Cuprins:
Necesarul zilnic de vitamina D
Lipsa vitaminei D în organism afectează oasele și buna funcționare a organismului. Copiii cu deficiență de vitamina D pot avea oase moi și rahitism, potrivit unui articol publicat de University of Florida, Institute of Food and Agricultural Sciences. În cazul adulților, aceștia se pot confrunta cu osteomalacie sau osteoporoză.
Din acest motiv, medicii și specialiștii recomandă să procurăm necesarul de vitamina D din toate sursele posibile: expunerea la soare, alimente, suplimente. Necesarul zilnic depinde de vârstă și este prezentat în tabelul de mai jos (în micrograme – mcg și unități internaționale – UI)
Sursa: National Institute of Health – Office of Dietary Supplements
Alimente bogate în vitamina D
În contextul COVID-19, când o parte din angajați lucrează de acasă și autoritățile recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare, precum și odată cu venirea sezonului rece, expunerea la soare nu mai este o sursă de procuroare a vitaminei D, motiv pentru care este bine să luăm necesarul în mod special din alimente.
Din fericire, există suficiente surse de vitamina D în alimente pe care le putem găsi cu ușurință în magazine, supermaker, hipermarket.
- Ulei de ficat de cod
- Somon
- Pește-spadă
- Ton
- Hering
- Păstrăv
- Suc de portocale îmbogățit cu vitamina D
- Lactate, brânzeturi (iaurt, margarină, lapte de soia, lapte cu 1-2% grăsime)
- Sardine
- Ficat de vită
- Gălbenuș de ou
- Cereale fortificate
- Ciuperci
- Băutură de orez
Surse: Harvard T.H. Chan School of Public Health, U.S. Department of Health and and Human Services
Un tabel realizat de U.S. Department of Health and and Human Services, tradus și prezentat mai jos, arată care sunt alimentele pe care le putem consuma pentru a procura necesarul zilnic de vitamina D, precum și cantitatea de vitamină pe care o putem lua din fiecare porție. Astfel, puteți stabili ușor ce și cât anume este recomandat să consumați pentru a lua necesarul zilnic.
Beneficiile consumului de vitamina D
Ghidul pentru evaluarea statusului vitaminei D la adulți, publicat de Ministerul Sănătății, menționează rolul important pe care îl are această vitamină în organism:
„Vitamina D activă promovează absorbția calciului din intestin și menține concentrații serice adecvate de calciu și fosfat pentru a permite mineralizarea normală a osului și pentru a preveni tetanica hipocalcemică. Este, de asemenea, necesar pentru creșterea și remodelarea oaselor. În absența unor nivele adecvate de vitamina D, apar deformări osoase cu alterarea creșterii și dezvoltării scheletale la copii (rahitismul carențial) sau scaderea gradului de mineralizare osoasă cu dureri și fragilitatea acestora la adulți (osteomalacie). Prin creșterea reactivă a parathormonului endogen, deficitul de vitamină D duce la hiperparatiroidism secundar cu creșterea rezorbției osoase care contribuie la osteoporoză”.
Mai multe studii publicate în ultimii ani arată potențialul rol al vitaminei D în prevenirea sclerozei multiple, bolilor de inimă și a gripei.
Un studiu publicat în 2006 de Journal of the American Medical Association sugerează că vitamina D are un rol important în prevenirea sclerozei multiple.
În 2006, un studiu publicat de revista Circulation sugerează că deficiența de vitamina D este asociată cu unele cazuri de boli de inimă. Autorii au spus, însă, că mai multe studii experimentale sunt necesare pentru a determina dacă reglarea deficitului poate contribui la prevenția bolilor cardiovasculare.
Americal Journal of Clinical Nutrition a publicat în 2010 un studiu care sugerează că suplimentarea nivelului de vitamina D3 pe perioada iernii poate contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire cu gripă de tipul A, în special în cazul copiilor.
Beneficiile vitaminei D, pe scurt:
- promovează absorbția calciului în organism
- necesară pentru creșterea și remodelarea oaselor
- previne apariția rahitismului la copii și a osteomalaciei și osteoporozei la adulți
- poate preveni apariția sclerozei multiple
- poate preveni bolile cardiovasculare
- poate preveni îmbolnăvirea cu gripă de tipul A
Vitamina D și COVID-19
Un studiu realizat de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a arătat că 82% dintre pacienţii cu COVID-19 au deficienţă de vitamina D. Studiul a fost realizat pe 216 pacienți internaţi la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din oraşul spaniol Santander. Autorii studiului au concluzionat că nu au găsit o legătură între concentrația de vitamina D și severitatea bolii în cazul pacienților cu COVID-19 care au participat la studiu.
Deficiența de vitamina D – simptome
Copiii care au deficiență de vitamina D prezintă dureri osoase, slăbiciune musculară, creștere deformată, toate acestea fiind indicii ale rahitismului, potrivit unui articol publicat de Clevelenad Clinic din SUA.
În cazul adulților, simptomele deficienței de vitamina D includ oboseala, dureri osoase, slăbiciune și dureri musculare, crampe musculare, schimbări de dispoziție, precum depresia.
Simptomele deficienței de vitamina D, pe scurt:
- oboseală
- slăbiciune
- dureri muculare
- dureri osoase
- stări depresive, schimbări de dispoziție
Excesul de vitamina D – simptome
Toxicitatea cu vitamina D este foarte rară, dar posibilă dacă în organism există un exces al acestei vitamine Potrivit unui articol publicat de Mayo Clinic din SUA, această toxicitate este cauzată de cantități ridicate de vitamina D obținute din suplimente, nu din alimentație sau prin expunerea la soare.
Principala consecintă a excesului de vitamina D, potrivit autoarei articolului, este hipercalcemia (o cantitate foarte ridicată de calciu în sânge), care poate cauza stări de greață, vomă, slăbiciune și urinare frecventă. Sunt posibile și probleme la nivelul rinichilor, prin depunerea de pietre de calciu.
Un alt articol, publicat de National Center of Biotechnology Information, indică drept simptome ale excesului de vitamina D: dificultăți în concentrare, stări de confuzie, apatie, stări de somnolență, hipertensiunea arterială, probleme cu auzul. Toate aceste simptome sunt de asemenea legate de hipercalcemie.
Simptomele excesului de vitamina D, pe scurt:
- stări de greață
- vomă
- slăbiciune
- urinare frecventă
- pietre de calciu la rinichi
- dificultăți în concentrare
- stări de confuzie
- apatie
- stări de somnolență
- probleme cu auzul
Citește și:
Alimente bogate în fier – ce să mănânci când ai lipsă de fier
Introdu în alimentația zilnică alimente bogate în vitamina D, iar starea generală a organismului se va îmbunătăți simțitor.