Dimineața ar fi bine să mănânci la micul dejun fulgi de ovăz, ciocolată neagră și fructe uscate. Oligoelementele și magneziul sunt cele care te energizează și susțin efortul intelectual și fizic. Magneziul este unul dintre elementele esențiale, fiind implicat în peste 300 de reacții biochimice celulare. Specialiștii susțin că deficitul de magneziu este una din cauzele senzației de oboseală, iar doza zilnică recomandată este de 360 mg pentru femei și 420 mg pentru bărbați.
În plus, vitamina E este foarte eficientă în combaterea efectelor oboselii cronice, iar soluția este o porție de peste gras: somon sau merluciu. Nu uitați de fructele de mare, care pot fi utilizate cu mare succes în această direcție.
Dacă va simțiți obosiți, o altă soluție este dată de o friptură în sânge. Aceasta te va energiza în orice moment, grație aportului de fier pe care îl aduce. Carnea de vită, cea de curcan, sau cea de porc și ouăle sunt mereu o soluție în momentele în care rezervele de energie ale organismului tău sunt pe sfârșite. Carnea îți funizeaza doza necesară de seleniu, care are capacitatea de a reduce senzația de oboseală. Experții spun că porția zilnică de seleniu este de 60 mg pe zi pentru bărbați și de 50 mg pentru femei.
Alte alimente care sunt eficiente în combaterea senzației de oboseală sunt cele din categoria lactatelor. Acestea furnizează organismului calciu și magneziu. Deficitul de calciu conduce la senzația de oboseală extremă, mai ales atunci când consumi multă energie fizică sau intelectuală. Astfel, cele mai bune alegeri sunt brânza fermentată și iaurtul integral.
Nu uitați de apă și de lichide în general, dacă simțiți că oboseala vă doboară. Dacă va deshidratați, senzația de oboseală va fi mai accentuată. Astfel, pe lângă apă, beți suc de portocale, lapte cu cacao și cafea. Aceasta din urmă trebuie consumată cu măsură și mereu însoțită de un pahar de apă.