară.
Cum se consumă algele marine
Există mai multe modalități de a prepara algele marine, în funcție de preferințele personale. Printre cele mai comune metode de pregătire este fierberea. În general, algele marine se fierb între 5 și 10 minute, în funcție de grosimea lor.
Alegele înmuiate pot fi apoi și prăjite în puțin ulei sau coapte, pentru a avea o textură crocantă.
Algele marine pot fi consumate și după ce au fost hidratate prin înmuierea lor în apă rece timp de câteva minute. Acestea vor deveni suculente și vor putea ulterior să fie adăugate în salate ori preparate reci.
Contraindicațiile algelor marine
Consumul de alge marine nu are contraindicații, însă pot exista probleme din cauza locurilor de unde au fost recoltate algele și posibilitatea ca acestea să fie contaminate în urma prelucrării. Produsele din alge albastre-verzi care nu conțin substanțe nocive care să le contamineze, precum metale toxice sau bacterii dăunăoare, pot fi sigure pentru majoritatea persoanelor, fără să aibă reacții adverse.
Însă, dacă produsele din alege albastre-verzi sunt contaminate, acestea pot duce la alergii, mai ales în rândul copiilor.
De asemenea, în rândul persoanelor care suferă de boli autoimune, algele marine contaminate pot agrava simptomele diferitelor afecțiuni.
Citește și: Ce alimente nu sunt bune pentru ficat
Sursă info: draxe.com; nutritionstripped.com
Sursă foto: 123rf.com