Cuprins:
Oasele sunt structuri fundamentale ale corpului și protejează organele vitale de eventuale traume ori leziuni. Organismul are nevoie de vitamine, minerale și proteine pentru a contribui la menținerea densității oasoase, iar pentru a îmbunătăți rezistența oaselor consumul alimentelor potrivite poate fi un adjuvant natural. Așadar, iată o listă cu alimente benefice pentru sănătatea oaselor.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Rolul alimentației în menținerea sănătății organismului
Alimentele consumate pot avea un impact major asupra sănătății. La nivel dietetic, sunt trei compuși principali care formează alimentele pe care fiecare dintre noi le consumăm, și anume: lipidele (grăsimile), glucidele (carbohidrații) și proteinele. Fiecare dintre ele dețin un rol important în organism.
Proteinele sunt esențiale pentru structurile celulare și sunt implicate activ în imunitatea corpului sau în procesele metabolice, în timp ce glucidele sunt implicate în scopuri energetice, iar lipidele sunt vitale pentru integritatea membranelor celulare.
Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru funcționarea optimă a întregului organism, iar alimentația este una dintre principalele surse ale acestora.
Alimente benefice pentru sănătatea oaselor
Laptele reprezintă una dintre cele mai importante surse de calciu, mineral esențial pentru sănătatea oaselor. De asemenea, laptele este și o sursă bogată de proteine, nutrient bun pentru oase. Consumul regulat de lapte poate ajuta la prevenirea afecțiunilor osoase precum osteoporoza sau reducerea riscului de fracturi.
Brânza este un aliment bogat în calciu, magneziu, proteine, zinc și vitamine, nutrienți de care sistemul osos are nevoie pentru a se menține sănătos.
Tot din categoria produselor lactate bune pentru oase este și iaurtul. Iaurtul are un conținut ridicat de calciu, dar și cantități variate de nutrienți precum magneziu, potasiu, proteine și vitamine esențiale pentru oase sănătoase.
Iaurtul este benefic și pentru sistemul digestiv și poate fi uneori mai ușor de digerat de către organism decât laptele.
Ouăle sunt o sursă importantă de nutrienți buni pentru menținerea sănătății întregului organism, implicit sănătății oaselor. Acestea sunt bogate în proteine, dar și una dintre puținele surse naturale de vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul și mineralele esențiale pentru dezvoltarea și întărirea oaselor.
Peștele gras precum somon, ton, macrou sau sardine este benefic pentru sănătatea oaselor și nu numai. Peștele gras reprezintă o sursă bună de vitamine și acizi grași Omega-3, care ajută la reducerea inflamației și îmbunătățirea densității osoase.
Legumele sunt bogate în nutrienți și vitamine și sunt recomandate în orice dietă alimentară echilibrată și sănătoasă. Multe dintre legumele proaspete sunt surse de vitamina C, care stimulează producția de celule ce formează oasele, dar și de nutrienți care contribuie la densitatea osoasă și la reducerea riscului apariției afecțiunilor precum osteopenia sau osteoporoza.
Nuci și semințe. Nucile au în compoziție calciu, fosfor și magneziu, nutrienți importanți pentru structura osoasă puternică. Semințele precum migdale, caju, arahide, semințe de chia sau de in sunt o sursă excelentă de fibre și acizi grași Omega-3.
Cereale integrale. Fulgii de ovăz, grâul sau ovăzul sunt cereale integrale ce pot aduce beneficii multiple sistemului osteoarticular. Se recomandă consumul cu regularitate de cereale integrale pe parcursul zilei.
Alimente care previn apariția bolilor osoase
Pentru menținerea sănătății osoase este esențial să adopți o dietă alimentară sănătoasă și echilibrată, care să conțină produse lactate și produse din toate grupele alimentare. Iată și câteva exemple de alimente bogate în calciu, bune pentru sănătatea oaselor.
- Cașcaval, iaurt gras, parmezan;
- Legume cu frunze verzi: spanac, varză, broccoli, pătrunjel;
- Legume galbene și portocalii precum: morcovi, cartofi, dovleac;
- Leguminoase precum: năut, linte, soia, fasole;
- Semințe de susan, chia, in, țelină, mac;
- Sucuri naturale fortificate;
- Pește precum: somon, păstrăv, ton, macrou;
- Carne roșie și ficat de vită;
- Alimente bogate în vitamina C precum: citrice, măceșe, coacăze, afine, căpșuni;
- Legume aromate precum ceapă, usturoi, ghimbir, turmeric.
Ce afectează sănătatea oaselor
Densitatea osoasă poate fi afectată de o varietate de factori, iar printre cei mai improtanți amintim:
O alimentație nepotrivită. O dietă alimentară săracă în calciu, vitamina D sau alți nutrienți esențiali pentru organism poate crește riscul de afecțiuni precum osteoporoza.
Lipsa mișcării fizice. O activitate fizică regulată, mișcare ușoară sau exerciții fizice care implică mobilitatea oaselor este esențială pentru sănătatea acestora. În caz contrar, lipsa sportului poate duce la scăderea densității osoase și la slăbirea oaselor.
Consumul excesiv de alcool. Un consum excesiv de alcool poate duce la scăderea densității osoase și poate crește riscul de fracturi.
Excesul de cafeină și de sodiu poate afecta absorbția calciului în organism și poate crește riscul de pierdere a densității osoase.
Consumul anumitor tipuri de medicamente. Medicamente precum corticosteroizii pot afecta denistatea osoasă.
Vârsta și sexul. În rândul femeilor, în special după menopauză, din cauza scăderii nivelurilor de estrogen, pot interveni afecțiuni ale oaselor. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, oasele pot deveni mai fragile.
Stresul și anxietatea pot afecta hormonii de stres care influențează metabolismul, absorbția de calciu și implicit sănătatea oaselor.
Dietele extreme pentru pierderea în greutate pot duce la pierderea masei osoase și la slăbirea generală a densității osoase.
Menținerea sănătății oaselor este crucială pentru o viață activă. Astfel, un stil de viață echilibrat, care include o alimentație bogată în calciu, vitamine și minerale, dar și exerciții fizice regulate poate proteja și îmbunătăți sănătatea oaselor.
Surse info: mayoclinic.org; everydayhealth.com; healthline.com
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Ce este acidul mandelic şi cum ajută la îngrijirea tenului