Proteinele sunt mai „călduroase”

De fiecare data când mâncăm, temperatură corpului crește. Acest proces are loc indiferent de alimentele consumate, dar există anumite alimente care stimulează creștere temperaturii mai mult decât altele. Produsele bogate în proteine, spre exemplu, sunt mai „călduroase” decât cele bogate în amidon sau grăsimi. Deci, tocănitele bogate în proteine după care tânjim în timpul iernii ne pot ține de cald.  „De asemenea, alimentele picante ne pot încălzi din interior. Medicină tradițională chineză spune că lichidele calde și ingredientele înțepătoare, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt alimente de bază pentru anotimpul rece. Această credința veche a fost ulterior susținută științific prin studii care arată că băuturile și alimentele calde ajută la creștere temperaturii organismului, iar alimentele picante ajută la circulația sângelui”, spune Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education în cadrul Herbalife Ltd. și membru în Programul de analiză a obezității că factor de risc derulat de Centrul pentru Nutriție Umană din cadrul Universității din Los Angeles (UCLA).

Supă de pui desfundă căile respiratorii și hidratează

Tindem să consumăm mai multe lichide atunci când este cald, dar este la fel de important să bem lichide și în timpul iernii. Din cauza aerului rece și uscat din perioadă rece avem nevoie să ne hidratam, așa că ar fi bine să consumăm mai multe lichide, ceaiuri și supe calde. Și pentru că a venit vorba de supe, tradițională supă de pui nu numai că pune la dispoziție fluidele necesare organismului, dar folosirea ei că remediu în caz de răceală are și o bază științifică. Așa cum orice lichid cald ajută la desfundarea nașului, s-a observat că supă crește circulația la nivelul mucoasei. Se pare că aromă ingredientelor tradiționale din supă, precum ceapă și ardeiul, ajunge în vapori și ajută la defundarea cailor respiratorii.  Să folosim, prin urmare, cât mai multe alimente bogate în proteine, dar fără grăsimi – precum carnea de peste sau pasăre – în tocănite sau supe. Adăugăm și condimente și nu uităm să bem cât mai multe lichide calde. Să lăsăm în seamă paltonului protecția în față frigului și să menținem corpul cald din interior.

Sursa:eva.ro

Urmărește-ne pe Google News