Cuprins:
Știm deja că anumite băuturi carbogazoase, dar și cafeaua sau vinul roșu pot păta dinții, însă există și o serie de alimente ce sunt benefice pentru dantură, ba mai mult ajută să îți albești dinții în mod natural acasă. Iată ce este bine să mănânci dacă vrei să ai dinții albi.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Alimente care albesc dinții
Important de știut este faptul că nimic nu înlocuiește o igienă dentară atentă, spălatul pe dinți cu periuța și pasta potrivite, folosirea aței dentare și a apei de gură, dar și un consult regulat în cabinetul medicului stomatolog, pentru prevenirea problemelor dentare. Însă, fără nicio cauză adversă, există și alimente pe care, dacă le introduci în dieta zilnică, pot ajuta la albirea dinților în mod natural. Iată și câteva exemple.
Brânza
Brânza este un aliment ce poate curăța dinții și, de asemenea, poate împiedica îngălbenirea acestora. Este o alternativă pentru albirea dinților, curățarea acestora, deoarece crește nivelul pH-ului, iar asta ajută și la prevenirea apariției cariilor.
Alimente care albesc dinții – Iaurtul
Iaurtul conține cantități mari de proteine și calciu, dar și probiotice naturale, care ajută la protejarea gingiilor și curățarea dinților în mod natural. Iaurtul fără zahăr este un adjuvant pentru albirea dinților acasă, dacă este adăugat în dieta zilnică.
Turmericul
Chiar dacă are o culoare puternică, galben intens, turmericul este un puternic antibacterian și ajută la protejarea cavității bucale de infecții precum gingivita sau inflamarea gingiilor. Este un condiment ce poate fi consumat pentru albirea dinților, fără efecte adverse.
Castraveții
Castraveții pot curăța dinții și pot preveni îngălbenirea acestora. Îți poți masa dinții și gingiile cu o felie de castravete, după masă, pentru o respirație plăcută și dinți mai curați.
Morcovii
Au în compoziție fibre și, datorită texturii crocante, dacă sunt consumați în stare crudă, morcovii ajută la producția de saliva și scad riscul apariției cariilor. De asemenea, vitamina A din compoziția morcovilor este un adjuvant natural pentru sănătatea cavității bucale.
Căpșunile
Poate cel mai cunoscut aliment folosit pentru curățarea dinților după masă. Căpșunile sunt recunoscute deja pentru capacitățile puternice de curățare, deoarece au un conținut accid și un efect abraziv.
Coaja de banană
Coaja de banană este bogată în potasiu și magneziu, minerale care contribuie la săntatea dinților, astfel că. folosind o coajă de banană să îți masezi dinții și gingiile, îți poți albii dinții în mod natural acasă.
Busuiocul
Planta aromatică poate fi de folosi și atunci când vrei să îți cureți dinții, deoarece are proprietăți antibacteriene, dar și datorită faptului că neutralizează mirosul neplăcut din cavitatea bucală. Frunzele de busuioc se pot mesteca, după masă, pentru curățarea dinților și reîmprospătarea respirației.
Ananasul
Este un fruct cu un nivel ridicat al acidității și are un effect puternic de albire asupra dinților. De asemenea, ananasul este bogat în bromelaină, enzima care are capacitatea de a elimina rezidurile de pe smalțul dentar.
Merele
Merele, în special cele verzi, au capacitatea de a albi dinții deoarece au în compoziție acid malic, care ajută la îndepărtarea depunerilor de pigmenți din alimente. Textura crocantă a merelor ajută și la eliminarea depunerilor de placă bacteriană de la nivelul dinților, iar consumul regulat poate preveni formarea tartului și cariilor dentare.
Alte alimente care ajută la curățarea dinților
- Lapte;
- Papaya;
- Pepene roșu;
- Țelină;
- Conopidă;
- Broccoli;
- Semințe și nuci;
- Citrice.
Alimente care pătează dinții
Vinul roșu – este băutura deja cunoscută pentru faptul că poate îngălbeni dinții deoarece are un pH acid, dar și tanin în compoziție, iar asta duce la afectarea smalțului dentar.
Cafeaua -Este o altă băutură recunoscută pentru faptul că afectează culoarea danturii, din cauza taninului din compoziție. Un consum mare de cafea poate duce la pătarea și îngălbenirea dinților.
Oțetul balsamic – Pigmentul oțetului balsamic poate păta dinții, deoarece se lipește de dinți odată ce este consumat. După consum, este recomandat să te speli pe dinți pentru a evita îngălbenirea dinților.
Sucul de roșii – Sucul de roșii are substanțe acide active în compoziție și poate duce la îngălbenirea dinților.
Coacăzele – au în compoziție o substanță naturală care poate afecta culoarea dinților. Coacăzele împreună cu alte fructe de pădure precum afine, mure sau afine pot afecta culoarea danturii.
Trucuri care ajută la menținerea dinților albi
Evită consumul de alimente acidulate care pătează dinții. Folosește un pai, dacă vrei să bei o băutură care îți poate afecta culoarea dinților și clătește gura cu apă apoi.
Spală-te pe dinți după ce ai consumat alimente ori băuturi care îți pot păta dinții. Dacă nu poți face asta, clătește cu apă de gură.
Evită consumul de sfeclă roșie sau ceai negru. Și acestea pot duce la îngălbenirea sau pătarea dinților. Dacă, ai consumat, periază dinții cu pasta pentru a elimina orice resturi alimentare.
Poți încerca și acasă soluții pentru albirea dinților făcute din ingrediente naturale precum cărbune medicinal sau praf de cărbune. Dinții se periază normal, iar efectul este vizibil imediat.
Nu folosi soluții abrazive pentru albirea dinților, fără sfatul medicului specialist, deoarece poți afecta smalțul dentar și poți provoca sensibilitate crescută a dinților, dar și afectarea gingiilor, iritarea acestora, sau discromia gingivală, schimbarea culorii gingiei.
Sursă info: andersondentalonline.com
Citește și: Cât de sănătos este să consumi seminţe germinate