Importanța fierului în organism. Informații utile:

De ce este important fierul pentru organism

Organismul uman are nevoie de fier pentru a produce celulele roșii ale sângelui, celule ce sunt necesare pentru oxigenarea, dar și arderea grăsimilor și caloriilor. Metabolismul uman, în ceea ce privește fierul, constă în 3 faze: asimilare, distribuire și eliminare. Aproximativ 5, 10% din fierul care ajunge în intestine prin hrană poate fi resorbit la un necesar de peste 2 mg. Preluarea și asimilarea oxigenului la anumite funcții specific celulare depind de prezența fierului în organism.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Necesarul zilnic de fier pentru organism

Organismul uman conține, în general, aproximativ 4, 5 grame de fier. Se găsește activ în enzime și fermenți, dar și în hemoglobină și mioglobină.

Aportul de fier recomandat pentru femei și bărbați este de 8 mg/zi, pentru bătrâni, adulți 15 – 18 mg/ zi, iar copii cu vârsta între 7 și 12 luni au nevoie de 11 mg de fier. Femeile însărcinate au nevoie de 10 mg de fier.

Îți recomandăm să citești și:

Care este rolul fierului pentru organism:

  • Ajută în procesul de creștere;
  • Este important pentru formarea hemoglobinei, a mioglobinei și a anumitor enzime;
  • Mărește rezistența organismului la îmbolnăvire, în special infecții;
  • Previne și vindecă anemiile;
  • Asigură secreție gastrică;
  • Asigură nutriția mucoaselor și pielii;
  • Previne stările de oboseală.

Afecțiuni ce pot apărea din cauza lipsei de fier – Simptome care indică lipsa de fier

  • Anemie feriprivă;
  • Oboseală;
  • Respirație dificilă;
  • Senzație de slăbiciune musculară;
  • Infecții;
  • Scăderea capacității de concentrare;
  • Fragilitatea unghiilor;
  • Constipație.
  • Senzația de frig;
  • Căderea părului;
  • Piele uscată.
Alimente bogate în fier pe care să le consumi

Alimente bogate în fier

  • Orez brun – o ceașcă preparată – 0.8 mg;
  • Fulgi de ovăz – o ceașcă preparată – 1,6 mg;
  • Germeni de grâu – 2 linguri – 11 mg;
  • Brioșă – 1,4 mg;
  • Tărâțe – o ceașcă – 6,3mg;
  • Semințe de floarea soarelui – 30 g – 1,5 mg;
  • Pâine integrală de grâu – 0 felie – 0,9 mg;
  • Lapte de soia – o ceașcă – 1,4 mg;
  • Năut – ½ conservă – 1,6 mg;
  • Spanac crud – o ceașcă – 1 mg;
  • Spanac fiert – o ceașcă – 3,5 mg;
  • Tofu – jumătate de ceașcă – 1,8 mg;
  • Fistic – ½ ceașcă – 4,4 mg;
  • Fasole verde – ½ cană fiartă – 0,8 mg;
  • Sfeclă – o ceașcă – 1,8 mg;
  • Cartofi – un cartof mediu – 4 mg;
  • Legume cu frunze verzi – ½ ceașcă – 2 mg;
  • Mazăre – ½ ceașcă congelată fiartă;
  • Pepene verde – o felie medie – 3 mg;

Pentru a crește absorbția fierului sunt indicate și următoarele alimente:

  • Carne roșie;
  • Pește;
  • Căpșuni;
  • Grapefruit;
  • Broccoli;
  • Varză de Bruxelles;
  • Suc de roșii;
  • Tomate;
  • Ardei roșu și verde;
  • Portocale.

Îți recomandăm și:

Alte alimente bogate în fier:

  • Condimente (cimbru, mărar, frunze de dafin, oregano uscat, piper negru, scorțișoară, curry, rozmarin);
  • Muștar;
  • Pătrunjel;
  • Porumb;
  • Albuș de ou;
  • Pere;
  • Smochine;
  • Ciocolată neagră;
  • Ficat și alte tipuri de organe (rinichi, inimă, creier);
  • Linte;
  • Quinoa;
  • Carne de curcan;
  • Fructe de mare.

Alimente de evitat pentru a nu interfera cu absorbția fierului

  • Cafea ori ceai;
  • Anumite produse lactate;
  • Alimente bogate în gluten precum paste din grâu, orz sau secară;
  • Alimente care conțin acid oxalic precum alunele;
  • Ardei iute consumat în exces;
  • Alimente bogate în calciu – calciul împiedică absorbția fierului în organism.
Vezi ce alimente sunt bogate în fier

Cele mai bune surse de fier:

Fierul este prezent în organism în două forme, astfel absorbția acestuia se face diferit:

  • Heminic (70%) și se găsește în proteinele de origine animală. Acesta se absoarbe de 2-3 ori mai repede și mai ușor decât fierul din sursele vegetale. Aici includem: ficat de pasăre, carne slabă de vită, măruntaie de porc, scoici, stridii;
  • Nonheminic (30%) care servește la transportul, dar și formarea de rezerve de fier în organism. Acesta se regăsește în surse vegetale precum: linte, năut, broccoli, fasole; curmale și caise uscate; spanac.

Îți recomandăm să citești și:

Urmărește-ne pe Google News