Cuprins:
Există alimente care nu îngraşă?
Dieta este unul dintre cele mai importante aspecte ale menținerii sănătății și acesta este și motivul pentru care există atât de multe diete devenite celebre în ultimii ani. Bineînțeles că o alimentație variată și echilibrată este întotdeauna recomandată.
Totuși, sunt tot mai multe persoane care au probleme cu greutatea la nivel mondial, motiv pentru care poate fi folositor să știm dacă sunt alimente care nu îngrașă și cum le putem consuma.
Adevărul este că alimente care să nu îngrașe deloc, oricât de mult ai mânca, nu există. Și nici nu ar fi sănătos, din niciun punct de vedere, să mâncăm până nu mai putem. Există însă alimente cu conținut caloric scăzut sau care sunt prietenoase cu silueta și sănătatea organismului.
Ce sunt alimentele cu calorii negative
Procesul de digestie a alimentelor nu poate produce calorii negative. Acest concept este doar o modalitate de a descrie alimente care au un conținut caloric scăzut și care pot ajuta la pierderea în greutate dacă sunt incorporate într-o dietă echilibrată.
Alimentele cu calorii negative sunt acele alimente pentru care ardem mai multe calorii digerându-le decât conțin ele însele. În teorie, consumând aceste alimente ar trebui să ne ajute să slăbim, deoarece organismul arde mai multe calorii decât consumă. Însă, în realitate, lucrurile nu stau chiar așa.
Un exemplu de aliment cu calorii negative este celebra supa de varză. Supa de varză conține foarte puține calorii, însă poate fi extrem de satisfăcătoare pentru senzația de sațietate. În acest caz, organismul ar arde mai multe calorii digerând supa de varză decât conține ea însăși, dar acest lucru nu înseamnă că vom slăbi neapărat.
Este important să reținem că nu există alimente cu calorii negative în sensul strict al cuvântului. Orice aliment conține calorii, chiar și legumele verzi sau fructele. Însă, există anumite alimente care au un conținut caloric scăzut și care pot ajuta la menținerea unei diete echilibrate și la controlul greutății corporale.
Alimente cu calorii negative, care nu îngrașă
- Castraveții
- Varza
- Pătrunjelul
- Țelina
- Ridichile
- Conopida
- Broccoli
- Spanac
- Fasole verde
Categorii de alimente cu puține calorii
Așadar, alimente care nu ne îngrașă absolut deloc, indiferent de cantitatea consumată pot fi numite cele cu calorii negative, însă nu este recomandat să consumăm doar aceste alimente, ci este bine să urmăm o dietă echilibrată.
Pe lângă cele menționate deja, există și alte alimente cu puține calorii, prietenoase cu silueta și cu sănătatea organismului.
- Legumele verzi: spanac, broccoli, varză kale, conopidă, ardei gras, etc. Aceste alimente sunt bogate în vitamine, minerale și fibre, dar au un conținut caloric scăzut. Puteți să le adăugați în salate, să le puneți în smoothie-uri sau să le gătiți în moduri diferite pentru a le face mai gustoase. Evitați prăjirea lor sau folosirea unor sosuri pline de grăsimi și aditivi.
- Supele: supa de pui sau de legume este o opțiune bună pentru o masă sănătoasă, deoarece este bogată în legume și are un conținut caloric scăzut. Puteți să adăugați diferite legume pentru a le face mai gustoase și să le serviți cu pâine integrală pentru a vă simți mai sătui.
- Fructele sunt o sursă bună de vitamine, minerale și fibre, dar conțin zaharuri naturale, așa că trebuie consumate cu moderație. Puteți să le mâncați crude sau să le puneți în smoothie-uri, dar este important fie doar o parte din o alimentație variată pentru că excesul poate duce la o creștere a nivelului zahărului din sânge.
- Orezul brun este o sursă bună de energie și fibre, dar are un conținut caloric mai scăzut decât orezul alb.
- Avocado este un fruct unic. În timp ce majoritatea fructelor sunt bogate în carbohidrați, avocado este încărcat cu grăsimi sănătoase. Sunt deosebit de bogate în acid oleic mononesaturat, același tip de grăsime găsit în uleiul de măsline. Fructele avocado conțin și multă apă și fibre, ceea ce le face mai puțin dense energetic decât ați putea crede. În plus, sunt un adaos perfect la salatele de legume, deoarece studiile arată că conținutul lor de grăsimi poate crește absorbția de antioxidanti carotenoizi din legume.
- Ouăle- Deși un aport ridicat de ouă crește nivelul de colesterol LDL „rău” la unii oameni, acestea sunt unul dintre cele mai bune alimente de consumat dacă trebuie să slăbești. Sunt bogate în proteine și grăsimi și sunt foarte sățioase.
- Peștele gras precum somonul este incredibil de sănătos și foarte satisfăcător din punct de vedere al sațietății, ținându-te sătul timp de multe ore cu relativ puține calorii. Somonul este bogat proteine de înaltă calitate, grăsimi sănătoase și diferiți nutrienți importanți.
- Brânza cottage sau brânza de vaci. Una dintre cele mai bune lactate care nu îngrașă este brânza de vaci, care are foarte puțini carbohidrați și puține grăsimi. Consumul de brânză de vaci este o modalitate excelentă de a vă crește aportul de proteine. De asemenea, este foarte sătioasă cu un număr scăzut de calorii.
Descoperă și alimente care scad tensiunea arterială.
Vezi şi alimente fără gluten – ce poți mânca dacă ai intoleranță la gluten!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 08.12.2023, 13:58
Nu există alimente care să nu aducă aport caloric, însă legumele verzi sunt slabe în calorii